DAS Aero

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
Dibox
DAS Aero

Post autor: Dibox » piątek 05 maja 2006, 08:27

witam,

czy ktoś może miał do czynienia z paczkami das aero?

w jakiej mierze jest to system wyrównany liniowo?

Proszę o opinie

pozdrowionka
[addsig]

Awatar użytkownika
Qaddac4

Re: DAS Aero

Post autor: Qaddac4 » poniedziałek 05 cze 2006, 22:35

...witam, czy ktoś może miał do czynienia z paczkami das aero?

w jakiej mierze jest to system wyrównany liniowo?

Proszę o opinie...

Otóź od roku właścicielem tych paczek jest jedna z Trójmiejskich firm nagłośnieniowych. W skład zestawu wchodzą 2x CA-215A i 4x CA-28A podparte przy "glebie" 2xSUB-18A na strone . Firma ta korzysta z dedykowanego do tego zestawu programu do ustawiania kątów pomiędzy nimi w celu równomiernego pokrycia dźwiękiem nagłaśnianej strefy. Podczas kilkakrotnej współpracy pomiędzy mną (oświetlenie) i tą firmą miałem okazję słyszeć wyżej wymieniony zestaw w działaniu w różnych warunkach. Na otwartym powietrzu (przykładem mogą być Ogrody Polityki 2005). Paczki spisywały się dość nieżle, jeżeli chodzi o liniowośc to nie mam prawie nic do zarzutu, jeżeli chodzi o sprawnośc to już torszke gorzej. Całe 2 wieże wyładowane sprzętem nie wywoływały, jak by to nazwać, "wstrząsu", tzn. brzmi to dobrze, ale nie ma wykopu. Po za tym producent twierdzi, że paczki te kryją 120 stopni w poziomie. Ja zauważyłem, że jak wychodzi się z linii osi zestawu to natężenie dżwięku drastycznie spadało do tego stopnia, co więcej odniosłem wrażenie, że w różnych punktach terenu uzyskiwaliśmy różne brzmienie. Nie wiem w czym leżała wina, bo to tak naprawdę był to pierwszy poważny test tych paczek i koledzy mogli nie za bardzo wiedzieć co i z czym się je. W pomieszczeniu zamkniętym (Filharmonia na Ołowiance w Gdańsku, koncert Grzegorza Turnaua dla prywatnej firmy). W tych, co niekąd, bardzo dobrych warunkach akustycznych jakie oferuje nam ta sala Aero dały rade, ale ja to sobie tłumacze tak: na ołowiance to by nawet plastikowy Samson jakoś brzmiał. Podsumowując: moim zdaniem na jazz, muzyke poważną i lekkie klimaty dadzą radę, nie polecałbym na rockowe ani tym bardziej metalowe koncerty. Podobno O.N.A. przedmuchało im dość solidnie te paczki - pomimo limiterów we wzmacniaczach. We wszystkim co napisałem starałem się być jak najbardziej obiektywny.

Pozdrawiam
Spanie i jedzenie jest dla mięczaków... tak jest zazwyczaj w większości firm nagłośnieniowych w Polsce....

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Re: DAS Aero

Post autor: AlfonsoRodeo » środa 07 cze 2006, 19:02

Ja tak offowo, do Qaddac: Prosze o kontakt mailowy. Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ