Peavey Pro15 + Pro Sub

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
m-arian
Peavey Pro15 + Pro Sub

Post autor: m-arian » wtorek 01 sie 2006, 21:45

nullPeavey Pro15 + Pro Sub - kupiliśmy taki zestaw - PORAŻKA!!!
Po pierwszej imprezie padły drivery w Pro 15. Pan z serwisu twierdzi, że 50% tych paczek pada. Rewelka - szkoda tylko, że nie mówią o tym sprzedawcy!
No, wiem, wiem, za dużo mocy, itp, itd. Nie prawda końcówki są oddzielne dla nich, dobrze dopasowane, a rozkręcone były tylko na 3/4. Poza tym nasze stare poczciwe Bossy hulają na tym jak trzeba i nic nie pada!
Wszystko ok, przyjmę krytykę, ale co zrobić, żeby nie kupować po każdej imprezie nowych driverów (takie opinie czytałem ostatnio w necie)?

Pzdr
m-arian

Awatar użytkownika
Groch

Re: Peavey Pro15 + Pro Sub

Post autor: Groch » środa 02 sie 2006, 11:50

U nas też padły od razu po zakupie, ale wymieniliśmy i już chyba ze 2 lata hulają jak trzeba. Nie pamiętam tylko na które zmieniliśmy...

m-arian

Post autor: m-arian » środa 02 sie 2006, 19:35

Och Groch!
A może jednak da się jakoś sprawdzić na jakie wymieniliście?
PLEASE!!!

Kamil_Wilgucki

Post autor: Kamil_Wilgucki » czwartek 03 sie 2006, 09:33

Mozna kupic zestaw naprawczy do drivera - cos kolo 120PLN w Lauda audio http://www.lauda-audio.pl/static/kontakt.htm.
Moj driver mi padl prawie 2 lata temu gdy gitarzysta przy wlaczonym sprzecie wpial sie do miksera na niewyciszony kanal - bylo krotkie pykniecie i po driverze - to jedna z metod jego zniszczenia, druga to granie na permanentnym przesterze, wtedy fala prostokatna szybko go zalatwi, a trzecia to sprzezenia. Jezeli bedziecie tego unikac to wszystko bedzie ok i mozna grac z pelna moca bez wiekszych problemow. Driver mozna wymienic tez na inny 8ohm, 1", 25mm, pasujacy wymiarami np. Eminence ASD:1001.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jurek1971
Kontakt:

Post autor: Jurek1971 » czwartek 03 sie 2006, 09:37

Ja używam głośników RCF i polecam :)

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » poniedziałek 07 sie 2006, 00:22

...Och Groch!
A może jednak da się jakoś sprawdzić na jakie wymieniliście?
PLEASE!!!...
Bardzo chętnie, tylko, że to trochę trudne dla mnie do zrealizowania, bo te kolumny widzę tylko, kiedy są w użyciu i wtedy nie ma czasu rozkręcać.:( Nie kupowałem tych driverów osobiście i mi jakoś nie zapadło w pamięci, co to było...

silver_sound

Post autor: silver_sound » poniedziałek 07 sie 2006, 10:28

Witam

Moim zdaniem należy zastosować dobry driver z cewką o średnicy 44 mm. Pisząc dobry mam na mysli taki który ma zawieszenie umożliwiające bezpiepiecznie duże wychylenia membrany. Takie są BEYMA CP 380 M (lub cos podobnego), lub DE 25 B&C. Taniej, to chyba D 210 Ti SELENIUM, ale nie pamiętam jak on ma zawieszenie, musiałbym to sprawdzić, czy nadaje sia do zastosowania jak te wymienione wcześniej.

jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » poniedziałek 07 sie 2006, 21:42

...Witam

Moim zdaniem należy zastosować dobry driver z cewką o średnicy 44 mm. Pisząc dobry mam na mysli taki który ma zawieszenie umożliwiające bezpiepiecznie duże wychylenia membrany. Takie są BEYMA CP 380 M (lub cos podobnego), lub DE 25 B&C. Taniej, to chyba D 210 Ti SELENIUM, ale nie pamiętam jak on ma zawieszenie, musiałbym to sprawdzić, czy nadaje sia do zastosowania jak te wymienione wcześniej.

jk...

Do propozycji Silver'a pragne dolaczyc rowniez Eminence PSD2002 - kosztuja nieduze pieniadze a jak na razie na kilkadziesiat sztuk, jakie zwmontowalismy zadna nie wrocila do nas uszkodzona ani upalona.
[addsig]

Przemko

Post autor: Przemko » wtorek 08 sie 2006, 16:55

jk...
Beyma CP380M jest głośnikiem godnym polecenia, zrobiłem na nich paczki przeznaczone do ciężkiej roboty i jak na razie bez problemów.

Chciałbym tylko zaznaczyć, że zwrotnice w (porządnych) paczkach projektuje się pod konkretny driver i jego wymiana na inny model może nie przynieść spodziewanych rezultatów, tzn. może zmienić się charakterystyka zestawu.
Być może konieczna będzie korekcja zwrotnicy, tutaj warto poprosić o pomoc kogoś kto zna się na tym i ma możliwość zrobienia pomiarów.

Jestem realizator dźwięku live, konstruktorem nagłośnienia. Pełnię funkcję redaktora technicznego w magazynie Muzyka i Technologia.

m-arian

Post autor: m-arian » wtorek 15 sie 2006, 18:05

Witam!

Dziękuję wszystkim za dyskusję i rady.
Ostatecznie kupiliśmy drivery 100 W firmy Alphard za jedyne 22 pln/szt. Jesteśmy po imprezce z nimi i... grają dalej. Ba i to grają bardzo dobrze.
Hmm... wolę Alphardy za 22 pln niż jakies inne super drivery za kilka stówek.

ODPOWIEDZ