Jakie nagłośnienie dla 90m2?

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
marceli-szpak
Jakie nagłośnienie dla 90m2?

Post autor: marceli-szpak » środa 24 maja 2006, 02:33

witam.

mam pytanie. wiem ze podobne tematy pojawiaja sie czesto na forum ale kazdy ma troche inne pytanie wiec i ja sprobuje liczac na pomoc i wyrozumialosc.

ile trzeba mocy aby naglosnic kwadratowa sale o powierzchni 90m2 a wysokosci 3m. paczki przeznaczone glownie dla imprez dj'skich. potrzebne wydatne basy.

jaki sprzet polecacie do 7000zl. nie musi byc nowy.

dziekuje

marek

Awatar użytkownika
grembo

Re: Jakie nagłośnienie dla 90m2?

Post autor: grembo » środa 24 maja 2006, 14:01

...witam.

mam pytanie. wiem ze podobne tematy pojawiaja sie czesto na forum ale kazdy ma troche inne pytanie wiec i ja sprobuje liczac na pomoc i wyrozumialosc.

ile trzeba mocy aby naglosnic kwadratowa sale o powierzchni 90m2 a wysokosci 3m. paczki przeznaczone glownie dla imprez dj'skich. potrzebne wydatne basy.

jaki sprzet polecacie do 7000zl. nie musi byc nowy.

dziekuje

marek...

Mackie lub JBL Eon + subbas jeden. Oba sprzety aktywne, wiec wzmacniacz odchodzi. Mikser Mackie VLZ pro + crossover + kompresor jakis - moze DBX 162 + ew. jakis EQ jak starczy kasy. Na wszystko kasa wystarczyc powinna. Powinno wszystko zagrac.

No i miernik SPL zebys do kryminalu nie poszedl :D

Awatar użytkownika
Jassio

Post autor: Jassio » środa 24 maja 2006, 23:10

Mikser Mackie VLZ pro

Mikser Mackie VLZ dla pojedyczego dj'a ?! Dla pomieszczenia 9mx10m ?! Przecież to nie masowa impreza tylko mały klubik. Gdzie tam bedziesz nagłasniał tyle instrumentów/używał mikrofonów! Gramofony/playery etc. będą i tak pewnie podłączone do prywantego mixera dj'a/ Mikrofon zresztą też.

Szkoda, że nie ma w postach znaczka
[addsig]
Świat bez muzyki byłby monofoniczny,
a tak jest wielowymiarowy.

marceli-szpak

Post autor: marceli-szpak » czwartek 25 maja 2006, 11:50

...Mikser Mackie VLZ pro

Mikser Mackie VLZ dla pojedyczego dj'a ?! Dla pomieszczenia 9mx10m ?! Przecież to nie masowa impreza tylko mały klubik. Gdzie tam bedziesz nagłasniał tyle instrumentów/używał mikrofonów! Gramofony/playery etc. będą i tak pewnie podłączone do prywantego mixera dj'a/ Mikrofon zresztą też.

Szkoda, że nie ma w postach znaczka

...

mikser estradowy odpada bo jest niepotrzebny, jesli nawet beda jakies mikrofony, powiedzmy nawet 3 dla wokalistow to nie trzeba wbijac sie w jaies super koszta.

te siedem tysi ma wystarczyc tylko na kolumny, wzmacniacze i kable. zadne kompresory, limitery i equalizery narazie nie sa potrzebne. imprezy djejskie sa w miare proste do opanowania.

nadal nie zostalo wymienione jednak najwazniejsze. moc naglosnienia.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » czwartek 25 maja 2006, 12:02

czlowiek zmiesci sie z tym w ok.7000

mikser bo to ma byc setup elastyczny, a jak przyjedzie zespol evergrenowy? albo wystapia dzieci ze spiewem? to ma byc naglosnienie do lokalu chyba a nie tego czleka

ja mowie o MAckie VLZ 12.

Crossover odnosnie uwagi o basach

Kompresor - no to podstawa, moze byc i behringer nawet - albo cos uzywanego (jak i wszystko)

EQ jesli mikser dobry (a mackie taki jest) moze byc niepotrzebny

90m2 jest wystarczajaca iloscia informacji. Mysle ze 0,5KW + 600wat subwoofer (jeden) wystarczy. Pamietajcie ze nagrania sa teraz maksymalizowane!!!

Poza tym sa normy SPL

Za odniesienie wzialem sale z Labo w Wawie (na mazowieckiej) ktora ma wiekszy metraz. Znajomi grali bez subwoofera i wystarczalo w zupelnosci.

Controllroom pozwoli w przyszlosci podlaczyc ew. drugi zestaw PA lub odlsuchy jesli mialby grac ktos na zywo.

ODPOWIEDZ