Zapraszam do dyskusji na temat stołu Mackie TT24.
Jak zwykle interesują mnie zalety ale bardziej wady...
Pozdrawiam.
Raff.
Mackie TT24
Re: Mackie TT24
Trzeba sie mocno przyzwyczaic do specyficznego dzialania enkoderow, np. przy korzystaniu z eq mozesz krecic enkoderem i przez jakis czas wartosc parametru sie nie zmienia, a po chwili zmienia sie od razu o duza wartosc. Dobroc w eq jest potraktowana liczbowo, a nie intuicyjnie, w tym sensie, ze krecenie enkoderem w prawo powoduje zwezenie szerokosci filtra (bo wartosc dobroci rosnie), w innych stolach tak analogowych jak cyfrowych raczej jest odwrotnie. W kilku opcjach fizyczne umieszenie enkoderow nie odpowiada ich interpretacji na ekranie.
Ekran dotykowy umieszczony jest po pawej stronie, wiec zazwyczaj trzeba sie przesunac w jego strone, zeby cos na nim zobaczyc. W efektach nie ma delay'a typu tap tempo - zazwyczaj pozadanego przez realizatorow. Edycja efektow typu reverb tez pozostawia wiele do zyczenia.
Plusy to raczej standard w stolach cyfrowych: bramki, kompresory, efekty, zapisywanie scen, nic takiego czego nie ma u konkurencji.
Mackie zazwyczaj zajmowal polke poprawnego, ale nie do konca fajnego sprzetu, i tym razem znow tak jest. Co ciekawe - ostatnio kolega ktory pracuje na tym stole regularnie pokazal mi jak go zawiesic.
Ekran dotykowy umieszczony jest po pawej stronie, wiec zazwyczaj trzeba sie przesunac w jego strone, zeby cos na nim zobaczyc. W efektach nie ma delay'a typu tap tempo - zazwyczaj pozadanego przez realizatorow. Edycja efektow typu reverb tez pozostawia wiele do zyczenia.
Plusy to raczej standard w stolach cyfrowych: bramki, kompresory, efekty, zapisywanie scen, nic takiego czego nie ma u konkurencji.
Mackie zazwyczaj zajmowal polke poprawnego, ale nie do konca fajnego sprzetu, i tym razem znow tak jest. Co ciekawe - ostatnio kolega ktory pracuje na tym stole regularnie pokazal mi jak go zawiesic.
...Trzeba sie mocno przyzwyczaic do specyficznego dzialania enkoderow, np. przy korzystaniu z eq mozesz krecic enkoderem i przez jakis czas wartosc parametru sie nie zmienia, a po chwili zmienia sie od razu o duza wartosc. Dobroc w eq jest potraktowana liczbowo, a nie intuicyjnie, w tym sensie, ze krecenie enkoderem w prawo powoduje zwezenie szerokosci filtra (bo wartosc dobroci rosnie), w innych stolach tak analogowych jak cyfrowych raczej jest odwrotnie. W kilku opcjach fizyczne umieszenie enkoderow nie odpowiada ich interpretacji na ekranie.
Mackie zazwyczaj zajmowal polke poprawnego, ale nie do konca fajnego sprzetu, i tym razem znow tak jest. Co ciekawe - ostatnio kolega ktory pracuje na tym stole regularnie pokazal mi jak go zawiesic....
Zawsze jest kwestia przyzwyczajenia sie do nowego sprzętu, (to co dla jednych jest funkcjonalne dla innych jest totalnie bez sensu...)
Znam dobrze ten stół, i muszę przyznać iż jest to jedna z najlepszych propozycji jeżeli chodzi o stół LIVE. Ergonomia pracy jest doskonała (24 tłumiki dają dużą swobodę). Intuicyjna obsługa tego stołu odpowiada mi w 100%. Dla mnie jedynym minusem jest brak matrycy.
Przy nowym sofcie nie spotkałem się z zawieszeniem tego stołu... ale być może nie znam "magicznego zaklęcia"...
pozdrawiam
DIV
Mackie zazwyczaj zajmowal polke poprawnego, ale nie do konca fajnego sprzetu, i tym razem znow tak jest. Co ciekawe - ostatnio kolega ktory pracuje na tym stole regularnie pokazal mi jak go zawiesic....
Zawsze jest kwestia przyzwyczajenia sie do nowego sprzętu, (to co dla jednych jest funkcjonalne dla innych jest totalnie bez sensu...)
Znam dobrze ten stół, i muszę przyznać iż jest to jedna z najlepszych propozycji jeżeli chodzi o stół LIVE. Ergonomia pracy jest doskonała (24 tłumiki dają dużą swobodę). Intuicyjna obsługa tego stołu odpowiada mi w 100%. Dla mnie jedynym minusem jest brak matrycy.
Przy nowym sofcie nie spotkałem się z zawieszeniem tego stołu... ale być może nie znam "magicznego zaklęcia"...

pozdrawiam
DIV
Od 2 miesięcy kręcę TT24... w studiu i na koncertach jako FOH+MONITOR...
W/g mnie to super stól, a jełśi używa się z laptopem to... można się zakochać...
Pozdro.
Raff.
[addsig]
W/g mnie to super stól, a jełśi używa się z laptopem to... można się zakochać...
Pozdro.
Raff.
[addsig]