Sterowanie radiowe
Mam taki pomysl, może wydawać się głupi, ale cóż. O ile wiadomo, przed koncertem akustycy muszą rozkładać kable ze sceny do miksera multicorem a póżniej z miksera do wzmacniaczy innymi. Czy nie wygodniej by było umieszczać sterowany radiowo mikser w racku na scenie, a kontroler, który zbierałby drogą radiową dźwięk z poszczególnych kanałów miksera i który wysyłałby komunikaty tenże sterujące w reżyserce. Oczywiście wszystkie efekty rackowe byłyby na scenie, a efekty, powiedzmy programowe, byłyby w konsoli, która byłaby małym komputerem. Chciałem spytać, czy ktoś coś takiego już wymyślił? Oczywiście puryści mogą powiedzieć, że będą zakłócenia, że nie można puścić CD kliknięciem w jeden klawisz, albo co zrobić, jak coś nie działa (wtedy i tak zazwyczaj, w najgorszym wypadku, chodzi się i sprawdza się co się da), itp.
Po prostu nie rozumiem, dla czego na impreze na którą przychodzi raptem 50 osób, rozkłada się tyle kabli. (notabene nie rozumiem też, dlaczego na podobną impreze bierze się 32 kanałowy mikser cyfrowy)
Może mój pomysł sprawdziłby się w czasie dużych imprez, gdzie ciągnie się kilometry kabli.
[addsig]
Po prostu nie rozumiem, dla czego na impreze na którą przychodzi raptem 50 osób, rozkłada się tyle kabli. (notabene nie rozumiem też, dlaczego na podobną impreze bierze się 32 kanałowy mikser cyfrowy)
Może mój pomysł sprawdziłby się w czasie dużych imprez, gdzie ciągnie się kilometry kabli.
[addsig]
Zajmuje sie muzyka od szóstej klasy szkoły podstawowej. Szkończyłem duletnie studium realizacji dźwięku, gram na pianinie, gitarze, flecie, bębnach, i wszystkim, co mi popadnie w ręke
Re: Sterowanie radiowe
...
Zajmuje sie muzyka od szóstej klasy szkoły podstawowej. Szkończyłem duletnie studium realizacji dźwięku, gram na pianinie, gitarze, flecie, bębnach, i wszystkim, co mi popadnie w ręke
Skonczyles studium realizacji i nie wiesz dlaczego na takich imprezach jest mikser 32 kanalowy. I kable.I w dodatku grasz na perkusji...
...
Skonczyles studium realizacji i nie wiesz dlaczego na takich imprezach jest mikser 32 kanalowy. I kable.I w dodatku grasz na perkusji...
...Mam taki pomysl, może wydawać się głupi, ale cóż. O ile wiadomo, przed koncertem akustycy muszą rozkładać kable ze sceny do miksera multicorem a póżniej z miksera do wzmacniaczy innymi. Czy nie wygodniej by było umieszczać sterowany radiowo mikser w racku na scenie...
...
Dobrą idziesz drogą. Potrafię to sobie wyobrazić, chociaż to przesyłanie audio nie jest potrzebne. Można tak to zestawić, że konfigurację efektów będzie się również sterować zdalnie przez midi. Oczywiście najlepiej mieć wszystko w razie czego pod ręką, ale gdy zestaw jest pewny, wypróbowany nie widzę problemów by zastosować zdalne sterowanie.
Opiniami negatywnymi co do tego nie przejmowałbym się. Jakaś 1/10 ludzi od nagłośnienia jest kreatywna i ma w głowie sprzężenie zwrotne- pozostali tylko powielają to co wymyślili inni...
...
Dobrą idziesz drogą. Potrafię to sobie wyobrazić, chociaż to przesyłanie audio nie jest potrzebne. Można tak to zestawić, że konfigurację efektów będzie się również sterować zdalnie przez midi. Oczywiście najlepiej mieć wszystko w razie czego pod ręką, ale gdy zestaw jest pewny, wypróbowany nie widzę problemów by zastosować zdalne sterowanie.
Opiniami negatywnymi co do tego nie przejmowałbym się. Jakaś 1/10 ludzi od nagłośnienia jest kreatywna i ma w głowie sprzężenie zwrotne- pozostali tylko powielają to co wymyślili inni...
Dziekuje pieknie za zrozumienie.
Taie rozwiązania w zasadzie działają, np: Yamaha M7CL + laptop z WiFi + router WiFi = do konsolety stojącej na scenie podłączamy skrętką router WiFi, w laptopie posiadającym kartę WiFi instalujemy Studio Manager i proszę bardzo. Możemy realizować kocert z dowolneo miejsca a sali (w przestrzeni) w której urządzenia WiFI będą "widziały się" ze sobą.
...Taie rozwiązania w zasadzie działają, np: Yamaha M7CL + laptop z WiFi + router WiFi = do konsolety stojącej na scenie podłączamy skrętką router WiFi, w laptopie posiadającym kartę WiFi instalujemy Studio Manager i proszę bardzo. Możemy realizować kocert z dowolneo miejsca a sali (w przestrzeni) w której urządzenia WiFI będą "widziały się" ze sobą. ...
I co tu dużo nie mówić - jest to przyszłość (za 5-10 latek prawdopodobnie już wszystkie duże koncerty będą w ten sposób).
[addsig]
I co tu dużo nie mówić - jest to przyszłość (za 5-10 latek prawdopodobnie już wszystkie duże koncerty będą w ten sposób).
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
.o ile mi wiadomo jest taki mikser Rolanda podzielony na część analogową np w racku na scenie i moduł sterujący w postaci konsolety z tłumikami połączonykablem cyfrowym

zawodowo pracujący akustyk live i studio
....o ile mi wiadomo jest taki mikser Rolanda podzielony na część analogową np w racku na scenie i moduł sterujący w postaci konsolety z tłumikami połączonykablem cyfrowym
...
patrz post wyżej: PM1D :)
kilka konsolet do swiateł ma zaimplementowana kartę WiFi oraz dołączony soft na palmtop, więc koleżka może ustawiać światła stojąc na scenie. Słyszałem też, że udało się zainstalować Yamaha Studio Manager na palmie, wię nawet nie trzeba dużego laptopa (kwestie wygody i szybkości obsługi nowinki technologicznej chwilowo pomińmy)

patrz post wyżej: PM1D :)
kilka konsolet do swiateł ma zaimplementowana kartę WiFi oraz dołączony soft na palmtop, więc koleżka może ustawiać światła stojąc na scenie. Słyszałem też, że udało się zainstalować Yamaha Studio Manager na palmie, wię nawet nie trzeba dużego laptopa (kwestie wygody i szybkości obsługi nowinki technologicznej chwilowo pomińmy)
Po prostu nie rozumiem, dla czego na impreze na którą przychodzi raptem 50 osób, rozkłada się tyle kabli.
Sposób kontroli radiowej wyeliminuje tylko połączenie, które i tak jest realizowane multicorem(-ą). Jeden gruby kabel zamienić na drogę radiową? Czy to aż taki zysk?!
Świat bez muzyki byłby monofoniczny,
a tak jest wielowymiarowy.
a tak jest wielowymiarowy.