Alphard Hannibal

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo
Re: Alphard Hannibal

Post autor: AlfonsoRodeo » piątek 12 paź 2007, 11:38

A co do polskiego line array to jest przeciez
http://www.polaudio.com.pl/
Tez sa inne patenty.
Co do falowodu Beymy tez jest to ciekawe rozwiazanie chyba sobie takie dwie zamowie w ELMUZIE na probe
...

Tak, tylko czy p. Polanowski udostepni wszystkim za darmo na zasadzie licencji nieograniczonej swoje projekty?

Nie wiem czy znasz specyfike Forum Prosoundweb.com i caly projekt LAB Subwoofer, bo tamten jest dla wszystkich i, jak sie okazalo z biegiem czasu, jest projektem zawodowym.
Czemu by w Polsce tego nie zrobic? Pomysl, takich pesudo-dziwnych-wisielcow jest cala masa a dobrej kolumny(tak tuatj mozemy uzyc tego slowa bezkarnie), w przyzwoitym budzecie o wlasciwosciach najbardziej zblizonych do produktow z najwyzszej polki BRAK!

Ja na wstepie wystapie z projektem dosc uniwerslanym, bo mogacym byc zarowno elementem line-array 3-droznego, jak i kolumna pelnopasmowa gotowa do pracy w pojedynke (nawet bez podparcia basem). Musze jedynie przygotowac stosowne rysunki, ktore gdzies tam spoczywaja w kompie i mozna zaczynac probe stworzenia takiego projektu.

Pozdrawiam

[addsig]

Awatar użytkownika
Nowy007

Post autor: Nowy007 » piątek 12 paź 2007, 15:02

Ja na wstepie wystapie z projektem dosc uniwerslanym, bo mogacym byc zarowno elementem line-array 3-droznego, jak i kolumna pelnopasmowa gotowa do pracy w pojedynke (nawet bez podparcia basem). Musze jedynie przygotowac stosowne rysunki, ktore gdzies tam spoczywaja w kompie i mozna zaczynac probe stworzenia takiego projektu.

Cenne spostrzeżenia przekazywane są przez Ciebie. Jak wszyscy wiedzą kolumny Line-Array są dość specyficzne i niski bas wprowadza niepożądane rozproszenie, traci na tym charakterystyka pasma i kierunkowość. Większość konstrukcji obecnie to uwzględnia, stosując oddzielnie subbasy. Tak, zrobienie wszystkiego w 1 obudowie, to doskonały pomysł i myślałem o tym także. Zysk ogromny, to wykorzystanie uniwersalne. Na uniwersalności jednak się traci przy obecnej technologii. Czy tu rozważany jest zupełnie inny patent o randze wynalazku? To na pewno ciekawy temat, chętnie się z zarysem pomysłu zapoznam, pewnie też i LSP i wszyscy. Czy nie obawiasz się polec w trakcie realizacji, tu trudności mają wszyscy. Wiesz przecież, że wiele rozwiązań, z tych właśnie powodów nie zostało wprowadzonych do realizacji. Czy liczysz też kwestię kosztów i konkurencyjności do innych, sprawdzonych rozwiązań? Same próby są kosztowne, a marketing, a sprzedaż, to wymaga dużej siły przebicia, która z czasem może zblednąć. Największe koncerny łączą się w poważnych projektach, a to co widzę po lekturze Hannibala, to raczej bitwa. Jednakże wielkie uznanie za chęci, proszę dalej.............

Pozdrawiam

Redakcja

Post autor: Redakcja » piątek 12 paź 2007, 17:55

...Jak już będzie coś ustalone to piszcie ...

Na forum LS-Polska otworzyliśmy właśnie dział Zrób sam.
Bardzo proszę przenieść się tam z całym ew. bagażem dla tego tematu.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » piątek 12 paź 2007, 19:17

Zacznijmy zatem na LSP.

P.S.Chcialbym zamiescic tam rozruchowy rysunek ideowy projektu. Jak to zrobic bezposrednio na stronie Forum LSP?

(znajac ta kwestie techniczna bedzie mozna rozpoczac prace)

Redakcja

Post autor: Redakcja » piątek 12 paź 2007, 19:26

...Chcialbym zamiescic tam rozruchowy rysunek ideowy projektu. Jak to zrobic bezposrednio na stronie Forum LSP? (znajac ta kwestie techniczna bedzie mozna rozpoczac prace)...

Zasada jest jedna, proszę rysunek zamieścić gdzieś w sieci i podać do niego bezpośredni adres (link).
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » piątek 12 paź 2007, 19:30

Ale wlasnie podjety przeze mnie projekt nie zaklada konkurowania i walki o rynek. Ma to byc projekt tworzony przez Forumowiczow, tudziez przy uwzglendieniu ich sugestii. Nie ma to byc projekt, ktory "tluczony" bedzie sztancowo w jakiejs fabryce! Lecz ogolnodostepna dokumentacja przyzwoitego, uniwersalnego systemu.

Co do rozwiazan, to wiele z nich jest gotowych. Cale sedno projektu tkwi w dobraniu korzystnych cenowo komponentow, odpowiednim zaprojektowaniu obudowy, zrobieniu czegos, co bedzie w stanie pomoc w pracy przecietnej firmie naglosnieniowej i zmniejszy cierpienia potencjalnych sluchaczy (zwiazanych glownie z nieuzasadniona niczym kombinacja przedziwnych kolumn).

Co do kwestii "wszystko w jednej obudowie", to nie do konca tak. Zakladam bowiem,ze system bedzie 3-drozny i BEDZIE W STANIE zagrac odpowiednio nisko (powiedzmy 50Hz), by w wielu aplikacjach nie wymagac podpierania subwooferami.

Porazki sie nie obawiam, bo:
1) wierze,ze wielu bedzie wspolautorow.
2) dobry produkt w "polskiej" cenie obroni sie sam przed zalewem chinskich wynalazkow.
3) porazki nie bedzie - raczej satysfakcja (jesli ktos projektu uzyje i zbierze on pozytywne komentarze) badz motor do dalszych rozwazan nad ulepszeniem niedoskonalosci (w przypadku krytyki - tej konstruktywnej, rzeczowej).

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » sobota 13 paź 2007, 01:41

......Chcialbym zamiescic tam rozruchowy rysunek ideowy projektu. Jak to zrobic bezposrednio na stronie Forum LSP? (znajac ta kwestie techniczna bedzie mozna rozpoczac prace)...

Zasada jest jedna, proszę rysunek zamieścić gdzieś w sieci i podać do niego bezpośredni adres (link).
...
Typowe podejscie EIS do forumowiczow.

Pora spadac z takiego forum - jest do bani!!!!

pmp

Post autor: pmp » sobota 13 paź 2007, 02:16

Widzę, że idee Adama Słodowego / zrób to sam / wiecznie żywe są...
To co w "cywilizowanym" kraju zajmuje grupie inżynierów wyposażonych w laboratoria i praktycznie nieograniczone środki kilka lat / przykładem choćby ostatnie przedsięwzięcie Beymy w interesującym dyskutantów temacie / u nas będzie dziełem jednego zapaleńca, którego wesprze kilku innych, mających komputer i programy. Panowie, do dzieła !!
Zawsze zastanawiałem się, skąd w narodzie tyle ambicji, a ponieważ pierwszą kolumnę "wystrugałem" w czasach gdy jeszcze nikt nawet nie słyszał o internecie i o komputerach domowych, to zawsze zalecam jednak odrobinę pokory.
A co do neodymów, Panie Rodeo, to pozwolę sobie wkleić tu fragment artykułu który pana tak rozśmieszył, żeby ci którzy go nie znają, mogli naocznie przekonać się, czy był faktycznie taki śmieszny, ale oczywiście rozumiem, że każdy ma prawo do własnego poczucia humoru:

Oto krótka rzecz o neodymach:
"Osobną kwestią o której warto napisać parę słów, jest tendencja do stosowania przy budowie obwodów magnetycznych neodymu, materiału o lepszych właściwościach magnetycznych niż ferryt. Dzięki temu, magnesy mogą mieć mniejszą masę i średnicę, przy zachowaniu właściwości ich większych odpowiedników z magnesami ferrytowymi. Warto wiedzieć, że tkwi w tej technologii jeden niuans: otóż duże rozmiary klasycznego magnesu, powodują większą bezwładność cieplną i trudniej taki obwód rozgrzać „do czerwoności”. Z drugiej strony, stosunkowo mały, jak na cewkę o danej mocy, magnes neodymowy, rozgrzewa się dużo szybciej. Stwarza to dodatkowe problemy, następuje kompresja mocy , a w skrajnych przypadkach cewki nie wytrzymują wysokiej temperatury i ulegają uszkodzeniu. Firmy starają się temu zaradzić przez stosowanie dodatkowych radiatorów przykręcanych do nabiegunnika (częsty widok w driverach). Osobiście jednak uważam, że nie ma to jak solidny kawał metalu"

szukam, gdzie jest napisane, że " autor opisuje neodymy jako konstrukcje o dalece wiekszej kompresji mocy niż ceramiczne egzemplarze, i o ich ogolnej"gorszosci".
Dodam przy okazji, że takie f-my jak np Precision Devices i jeszcze kilka innych, jakoś nie "palą sie" do neodymów, i robią sobie takie obwody magnetyczne o śr 26 cm, nie specjalnie przejmując się wagą i ich "gorszością" że użyję sformułowania p. Rodeo.

Czy byłem bardzo śmieszny ? obawiam się, że nie o wiele bardziej, niż gdybym sobie chciał po godzinach ciężkiej pracy za konsoletą / nie mówię o sobie / zaprojektować jakiś fajny Line Aray, ale jak wiadomo, dla chcącego nie ma nic trudnego, lub ewent , że nie święci garnki lepią.

życzę wszystkiego najlepszego, albowiem wizjonerzy w naszym smutnym kraju zawsze byli w cenie.
Jak już wszystkie domy kultury i co lepsze kapele weselne sprawią sobie Line Aray, to dopiero będzie słychać...

ps: miałem przemożną chęć dania linku na stronę, gdzie widać co nieco z tego, co udało mi się przez te ćwierć wieku realnie zbudować,
ale kto chce, to i tak znajdzie, bo ja, mimo, że rozumiem zasadę anonimowosci na forach internetowych, osobą anonimową nie jestem i dlatego nie zamierzam wdawać się w żadną polemikę na temat czegoś, na czym się mało znam.
Jedynym powodem że tu się wpisałem, było zafałszowanie treści artykułu za który mi zapłacono. To wszystko.

tu też toczy się ożywiona dyskusja na temat:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic844095.html

Właściciel firmy PMP ELECTRONICS – ponad ćwierć wieku doświadczeń w branży aparatury estradowej. Głośniki-produkcja i serwis,zestawy głośnikowe, kompletne systemy nagłaśniające.

pmp

Post autor: pmp » sobota 13 paź 2007, 12:15

ps:
ciut mnie zaintrygowała podnoszona w tej dyskusji kilka razy kwestia "polskiej myśli technicznej" w odniesieniu do produktów takich jak opisywana nowość firmy A. Trochę poszperałem i moje przypuszczenia potwierdziły się:

http://www.e-muzyk.net.pl/content/view/204/64/

A kiedy wszedłem na stronę producenta i zobaczyłem ofertę gł 18" za 170zł, to sorki, ale ten temat mnie już nie interesuje.

Problem "chińszczyzny" wielokrotnie był poruszany nie tylko na tych łamach, sam również nie raz zabierałem głos na ten temat, zarówno w prasie fachowej, jak i w felietonach na mojej stronie int. Dziwię się, że nadal jest wcale nie mała grupa osób, które wierzą w magiczną możliwość zakupu dobrej kolumny za cenę, za którą nie sposób jest wyprodukować nawet przyzwoitych komponentów do niej. Naiwnych lub nieświadomych serdecznie zapraszam na ostatnie strony miesięcznika Muzyka i Technologia -trochę "śmiesznych" informacji nikomu nie zaszkodzi.
Właściciel firmy PMP ELECTRONICS – ponad ćwierć wieku doświadczeń w branży aparatury estradowej. Głośniki-produkcja i serwis,zestawy głośnikowe, kompletne systemy nagłaśniające.

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » sobota 13 paź 2007, 19:28

1) Pokaz mi choc jednego liczacego sie na rynku producenta, ktory nie produkuje neodymow

2) Przywiazanie PD do ceramicznych magnesow juz sie zakonczylo. Wiele kultowych modeli bowiem zastepowanych jest neodymami.
Poza tym, glosniki w PD produkowane sa manualnie przez mala grupe osob, ktore juz zaczely odchodzic na emerytury i wiele modeli w zwiazku z tym trudnych jest do dostania. Przykladem jest np. 8BM20, na ktory aktualnie trzeba czekac ok. pol roku. Znam sprawe, bo utrzymuje kontakt z tymi ludzmi.

3) We wspolczesnych neodymach kompresja mocy jest nizsza niz w ceramicznych egzemplarzach - polecam kontakt chocby z producentami takimi jak RCF czy B&C. Nie wierzysz - rozmowa z konstruktorem z RCF na tegorocznych targach MusikMesse Frankfurt - zarejestrowana w formacie video jest do Twojej dytspozycji - wystarczy podać mejl.

4) Solidny kawał metalu był ok, ale w T-34! Albo w systemach proaudio dwie dekady temu! Dzis wszystko jest lzejsze i sprawniejsze, neodym jest standardem - bo tak jest lepiej i taniej, kazdy kilogram w trasie to koszty i klopoty; klopoty to koszty a koszty sprawiaja ze zarabiasz mniej! Proste? Bez dorabiania falszywych ideologiii - ze neodym jest zly, bo maly, grzeje sie, ma kompresje mocy i ogolnie jakis taki nie taki jest....W przyszlosci,lmoze w ciagy dekady, wszystkie glosniki pro beda mialy magnesy neodymowe. Jak mowili konstruktorzy (m.in.Morlini) z RCF wytworzenie dobrego ceramika jest wiele drozsze niz neodymu, wiuec cala zabawa straje sie nieoplacala. Zobacz, LF 18X401 z ceramikiem jest o 33 % drozszy od LF18N401 - swojego neodymowego odpowiednika o ciekawszych parametrach.

5)W porzadku, mozna mowic ze w kraju nad Wisla (nie mylic z Vistula;-) ) mieszkaja same sieroty dzwiekowe, ktore nie sa w stanie zrobic wspolczesnego projektu. W porzadku, mozna mowic, ze w tym pieknym kraju nikt nie zbuduje dobrej obudowy, nie zastosuje wlasciwych glosnikow, nie policzy calego sprzetu pod wzgledem ekonomicznym... W porzadku, mozna mowic, ze nad innymi projektami L-A siedza amełykańscy inżynierowie i nikt u nas nie da rady... W porzadku, mozna dalej robic glosniki z wielkimi magnesami i wkladac je w konstukcje sprzed cwiercwiecza- nieestetyczne i dzis juz po prostu nieciekawe i dla klienta nieatrakcyjne. Tyle ze lepiej jest pomyslec i wykorzystac energie oraz entuzjazm a takze wiedze uczestnikow Forum. Lepiej jest skonstruowac ciekawy, sprawny choc moze i nieodkrywczy projekt na ktorym polskie zespoly nie beda odmawiac pracy. Projekt, ktory bedzie mial uzasadnienie rowniez ekonomiczne! Bo to rozwoj pcha ten swiat do przodu Panie PMP a nie mielenie ciagle tych samych, chocby i dobrych rozwiazan!!!! Bo lepsze jest wrogiem dobrego!

6) Nie wszytskie kapele weselne i domy kultury musza grac na L-A. Sa tez przeciez inne ciekawe rozwiazania.

7) Warto - jeszce raz podkreslam - sprobowac skonstruowac taki system. warto zapytac realizatorow, technikow, zespoly, muzykow, wlascicieli firm czego by oczekiwali po takim systemie. Jak mialby byc duzy, ile kosztowac, jak transportowany. Nawet dla wlasnej satysfakcji, ze czasem mozna w Polsce zrobic cos dobrego razem i bez wizjonerow, o ktorych wspominasz. Bo nie ma tu zadnej wizji, tylko pomysl, ktory moze byc zrealizowany.
[addsig]

Zablokowany