Jakie kolumny dla zespołu?

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
ulises50
Jakie kolumny dla zespołu?

Post autor: ulises50 » środa 20 gru 2006, 23:32

Witam

Mam pytanie dotyczące kolumn estradowych dla zespołu grającego głównie na weselach. Obecnie posiadamy kolumny El Estra na głośnikach Beyma 2x400W. Nie jestem zadowolony z tych kolumn ze względu na słabą jakość dźwięku min. płaski bas (mimo że na głośniku 18") i słaba góra. Poza tym są bardzo ciężkie. Interesują mnie kolumny do 4000 PLN, mogą być używane. Najlepszym rozwiązaniem min. ze względów transportowych były by dwie satelity na statywach najlepiej pełno pasmowe do mojej końcówki 2x400W (4 ohmy) i jeden aktywny subbas.
I teraz nie wiem na jakie rozwiązanie sie zdecydować. Czy satelity mają być trój drożne czy dwu? Jakiej firmy były by najlepsze? w jakim układzie głośników?

Mam znajomego który może mi zrobić takie kolumny na wzór Dynacorda czyli jeden głośnik 12" i listwa pionowa z czterema średnimi i sopranem. Podobno taki układ wyrównany liniowo świetnie sie sprawdza. Czy może lepiej kupić kolumny dwu drożne czyli bas i driver? Tu z koleji czytałem że do 2000 PLN niezłe są Wharfedale.
No i jeszcze kwestia subbasu? Jakiej mocy do takiego zestawu i na jakich głośnikach lub jakiej firmy?
Można tez w tej cenie (do4000) kupić używane zestawy dobrych firm jak np. HK Audio w układzie dwie satelity i dwa subbasy lub dwie satelity i jeden subbas.
Ogólnie rozwiązań jest sporo i naprawde trudno na coś sie zdecydować.
Jeśli ktoś może mi pomóc to będe bardzo wdzięczny.

Awatar użytkownika
Sroka

Re: Jakie kolumny dla zespołu?

Post autor: Sroka » czwartek 21 gru 2006, 05:17

A kup sobie hand box y i bedziesz bardzo zadowolony.
Gralem ponad 7 lat na hand boxach i nie mialem ani jednej awarij. Jakosc doskonala glosniki mccouley i beyma .
Poszukaj w komisach.
Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

silver_sound

Post autor: silver_sound » czwartek 21 gru 2006, 09:11

...A kup sobie hand box y i bedziesz bardzo zadowolony.
Gralem ponad 7 lat na hand boxach i nie mialem ani jednej awarij. Jakosc doskonala glosniki mccouley i beyma .
Poszukaj w komisach. ...
Witam
Akurat nie jest to dobra rada, bo jesli sprzęt el-estry autorowi nie gra, jakby sobie tego życzył, to Han Box napewno będzie porażką, bo jest gorszy....
A do lamyssa wsadź brednie o głośnikach Mc Cauley, w Hand Box-sach, jesli juz to EVM, lub MARK V....

jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » czwartek 21 gru 2006, 09:37

Ja bym albo kupil uzywane HK (przed zakupem sprawdz w jakim stanie glosniki - czy wymieniane czy nie), ewentualnie cos w stylu 12" + 1" (np. Kappa 12 + PSD2002) a do tego dol np. na B&C 18PS76. Paczki w stylu Dynacorda bylyby za ciezkie, choc nie sa zle, bo o ile maja sprawne i oryginalne glosniki maja "kopa".

Pozdrawiam. Wiecej info na mail.
[addsig]

silver_sound

Post autor: silver_sound » czwartek 21 gru 2006, 12:32

...Ja bym albo kupil uzywane HK (przed zakupem sprawdz w jakim stanie glosniki - czy wymieniane czy nie), ewentualnie cos w stylu 12" + 1" (np. Kappa 12 + PSD2002) a do tego dol np. na B&C 18PS76. Paczki w stylu Dynacorda bylyby za ciezkie, choc nie sa zle, bo o ile maja sprawne i oryginalne glosniki maja "kopa".

Pozdrawiam. Wiecej info na mail.
...
Witam
Alfonso, lać na tego eminece, skoro B&C ma nowe tanie i fantastyczne neodymki....12 NDL 76, a driverek selenium d 210 Ti, zastąpi spokojnie psd, i tańszy....i LZEJSZY...bo juz magnesik wzbogacany somarem, jest.Nie czas przesiąść sie z mułów, na rancze rumaki....
jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

Awatar użytkownika
ulises50

Post autor: ulises50 » czwartek 21 gru 2006, 16:32

Dzięki za podpowiedzi.
Widze, że polecacie rozwiązanie głosnik 12" + driver. Czy wiąże sie to tylko z miniejszymi kosztami zestawu czy nie ma różnicy w dźwięku między takim zestawem a zestawem trójdrożnym?

Sugerowane przez was głośniki to głośniki 8 ohmowe a ja mam końcówke 4 ohmy więc i potrzebował bym takich głośników.

I jeszcze co do firmy Hand Box. Zdażyło mi sie kilka razy grać na tych kolumnach (w pewnym domu kultury) i brzmiały o niebo lepiej od moich. Jednak z tego co wiem to ta firma lubi eksperymentować z głośnikami i kładą raz lepsze raz gorsze w zależności ile sie im zapłaci. Musiał bym chyba rozkręcić tamte kolumny żeby się przekonać co do nich włożyli a niestety nie mam takiej możliwości.

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » czwartek 21 gru 2006, 18:44

Srubokret daje ci taka mozliwosc
Generalnie uklad trojdrozny od dwudroznego dalece gorszy jest. Czemu? Poniewaz wszelkie elementy bierne zastosowane w wewnetrznej zwrotnicy (tzw. pasywnej) powoduja przesuniecia fazy oraz inne niemile tego efekty. Poza tym, 2-drozny zestaw bedzie tanszy i mniej energii bedzie sie odkladalo na elementach zwrotnicy. 12" mozna miec takze w wersji 4-omowej, lecz o tym nalezy poinformowac sprzedawce gotowego zestawu czy samego glosnika, poniewaz niekoniecznie kazdy model wykonywany jest w takiej wersji. Inna sprawa, ze koncowka nie jest 4-ohmowa, a pozwala na zejscie do 4-ohmow dla podlaczanych don zestawow glosnikowych. Przy 8 ohmach tez bedzie dzialala, tylko wydzieli sie mniejsza moc z koncowki mocy.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » czwartek 21 gru 2006, 20:40

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 01:53 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » czwartek 21 gru 2006, 20:42

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 01:54 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
ulises50

Post autor: ulises50 » czwartek 21 gru 2006, 20:57

O to mi właśnie chodziło :) Jeśli mam koncówke przystosowaną do pracy z głośnikami 4 ohmowymi to nie ma sęsu tracić 50% mocy stosując głośniki 8 ohmowe.

ODPOWIEDZ