Odwrotka?

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
agressor
Odwrotka?

Post autor: agressor » poniedziałek 13 lut 2006, 13:36

Witam

Mam nietypowy problem skompletowalem sprzet b.dobrej jakosci i chcialbym teraz cos bardzo glosnego mam juz 2x12"+15" bassreflex niestety 15" ma mala obudowe i niejestem zadowolony do konca teraz umaptrzylem sobie odwrotke 2x18" i chcialem ja kupic wszystko mialoby grac w pomieszczeniu 16m2 jestem laikiem ale mialem juz okazje obcowac z odwrotkami i bylem bardzo zadowolony aczkolwiek byl to klub (maly) oraz salka okolo 20m2 z jedna tego typu skrzynia bass nie byl najwyzszych lotow ale byl glosny. Dol nie musi byc niski, ma byc odczuwalna wibracja i udezenie wiec wydaje mi sie ze powinno byc wiecej srodka...to sa tylko moje wlasne dywagacje prosze o Wasze opinnie Pozdrawiam

silver_sound

Re: Odwrotka?

Post autor: silver_sound » wtorek 14 lut 2006, 07:16

Witam

Sam sobie zaprzeczasz, pisząc raz że byłeś zadowolony, a potem, że bas z tych odwrotek co je słyszałeś nie był najwyższych lotów...

Inna kwestia, to wpływ wielkości obudowy B-R, z tym głosnikiem 15 cali na jego głosność, ma sie jak ilość modlitw, na przyrost drzew w lesie...

Jeśli te paczki z głosnikami w których, jak zrozumiałem są po dwie sztuki głosników 12 cali, i sa to głosniki dobrej jakośći, to ich sprawnośc w zakresie środka, biorąc tez pod uwagę impedancję, prawdopodobnie 4 omy, będzie dużo wyższa, niż może z siebie "wydać" w klasycznym B-R, głosnik 15 cali. Jesli zestaw jest zasilany z podziałem posywnym, to prawdopodobnie głosnik basowy (15 cali),emityje o ok 6 dB (4 razy), za slabo w porównaniu z tymi głosnikami 12 calowymi.

Zatem pomysł z obudowa basową o wyższej skuteczności jest rozwiązaniem tego problemu, choć nie jedynym.

Mało jest na rynku dobrze grających "odwrotek", i jest to raczej obudowa na duże hale, plenery, nie polecana do małych pomieszczeń. Obudowy te nie potrafią grac "kameralnie", i wyjątkami sa takowe, które grają dobrze od 50 Hz, a co mówić o niższych częstotliwościach....

Oczywiście, mozna z takiej obudowy je "wycisnąć", ale po silnej korekcji tego zakrasu częstotliwości.

Wiem że na róznych forach dyskusyjnych, zachłystują się co nie którzy tami obudowami, przedstawiając przepiękne wykresy z symulatorów, ale nie uświadczysz tam wykrasu PRAWDZIWEGO, takiej paczki, a to zapewne dlatego, że jest odległy, od tego teoretycznego, jak Kapsztad, od Warszawy...

Radzę zapomniec o tej obudowie, a zainteresowac sie bardziej nowoczesnymi konstrukcjami, bardziej umiwersalnymi, oczywiście nie posiadaja takiej dużej skuteczności jak tuby, ale zachowując jakośc bardzo dobrze skonstruowanej obudowy klasycznej, B-R, maja skuteczność mniejszą tylko o ok. 3 dB od tuby, a grające nawet o oktawę niżej niż większośc tub basowych.

Wydaje mi się, że w Twoim przypadku niajlepiej sprawdzi sie kolumna wykonana na 2 szt głosników 15 cali, w jednej obudowie zapewniającej wymagana jakość i zysk energetyczny.

jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

agressor

Post autor: agressor » wtorek 14 lut 2006, 11:19

nie zaprzeczam sam sobie maialem na mysli to ze dzwiek byl interesujacy ale ie byl najwyzszej jakosci ok mimo wszytsko dziekuje za odp
[Post edytowany przez Admina w dniu 13/03/2006]

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » wtorek 14 lut 2006, 16:07

Najlepiej w twoim przypadku byloby uzyc 2 najzwyklejszych konstrukcji typu bass-reflex na 1 szt. 15-calowego glosnika w kazdej. Zaleta takiego zestawu jest:

1) dobre i 'soczyste' brzmienie - czego nie da ci zadna tuba (zareczam - zadna o podobnych gabarytach)

2) mozliwosc ustwienia ich tak, ze bas bedziesz mial praktycznie tam, gdzie chcesz i taki jaki chcesz.

Jednym slowem - rowniejsze rozmieszczenie SPL dla basu w pomieszczeniu (szczegolnie malym, gdzie mnostwo fal stojacych sie kumuluje), dobre brzmienie, nizsze koszty (tuby to kupa desek i duza konstrukcja - droga).

Do takiej konstrukcji polecam Beyma SM115/K, jako glosnik o wysokiej jakosci i mocy (500W AES), umiarkowanej cenie a przede wszystkim dobrym brzmieniu. W razie jakichs pytan - mail.

Pozdrawiam

P.S.> Rzecz jasna - jeszcze do tego trzeba miec kogos doswiadczonego do ustawienia i skorygowania.
[addsig]

ODPOWIEDZ