Nagłośnienie do stage piano

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Grooby26
Nagłośnienie do stage piano

Post autor: Grooby26 » sobota 06 maja 2006, 12:13

Jestem zielony w tym temacie.Wiem tylko tyle że musi być kolumna szerokopasmowa. Chodzi mi o odsłuch w warunkach domowych i na małą scene ( np. knajpa ). Co możecie mi polecić ?

Przejrzałem internet i znalazłem kilka pieców rolanda z serii KC i monitor yamahy HS80M. Co o tym sądzicie ? Pozdrawiam

mnem

Re: Nagłośnienie do stage piano

Post autor: mnem » sobota 06 maja 2006, 12:23

...Jestem zielony w tym temacie.Wiem tylko tyle że musi być kolumna szerokopasmowa. Chodzi mi o odsłuch w warunkach domowych i na małą scene ( np. knajpa ). Co możecie mi polecić ?

Przejrzałem internet i znalazłem kilka pieców rolanda z serii KC i monitor yamahy HS80M. Co o tym sądzicie ? Pozdrawiam...

Mam rolanda rd 600 i też potrzebuje nagłośnienia.

Pytanie: Czy to musi być zestaw dwóch kolumn? Czy wystarczy jedna?

Poszukuje rozwiązania stereo do 1500zł. Ewnentualnie może być dobre nomo do 1000zł.

Albo inaczej:

1.najtańsze dobre-zadowalające rozwiązanie

2.rozwiązanie z najlepszym współczynnikiem jakości do ceny towaru

2. rozwiązanie"naj", bez patrzenia na koszty

paskud

Post autor: paskud » sobota 06 maja 2006, 17:05

mam Laney CK-165 i używam do clavi nord electro. Komba rolanda z podobnymi parametrami były za drogie - a do tego klawisza trzeba potężnego głośnika, by hammond mógł zabrzmieć, piano zresztą też ;)

głośnik 15 cali celestion i jakiś piszczek - ale nie muszę już się na przodach nagłaśniać w klubach i knajpach - gram ze składem bluesowym - a chłopaki od gitar lubią głośno sobie pograć :>

jedyna jego wada to ze jest ciężki - 31kg :/

poza tym można go postawić pod kątem - i masz od razu odsłuch

posiada też wejście na pasywną kolumnę - więc można kolumnę dać na przód a piec jako odsłuch.

kosztował 1500 z przesyłką z niemiec (u nas 1800)

pozdro

Piotrek
Szczęśliwy posiadacz Clavia Nord Electro3 ;)

mnem

Post autor: mnem » niedziela 07 maja 2006, 11:28

...mam Laney CK-165 i używam do clavi nord electro. Komba rolanda z podobnymi parametrami były za drogie - a do tego klawisza trzeba potężnego głośnika, by hammond mógł zabrzmieć, piano zresztą też ;)

głośnik 15 cali celestion i jakiś piszczek - ale nie muszę już się na przodach nagłaśniać w klubach i knajpach - gram ze składem bluesowym - a chłopaki od gitar lubią głośno sobie pograć :>

posiada też wejście na pasywną kolumnę - więc można kolumnę dać na przód a piec jako odsłuch.

pozdro

Piotrek...

A coś takiego?

http://www.allegro.pl/

Teraz mam pytanie. Czy do tego sprzętu potrzeba czegoś jeszcze? To znaczy wzmacniacza, zasilacza dodatkowego?

richtig

Post autor: richtig » niedziela 07 maja 2006, 11:34

Teraz mam pytanie. Czy do tego sprzętu potrzeba czegoś jeszcze? To znaczy wzmacniacza, zasilacza dodatkowego?

Do tego do którego dałeś linka owszem, potrzebny jest wzmacniacz (to jest sam głośnik). Myślę, że wygodniej jest mieć wszystko w jednym pudełku, ja wybrałbym raczej piec. Ale znowu piec o takich parametrach jest na tyle ciężki, że może lepiej jest go mieć w dwóch kawałkach...
www.myspace.com/pchelki

Grooby26

Post autor: Grooby26 » środa 10 maja 2006, 22:31

...mam Laney CK-165 i używam do clavi nord electro. Komba rolanda z podobnymi parametrami były za drogie - a do tego klawisza trzeba potężnego głośnika, by hammond mógł zabrzmieć, piano zresztą też ;)

pozdro

Piotrek...

No właśnie, a jak u niego jakością dzwięku ?

Ja mam Rolanda RD-700 i chcę kupić jakiś piec na małą scene (na odsłuch) i do knajpy. Lubię jak rhodes, piano i hammond dobrze brzmią, na tym mi głównie zależy. Z tego co się orientuje to obecnie na rynku z piecami do klawiszy jest nieciekawie. Przeglądałem w internecie popularne piece rolanda z serii KC, ale według mnie są zbyt drogie jak na swoje parametry. Ten Laney wygląda na ciekawy sprzęt ale nie wiem jak on gra. I czy 80-watówka wystarczy, aby przebić się przez perkusje, tak żeby bas (w pianie) dobrze zabrzmiał ? Nie mam aż tak dużo funduszy żeby przeznaczyć na CK-165 prawie w 2 tysięcy.

Nie wiem czy to prawda ale podobno najlepiej kupić piec bez korekcjii brzmień, tak aby oddawał naturalne, istotne brzmienie, bez żadnych szumów. Czy to prawda ? Co o tym sądzicie ?

Jeśli ktoś grał na obu piecach ( tych rolandowskich i laneyach ) to proszę o poradę. Z góry dziękuje

Pozdrawiam

Artur

paskud

Post autor: paskud » środa 10 maja 2006, 23:00

Jeśli ktoś grał na obu piecach ( tych rolandowskich i laneyach ) to proszę o poradę. Z góry dziękuje

Pozdrawiam

Artur

Grooby26 mój mail przadkapiotr(małpa)wp.pl
Szczęśliwy posiadacz Clavia Nord Electro3 ;)

mirror

Post autor: mirror » piątek 12 maja 2006, 23:46

......

Witam wszystkich!!!

Tez mam problem jak koledzy wyzej: tzn szukam jakiegos sensownego rozwiazania do dobrego naglosnienia klawisza (Roland XP80)

moje fundusze to ok 2000 do 2200.

Czy piec Hand Box KSX250 jest warty uwagi??

Czy ktos go uzywal?? jakies sa wasze wrazenia??

chodzi mi glownie o bardzo dobry odsluch i oczywiscie o to zeby piec sie przebijal i mial dobry dol ( w pianie, smykach,padach itp...)

Popatrzylem w internecie i ten handbox jakos wpadl mi w oko... ale nie wiem jak to gada...

Dzieki za kazda odpowiedz.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
musikduck

Post autor: musikduck » środa 14 cze 2006, 13:43

a moze Peavey KB 100 lub KB 300 dedykowane pod klawisze - uzywalem 300-tki i byla bardzo uniwersalna... /przy okazji pelne pasmo 20-20k/

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » środa 14 cze 2006, 19:57

Czy piec Hand Box KSX250 jest warty uwagi??
## bardzo

Czy ktos go uzywal?? jakies sa wasze wrazenia??
## tak. Mogę spokojnie polecić.

Pozdro
Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

ODPOWIEDZ