Shure PG-58 bezprzewodowy - akumulatorki

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
djco
Shure PG-58 bezprzewodowy - akumulatorki

Post autor: djco » czwartek 17 sie 2006, 09:21

Prosze o wasze ew. wypowiedzi co do zasilania tych PG-58 poprzez akumulatorki. Ja grywam po weselach i jak do tej pory uzywam baterii alkaicznych Philipsa (trzymaja okolo 22 godziny), a wczesniej uzywalem baterii alkaicznych Duracell ale one trzymaly krocej o jakies 3-5 godzin. Obecnie kupilem akumulatorki o pojemnosci 250 mAh i prosze o wasze opinie i wypowiedzi o ile uzywacie w waszych mikrofonach bezprzewodowych, akumulatorkow 6F22, zamiast baterii.
Muzyk

Awatar użytkownika
jace-nty

Re: Shure PG-58 bezprzewodowy - akumulatorki

Post autor: jace-nty » czwartek 17 sie 2006, 10:09

... Obecnie kupilem akumulatorki o pojemnosci 250 mAh ...

250 mAh!!! To może być za mało. 2500 mAh to już lepiej. Akumulatory z reguły "trzymają" krócej niż baterie alkaiczne, ale na pewno wystarczą na kilkanaście godzin pracy. Najlepiej zainwestować w min. dwa komplety i pracować na zmianę. Jestem pewien, że po jakimś czasie ich zakup się zwróci.
Pasjonat muzyczny, mikser in the box.

maczeta

Post autor: maczeta » czwartek 17 sie 2006, 10:13

. Obecnie kupilem akumulatorki o pojemnosci 250 mAh i prosze o wasze opinie i wypowiedzi o ile uzywacie w waszych mikrofonach bezprzewodowych, akumulatorkow 6F22, zamiast baterii....
Używałem akumulatorki do bezprzewodowców shure'a... ale nie zdawały egzaminu bo ch-ka rozładowania jest taka, że w końcowym okresie - rozładowanie następuje bardzo szybko i nawet nie zauważysz świecącej diody a mik. przestaje działać.
Bateria pociągnie jeszcze z 2 godz.

Ponadto ładowanie tych ak. jest problematyczne.Ładowarki uniwersalne ładują różnie i tak naprawdę nie wiesz jaką masz pojemność ak.

maczeta

Post autor: maczeta » czwartek 17 sie 2006, 10:16

250 mAh!!! To może być za mało. 2500 mAh to już lepiej. Akumulatory z reguły "trzymają" krócej niż baterie alkaiczne, ale na pewno wystarczą na kilkanaście godzin pracy. Najlepiej zainwestować w min. dwa komplety i pracować na zmianę. Jestem pewien, że po jakimś czasie ich zakup się zwróci.
...
Gdzie można dostać ak. 6F22 o poj 2500 mAh !!!

Awatar użytkownika
djco

Post autor: djco » czwartek 17 sie 2006, 10:28

Suchajcie - mamy w kapeli 3 shur-y i tak:
Odpowiadajc na pierwsza wypowiedz - to sory bardzo ale nie ma akumulatorow na 9V o pojemnosci ponad 2000 mAh. Najwiasza obecnie pojemnosc na rynku jesli chodzi o akumulatory na 9V to 250mAh. Dodam ze jeden z kolegow w zespole stosuje akumulatorki GP i Panasonic o pojemnosci 170 mAh i jeden taki aku starcza mu na okolo 6-7 godzin spiewania. Oczywiste jest ze akumulatorki trzymaja krocej niz baterie a to dlatego ze 1 - pojemnosc, a 2 - akumulatorki 9V maja 8,4 V. Co do tego ze trzeba miec komplet akumulatorkow to prawda - moj kolega ma 3 akumulatory i to w zupelnosci wystarcza mu na ogranie 16 godzin oczywiscie jesli sa w pelni naladowane. Jesli chodzi o ladowanie ich to ja tu trudnosci nie widze, bo przeciez mozna sobie wczesniej naladowac aku, a nie na graniu. I rzeczywiscie przy akumulatorach kiedy zapali sie czerwona dioda to momentalnie aku sie rozladowuje, ale ktorys z tych modeli (niepamietam czy GP czy Panasonic), po zapaleniu czerwonej diody mozna jeszcze z 10-15 minut pospiewac, wiec troszke czasu na wymiane jest :))) Ja natomiast kupilem ostatnio 2 Akumulatorki firmy Camelion o pojemnosci 250 mAh i myslalem ze ktos juz je stosowal, ale widac bede pierwszym ktory tego dokona :))) Jesli nikt mi nie napisze czegos na temat tych kupionych przeze mnie aku, to ja osobiscie podziele sie wrazeniami z testow i napisze jak sie te aku zachowuja i ile trzymaja.
Muzyk

Awatar użytkownika
djco

Post autor: djco » czwartek 17 sie 2006, 10:49

Odchodzac troszke od tematu to jesli chodzi o baterie alkaiczne - z wlasnego doswiadczenia wiem ze zalecane Duracell do Shur-ow kosztuja okolo 14-15 zlotych i trzymaja okolo 18 h dokladnie tak jak podaje Shure, ale kiedys sprobowalem baterii alkaicznych za 10 zlotych marki Philips PowerLife 6LR61/9V - i mowie wam trzymaja zdecydowanie dluzej ( z praktyki ogrywam na niej wesele, poprawiny i wieksza czesc nastepnego wesela), okolo zeby nie sklamac z 24 h, a teraz widze ze firma Philips wypuscila na rynek alkaiki Philips ExtremeLife wiec moze jeszcze dluzej beda dzialac. Mimo tego zdecydowalem sie na zakup Aku bo po kilku graniach zwracaja sie no i nie trzeba martwic sie o zakup baterii w jakies hurtowni bo jednak hurtem wychodzi taniej za baterie. Akumulatory jak sie ma to tylko ladowac i jazda na granie :)))
Muzyk

Awatar użytkownika
djco

Post autor: djco » poniedziałek 21 sie 2006, 06:56

Witam ponownie. Tak jak obiecałem, podziele się spostrzeżeniami z używania akumulatorka Camelion 250 mAh 9V. Otóż wyniki jak dla mnie są zadowalające. Nadmienię, że mikrofonu używam do 2 i 3 vocalu, więc nie śpiewam przy każdym utworze przez 100% czasu trwania utworu, a jedynie około 60%-70%, a pozostały czas to włączony mikrofon na czuwaniu. Graliśmy od 16:00 do 4:00 i na drugi dzień od 14:00-20:00. od początku grania używałem w pełni naładowanego akumulatorka i wytrzymał mi przez całe granie i na drugi dzień jeszcze działał przez około 2 godzin. Co do sygnalizacji zużycia akumulatorka dodam, że po zapaleniu się czerwonej diody w mikrofonie, spokojnie ośpiewałem jeszcze 2 piosenki, więc czas na wymianę drugiego aku jest moim zdaniem wystarczający. Ogólne moje wrażenia? - Spokojnie mogę poweidzieć, że na tym aku można 10 h spokojnie ośpiewać, poza tym myślę że dokonałem właściwego wyboru, a akumulatorki zwrócą mi się po paru graniach a i problem z kupowaniem baterii zniknie :))) Mój kolega z kapeli ma aku GP 170 mAh i w ciągu tego czasu kiedy ja używałem swojego Cameliona to on wymienił 2x akumulatorki.
Muzyk

ODPOWIEDZ