Skąd zdobyć głośnik firmy EVM?

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
miły73
Skąd zdobyć głośnik firmy EVM?

Post autor: miły73 » środa 30 sie 2006, 00:34

Poszukuję, kupię za wszelką cenę głośnik rosyjskiej firmy EVM, model A153 C20, nowy lub używany. Może ktoś chce sie pozbyć, to kupię nawet parę, lub kolumnę z takowym. A może ktoś jeszcze je sprowadza ? Głośnik był stosowany w poprzednich latach w nagłośnieniach Polaudio, niestety teraz firma już ich nie serwisuje, a ja zostałem z uszkodzonym, w jednej z kolumn 2x15 + 1", przez co są one bezużyteczne - głośnik jest po nieudanej naprawie, niezdatny już do ponownej. A może ktoś potrafi podpowiedzieć jak i gdzie skutecznie sprowadzić z Rosji, może Ukrainy?. To forum to dla mnie ostatnia deska ratunku ..
technologie ..

Awatar użytkownika
dub8

Re: Skąd zdobyć głośnik firmy EVM?

Post autor: dub8 » środa 30 sie 2006, 02:14

znalazłem coś takiego na www.multimusic.ru, a dokładniej www.multimusic.ru/catalog/prices/xls/EVM2.xls
ale nie jestem pewien czy to pomoże. dokument jest w exelu a w tej chwili nie posiadam. pozdrawiam

silver_sound

Post autor: silver_sound » środa 30 sie 2006, 07:08

Witam

Jeśli membrana nie jest uszkodzona, to głośnik można naprawić, a nawet gdy i ta sie uszkodziła, to zawsze sa mozliwości naprawy.
Ważne jest aby nie był uszkodzony kosz i magnes.
Napisz w jakim jest teraz stanie ten głosnik, może się coś wymyśli...
jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

miły73

Post autor: miły73 » środa 30 sie 2006, 16:11

- dziękuję za odpowiedź, choć te źródła, które można znaleźć pomocą netu już sprawdziłem. Liczę jeszcze jedynie na to, że może ktoś je sprowadza lub wie gdzie pytać; zwłaszcza na Ukrainie bo tam możnaby nawet pojechać, np. do Lwowa. Odnośnie próby sprowadzenia wysyłkowo: czy ktoś orientuje się, na ile bezpieczne są transakcje typu przelew zagraniczny plus przesyłka, w przypadku dystrybutorów z Rosji lub Ukrainy ?
technologie ..

miły73

Post autor: miły73 » środa 30 sie 2006, 16:33

- propozycji naprawy otrzymałem już co nie miara, ale Panowie zrozumcie: jeśli nie macie oryginalnego zestawu naprawczego, to jest to przekręt:
inna membrana to już po prostu inny głośnik, inne parametry, a nie zamierzam pchać prowizorki do bdb kolumn Polaudio, zwłaszcza że są to podwójne piętnastki. Przez próby naciągania mnie, przez nieprofesjonalnych lokalnych producentów i nagłośnieniowców, na zgrubne naprawy czy zakupy niby identycznych głośników, straciłem pół roku. Straciłem również wtedy możliwość nabycia takiego głośnika w Estonii (kraj UE, a więc dogodne warunki zakupu), którą wtedy potraktowałem drugorzędnie, zwodzony obiecankami typu "sprowadzimy taniej, za tydzień". Potek okazywało się, że kolejni "producenci nagłośnienia" próbują mi wciskać zupełnie inny głośnik, że niby teraz inaczej wygląda, inne oznaczenia, a głośnik nawet nie był z trzycalową tylko czterocalową cewką; zupełnie inna klasa. Tak więc niekompetentbych handlarzy proszę o nie pisanie. Cena nowego głośnika w EVM, przeliczeniowo 420 z; zapłacę więcej za używany zadbany, a za nowy dam dwa razy tyle !, ale TEN SAM MODEL, - proszę !!!
technologie ..

silver_sound

Post autor: silver_sound » środa 30 sie 2006, 19:52

Witam
Dużo napisałeś kolego o nieprofesjopnalnych "producentach", ale nie napisałeś, w jakim stanie jest ta membrana.
Wymiana reconu, nawet tej samej marki, też spowoduje, iz głosnik będzie miał całkowicie inne parametry T-S. Wraz z upływem czasu, głosniki zmieniaja parametry, bo zmieniaja swoje parametry materiały z ktyórych sa wykonane.
Jesli sa wszystkie jednakowo wyeksploatowane, to można zakładać, iż te zmiany zachodza we wszystkich mniej więcej jednakowo.
Z symbolu wynika iż jest to głosnik z 3 calową cewką, o wysokości nawinięcia 20 mm, czyli typowy "tłuczek basowy".
A czy zacząłeś od źródła, bo nie napisałeś, to jest zapytania p. Polanowskiego?

jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

miły73

Post autor: miły73 » czwartek 31 sie 2006, 02:10

membrana jest ok tylko podobno skraj od strony klejenia cewki jest za dużo obcięty; zapytam jeszcze kolegi co dokładnie wypatrzył, o co chodzi z tym obcięty, bo podobno przez to jest już bezużyteczna do ponownej naprawy. Może resor, nie membrana. Również słyszałem że ponowne rozklejanie, jakieś tam moczenie już nie ma sensu, że materiał wymięka. A to co ja obejrzałem wcześniej to wygląda tak: zbyt grube, za ciężkie ponowne oklejenie, nawet nie wiem czy właściwym spoiwem, i nieco zbyt wychylona membrana do przodu, o ile to nie złudzenie. Problem jest taki: powyżej 50% mocy znamionowej głośnik zaczyna zniekształcać przy pewnej częstotliwości basowej, jeśli takowa się trafi w utworze. Na moje rozumowanie, to jeśli nie jest to wina wychylenia, przyklejenia membrany na niewłaściwej wysokości cewki i wypadania ze szczeliny, to może jest to nie osiowe osadzenie cewki, ale wtedy zniekształacałaby przy mniejszej mocy. Próbowałem mocować magnes obrócony o kolejną śrubę, nic nie dało. Natomiast dolny skraj karkasu cewki jest na pewnym fragmencie przytarty, i choć nie wygląda to na bieżące, świeże tarcie, to sugeruje wcześniejszą tezę o wypadaniu ze szczeliny. A czy cewki o tych samych parametrach; średnica drutu, ilość warstw, materiał karkasu są ławto dostępne ?. No i słyszałem,że trzycalowa cewka to raczej standard nisko średniotonowy, a typowo basowe to czterocalowe.. Od Polaudio oczywiście zacząłem; nie mają, nie sprowadzają ani głośników ani zestawów naprawczych. Natomiast EVM Moskwa odsyła nas do Polaudio i koło się zamyka. Pozostaje wynająć tłumaczkę i dzwonić, do skutku tam,gdzie są w stanie fizycznie je mieć. Ale to ryzyko transakcji.
Każdy pozostały sprawny głośnik chodzi czysto prawie do 150 % mocy RMS, dla każdego przemiatania szumami; gdyby ten tak mógł po naprawie, bez żadnego przebarwiania .. Dziękuję za podjęcie tematu.
technologie ..

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » czwartek 31 sie 2006, 09:39

...- dziękuję za odpowiedź, choć te źródła, które można znaleźć pomocą netu już sprawdziłem...
Pytałeś już u Smoka? www.soundman.com.pl
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » czwartek 31 sie 2006, 10:26

toz ten glosnik to musi byc juz archaizm. EVM nie maja ani sprawnosci ani dobrego brzmienia. Kazdy glosnik mozna naprawic, o ile robi to ktos, kto ma o tym pojecie i dysponuje odpowiednimi materialami. O ile mnie pamiec nie myli, glosniki EVM mozesz znalezc we Wroclawiu u p. Smolinskiego.

miły73

Post autor: miły73 » czwartek 31 sie 2006, 20:41

dziękuję za kolejne info: Soundman nie ma, p. Smoliński również i skierował mnie d p. Szajowskiego od nas, z Rzeszowa; gość przyjechał expresowo i wciskał mi zupełnie inny głośnik - brak mi słów, a pytałem przez telefon o ten konkretny model.
Głośnik nie jest taki znów archaizm, co prawda prosta konstrukcja, ale skuteczność w basie na słuch większa o jakieś 2-3 dB, od np. najdroższego Eighteen Sound ND930, które mamy w drugich kolumnach Polaudio, ta sama konstrukcja 2 x15 i pojemność obudów. Model jest wciąż produkowany i stosowany w kolumnach EVM.
Czekam na dalsze posty, a potem chyba ogłoszę wycieczkę do Kijowa .. :)
technologie ..

ODPOWIEDZ