Dzięki - widziałem wcześniej te filmy, ale nie zauwżyłem informacji o rozbijaniu utworu na kilka ścieżek, a później o sklejaniu - pewnie przez nieuwagę :) Pozdrawiam
Dzięki - widziałem wcześniej te filmy, ale nie zauwżyłem informacji o rozbijaniu utworu na kilka ścieżek, a później o sklejaniu - pewnie przez nieuwagę :) Pozdrawiam
I, jeszcze jedno. W tutorialu do ktorego link jest powyzej zauwazylem, ze w sequencerze nagrywa sie krotkie sekwencje drum, bass, etc... A, co z reszta utworu? Gdzie zmiana z C na D itd... ? Nie widzialem jeszcze, zeby ktos w sequencerze nagrywal caly utwor, jednym ciagiem, tak sie chyba nie robi, wiec jak?
Ja tylko dopowiem Ci pewne info zakłacając że jeszcze na to nie wpadłeś.
4 moduły karma możesz dowolną ilość razy stosować w SEQ. Teoretycznie całą nute mógłbyś zrobić TYLKO przy użyciu karmy, mam na myśli wszystkie 16scieżek.
Możesz nagrać jeden przebieg, zmienić moduł, zmienić link z track 1 na track 2 i nagrać kolejny przebieg na 2 tracku. po tem możesz się cofnąć i do jedynki dograć kolejny inny moduł karm itd.
Jako ciekawostke powiem Ci że, jeśli w czasie rzeczywistym podczas nagrywania zmieniasz typy karmy(bass, WS, arp itd. ) to on to automatycznie zapisuje:) Tak samo z drum-kitem ;) Nie musisz zatrzymywać nagrywania, zmieniać typu, oraz włączać jeszcze raz;)
...
Ja tylko dopowiem Ci pewne info zakłacając że jeszcze na to nie wpadłeś.
4 moduły karma możesz dowolną ilość razy stosować w SEQ. Teoretycznie całą nute mógłbyś zrobić TYLKO przy użyciu karmy, mam na myśli wszystkie 16scieżek.
Możesz nagrać jeden przebieg, zmienić moduł, zmienić link z track 1 na track 2 i nagrać kolejny przebieg na 2 tracku. po tem możesz się cofnąć i do jedynki dograć kolejny inny moduł karm itd.
Jako ciekawostke powiem Ci że, jeśli w czasie rzeczywistym podczas nagrywania zmieniasz typy karmy(bass, WS, arp itd. ) to on to automatycznie zapisuje:) Tak samo z drum-kitem ;) Nie musisz zatrzymywać nagrywania, zmieniać typu, oraz włączać jeszcze raz;)
...
-----------------------------
...czarna magia, to co do mnie mowisz :D
Z tym sklejaniem w "cue", tak sobie to wychodzi. Sa jakies inne sposoby na zgranie utworu? W jaki sposob wy to robicie?
Odpuść sobie sklejanie w cue ;) to nie jest konieczne ;) Ja zawsze w całości robiłem nute. Najpierw grałem pady potem perka potem bassline potem arp i lead a na końcu efekty ;) Każdą zmianę uwieczniałem na pendrivie by w razie czego móc się cofnąć jak coś bardzo skopałem:)
Mi nikt nie mówił co i jak, do intrukcji zajrzałem z 5-6 razy i to dużo później. Eksperymentuj, to najlepszy sposób aby poznać to urządzenie ;)
Z tym sklejaniem w "cue", tak sobie to wychodzi. Sa jakies inne sposoby na zgranie utworu? W jaki sposob wy to robicie?
...
Witaj
Ja cały czas pracuje na Cubase - teraz używam Cubase 4. Ale mam problem z Karmą w Cubase więc myślę nad przesiadką w tym konkretnym przypadku na pokładowy Seq w M3.
Sposobów na nagrywanie jest pewnie tyle ilu użytkowników M3:). Każdy pewnie ma swój wypróbowany. Dla prostych numerów - mozna nagrać całość w jednym songu - edytując pomyłki, przycinać, kopiować aż do skutku. Można też po kawałku w CUE- łącząc go potem w jedną całość. Wynikowy song poprawić na przejściach między częściami aby wszystko grało i dograć np solówkę na końcu.
...Uzbieraj kase na rejestrator ;) zoom 1608hd/cd, ......
Ładne :) - ale ten sprtzęt to kolejne 3000-4000 zł, a staramy się razem wspólnie wycisnąć ostatnie soki z Korga M3 : )
Wątpie aby ktoś na tym forum wydusił "ostatnie soki" z m3:)
...
Wątpie aby ktoś na tym forum wydusił "ostatnie soki" z m3:)...
Ty niedowiarku :) pewnie, że na każdym forum jest więcej pytających, szukających pomocy niż tych, którzy potrafią profesjonalnie im pomóc. Stephena K. pewnie tu nie spotkasz. Ja sam działam na Korgach od kilku dobrych lat- od Trirona, poprzez Triton Extreme i w lutym 2008 kupiłem M3. Dopiero teraz mam chwilę na szersze poznanie całego potencjału M3. Chroniczny brak czasu. Czas urlopowy pozwala na spokojny przegląd forum i rejestrację :). Swoje wątpliwości raczej wyjaśniam we własnym zakresie- ślęczenie do skutku przy klawiszach, instrukcja-. Ale daję sam :
http://www.youtube.com/watch?v=Nwt99v5b7pI
http://www.youtube.com/watch?v=f3AKREn1aJ0&feature=related
Pozdro