Yamaha Stagepas 300

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
PKedzia
Yamaha Stagepas 300

Post autor: PKedzia » niedziela 14 maja 2006, 11:06

Czy ktoś posiada ten aktywny zestaw Yamahy?

Jak się spisuje? czy porównując do na BoxElectronics Cresendo V200 czy Handboxa Rapper wypada lepiej ,czy nie?

Co innego aktywnego polecacie?

Szukam aktywnego mobilmego zestawu do nagłośnienia Trąbka,Sax + delikatne podkłady z MD.

Muzyka + saksofon = wielka pasja

Awatar użytkownika
JacekH

Re: Yamaha Stagepas 300

Post autor: JacekH » niedziela 14 maja 2006, 23:27

...Czy ktoś posiada ten aktywny zestaw Yamahy?

Jak się spisuje? czy porównując do na BoxElectronics Cresendo V200 czy Handboxa Rapper wypada lepiej ,czy nie?

Co innego aktywnego polecacie?

Szukam aktywnego mobilmego zestawu do nagłośnienia Trąbka,Sax + delikatne podkłady z MD.

...

Mamy ten zestaw w radiu i bardzo sobie chwalimy. Pomijam koszmarny pogłos, ale poza tym to na takie malutkie grania w zupełności wystarczy. Wprawdzie końcówka nie powala mocą czy niskim poziomem zniekształceń, ale całośc brzmi całkiem plastycznie, zważywszy na gabaryty sprzętu. Najczęściej służy nam do "gadania", ale testowałem na tym np. POD XT i pryznam, że przy niedużych głosnościach spokojnie można na tym grać. Jako wadę poza wspomnianym pogłosem wymienie słabe zabezpieczenia w końcówce mocy. Zdarzyło się jednemu ze znajomych, że podłączył głośnik do włączonego, aczkolwiek przyciszonego wzmacniacza, powodując chwilowe zwarcie (gniazda jack) no i zabezpieczenia nie pomogły, końcówka (jeden kanał) wymagała wizyty w serwisie. Fakt, nie powinien tego robić, ale zabezpieczenie żadne.

Jacek

Grooby26

Re: Yamaha Stagepas 300

Post autor: Grooby26 » sobota 01 lip 2006, 16:12

A czy da się tym nagłośnić klawisze ?
Mam Rolanda RD-700 i potrzebuję jakiegoś nagłośnienia z dobrym brzmieniem. Tylko nie wiem czy głośnik 8' jest w stanie wyciągnąć sporo mocy tak żeby nagłośnić większą knajpę ? No i czy sama aktywna kolumna jest w stanie spełnić rolę dobrego odsłuchu na scenie ? Czy raczej jest to sprzęt do nagłaśniania konferencji, ewentualnie wokalu ?
Mam jeszcze na oku odsłuchy Yamahy z serii AX. Mają większe głośniki ( 10' 12' i 15' ) a to budzi już większe zaufanie. I cenową są w porządku. Tylko nie miałem okazji na nich grać. Co o tym sądzicie ?

ODPOWIEDZ