Korg M3 - użytkownicy
Ja tam nie widzę żadnych zagrożeń jak chodzi o przyciski. Poza tym można je oszczędzać korzystając z edytora VST. Ja tak robię, czasami używam przycisków, a czasami klikam w edytorze. W sumie świetna sprawa. Kiedyś wątpiłem w tzw. pełną integrację klawisza z kompem, ale teraz jestem bardzo mile zaskoczony!
- panduberman
Re: Korg M3 - użytkownicy
2. Jak oceniacie Panowie jakość wykonania instrumentu i materiałów użytych do jego budowy, w szczególności chodzi mi o przyciski funkcyjne? W teście w EiS było napisane, że autor tegoż ma obawy o ich trwałość. Jak to wygląda w praktyce?
3. Jak oceniacie ekran LCD - czy nie jest aby podatny na zarysowania?
...
Co do materiałów to ja nie mam zastrzeżeń.blacha jak trzeba.co do przycisków to mam nadzieję, że nie ma tu kontynuacji z M1 gdzie nawalały one notorycznie, zapadały się i inne takie.
ekran - pierwszy raz mogę się takim czymś pobawić "nie w sklepie" i to jest dla mnie duży plus - taka forma nawigacji (wiem ze to już było w Tritonach ale ja niestety nie posiadałem).mam nadzieje, że to trwały element

czy ktoś z Was ma case na M3? jak tak to gdzie robiony? albo czy jakiś SKB pasuje?
z tym zapisem sampli sobie poradziłem

SH-101, Polysix, Juno-106, Bohm, Yamaha CS-5, Nord Electro, Korg M3, Rhodes MK2, Korg R3, komputer, monitory, preampy, szafka, fotel, kubek, popielniczka ;-)
Panowie... mogę Was pomęczyć jeszcze?
Panie Lee, napisałeś wcześniej m.in. coś takiego:
W twoim przypadku Korg stworzył interfejs który jest otwarty na wszystko zewnętrzne. Tzn Software. Za pomocą Karmy możesz sterować kazdą wtyczką jaką chcesz. I Karma dędzie nią grała. W ustawieniach korga wybierasz wiele najbardziej popularnych wtyczek i za pomoca suwaków sterujesz najważniejszymi funkcjami bez znajomości jakich kolwiek komunikatów CC. Ale to tylko częśc jego przyjażni z wszystkim co zewnętrzne.
Jakoś mi to trochę umknęło wcześniej, teraz czytam wszystko jeszcze raz, i przykuło to moją uwagę. Jak mam to rozumiec? Np. podłączam M3 do kompa (jako taką "trochę" lepszą klawiaturę MIDI
), na kompie mam np. Sonara i w nim podpiętego powiedzmy Absyntha. Czy Karma może pracować z taką wtyczką zapiętą w DAW?

Panie Lee, napisałeś wcześniej m.in. coś takiego:
W twoim przypadku Korg stworzył interfejs który jest otwarty na wszystko zewnętrzne. Tzn Software. Za pomocą Karmy możesz sterować kazdą wtyczką jaką chcesz. I Karma dędzie nią grała. W ustawieniach korga wybierasz wiele najbardziej popularnych wtyczek i za pomoca suwaków sterujesz najważniejszymi funkcjami bez znajomości jakich kolwiek komunikatów CC. Ale to tylko częśc jego przyjażni z wszystkim co zewnętrzne.
Jakoś mi to trochę umknęło wcześniej, teraz czytam wszystko jeszcze raz, i przykuło to moją uwagę. Jak mam to rozumiec? Np. podłączam M3 do kompa (jako taką "trochę" lepszą klawiaturę MIDI

), na kompie mam np. Sonara i w nim podpiętego powiedzmy Absyntha. Czy Karma może pracować z taką wtyczką zapiętą w DAW?...
Karma wysyła, tzn. może wysyłać (zależy czy tego chcesz) komunikaty MIDI na zewnątrz. A co (jaki instrument) odbierze w Sonarze te komunikaty zależy od Ciebie

Karma wysyła, tzn. może wysyłać (zależy czy tego chcesz) komunikaty MIDI na zewnątrz. A co (jaki instrument) odbierze w Sonarze te komunikaty zależy od Ciebie

...Jakoś mi to trochę umknęło wcześniej, teraz czytam wszystko jeszcze raz, i przykuło to moją uwagę. Jak mam to rozumiec? Np. podłączam M3 do kompa (jako taką "trochę" lepszą klawiaturę MIDI
), na kompie mam np. Sonara i w nim podpiętego powiedzmy Absyntha. Czy Karma może pracować z taką wtyczką zapiętą w DAW?...
...
To jest jasne, ale ciekawi mnie szczególnie to zdanie: W ustawieniach korga wybierasz wiele najbardziej popularnych wtyczek i za pomoca suwaków sterujesz najważniejszymi funkcjami bez znajomości jakich kolwiek komunikatów CC. Czy to są jakieś gotowce konfiguracji dla różnych VSTi?

To jest jasne, ale ciekawi mnie szczególnie to zdanie: W ustawieniach korga wybierasz wiele najbardziej popularnych wtyczek i za pomoca suwaków sterujesz najważniejszymi funkcjami bez znajomości jakich kolwiek komunikatów CC. Czy to są jakieś gotowce konfiguracji dla różnych VSTi?
To jest jasne, ale ciekawi mnie szczególnie to zdanie: W ustawieniach korga wybierasz wiele najbardziej popularnych wtyczek i za pomoca suwaków sterujesz najważniejszymi funkcjami bez znajomości jakich kolwiek komunikatów CC. Czy to są jakieś gotowce konfiguracji dla różnych VSTi?...
Nie, Lee chyba chodziło o wtyczki wewnętrzne M3 (a jest ich trochę!). Gotowce dla różnych VSTi to jednak domena sterowników, np. novation, choć bez problemu można je przygotować w M3.
Nie, Lee chyba chodziło o wtyczki wewnętrzne M3 (a jest ich trochę!). Gotowce dla różnych VSTi to jednak domena sterowników, np. novation, choć bez problemu można je przygotować w M3.
Nie, Lee chyba chodziło o wtyczki wewnętrzne M3 (a jest ich trochę!). Gotowce dla różnych VSTi to jednak domena sterowników, np. novation, choć bez problemu można je przygotować w M3....
zaraz ,zaraz...jakie wtyczki wewnętrzne M3 ?
zaraz ,zaraz...jakie wtyczki wewnętrzne M3 ?
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman
- metronomus
Witam!!!
Ja może nie do końca na temat ale......
aktualnie mam Tritona Studio 76, myślę o zamianie na coś z ważoną klawiaturką. Mam dylemat, gdyz nie znam M3 osobiście. Triton ST jest OK, lecz nie mam najlepszego zdania o barwach instrumentów akustycznych (gitara, dęte drewniane i blacha). W sumie pogodziłbym się z przejściem na Extreme 88, gdyz tam jest więcej sampli, w tym instrumentów akustycznych.
Czy możecie mi odpowiedzieć na pytanie, czy w M3 akustyczne barwy są duuuużo lepsze niż w Tritonie Studio lub Extreme??
Ja może nie do końca na temat ale......
aktualnie mam Tritona Studio 76, myślę o zamianie na coś z ważoną klawiaturką. Mam dylemat, gdyz nie znam M3 osobiście. Triton ST jest OK, lecz nie mam najlepszego zdania o barwach instrumentów akustycznych (gitara, dęte drewniane i blacha). W sumie pogodziłbym się z przejściem na Extreme 88, gdyz tam jest więcej sampli, w tym instrumentów akustycznych.
Czy możecie mi odpowiedzieć na pytanie, czy w M3 akustyczne barwy są duuuużo lepsze niż w Tritonie Studio lub Extreme??
Stary chałturnik :-)
Czy możecie mi odpowiedzieć na pytanie, czy w M3 akustyczne barwy są duuuużo lepsze niż w Tritonie Studio lub Extreme??...
Nie znam za dobrze Tritona, ale zaryzykuję twierdzenie, że nie. IMHO brzmienia "akustyczne" są najsłabszą stroną M3. Akurat dla mnie miałoby to małe znaczenie, ale widać, że wszyscy, dla których te brzmienia są ważne, kierują się raczej w kierunku Motifa XS...
Wg mnie siła i zalety M3 tkwią gdzie indziej, nie w brzmieniach akustycznych...
Nie znam za dobrze Tritona, ale zaryzykuję twierdzenie, że nie. IMHO brzmienia "akustyczne" są najsłabszą stroną M3. Akurat dla mnie miałoby to małe znaczenie, ale widać, że wszyscy, dla których te brzmienia są ważne, kierują się raczej w kierunku Motifa XS...
Wg mnie siła i zalety M3 tkwią gdzie indziej, nie w brzmieniach akustycznych...
P.S. Próbuję zbierać kasę i szukać tanich ofert