Zestaw P.A. by Yamaha i inne

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
szkudlik
Re: Zestaw P.A. by Yamaha i inne

Post autor: szkudlik » poniedziałek 17 wrz 2007, 16:05

......ale nie bawisz sie w kompresory bramki eq i reszte.....pozatym dokupujac karte FW masz wypas mobilne studio nagran i nagrasz kazdy koncert czy event i zmiksujesz na tej konsolecie.....wiec mysle ze warto...
ale eq na przody i odsłuchy chyba i tak jest potrzebny? czy nie?...
Obawiam się że tak, raczej nie ma możliwości wpięcia dowolnego procesora w dowolne miejsce jak to jest w nowych Yamahah...

ale mogę się mylić, proponuję przeczytać instrukcję obsługi

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
mareku

Post autor: mareku » poniedziałek 17 wrz 2007, 16:31

.........ale nie bawisz sie w kompresory bramki eq i reszte.....pozatym dokupujac karte FW masz wypas mobilne studio nagran i nagrasz kazdy koncert czy event i zmiksujesz na tej konsolecie.....wiec mysle ze warto...
ale eq na przody i odsłuchy chyba i tak jest potrzebny? czy nie?...
Obawiam się że tak, raczej nie ma możliwości wpięcia dowolnego procesora w dowolne miejsce jak to jest w nowych Yamahah...

ale mogę się mylić, proponuję przeczytać instrukcję obsługi

...
ale i tak z cyfrową konsoletą za dużo wyjdzie..

TONick

Post autor: TONick » poniedziałek 17 wrz 2007, 16:42

A nie wystarczył by zestaw 2x BXL18 na stronę i jeden APS415 na stronę. Te APS415 są mega głośne i naprawdę dają radę.Zauważ że wiele systemów różnych firm jest zbudowanych właśnie w ten sposób czyli 4 basy i 2 góry. Ja przymierzam się właśnie do kupna tych aktywnych Boxów. Opieram sie na opinii właściciela firmy który pracuje na tym sprzęcie i wierzę mu w 100%
Muzyka, dj, skratch, nagłośnienie

Awatar użytkownika
mareku

Post autor: mareku » poniedziałek 17 wrz 2007, 16:56

...A nie wystarczył by zestaw 2x BXL18 na stronę i jeden APS415 na stronę. Te APS415 są mega głośne i naprawdę dają radę.Zauważ że wiele systemów różnych firm jest zbudowanych właśnie w ten sposób czyli 4 basy i 2 góry. Ja przymierzam się właśnie do kupna tych aktywnych Boxów. Opieram sie na opinii właściciela firmy który pracuje na tym sprzęcie i wierzę mu w 100%...
ciekawy jestem co powiedzą inni.. 1600W na bas + 400 wat góra to moim zdaniem zbyt duży rozstrzał mocy ale może się mylę...
czekam też co mi odpiszą z Box'a

Awatar użytkownika
minorr
Kontakt:

Post autor: minorr » wtorek 18 wrz 2007, 00:54

2 razy BXL 18 po jednym na stronę i 6 APS415 po 3 na strone ( wychodzi wtedy 2kW RMS na stronę
czy 4 razy BXL 18 dwa na stronę i 4 APS415 po 2 na stronę ( wychodzi 2,4 kW RMS na stronę)

myślałem bardziej o tej 1 konfiguracji, żeby to ustawić w pionie całość na sobie i tą najniżej......

Twoja pierwsza konfiguracja:
max SPL ok. 132dB przy 2000W

Twoja druga konfiguracja:
max SPL ok. 133dB przy 2400W

RCF4PRO7001A:
max SPL ok. 138dB przy.... 900W :)

Idziesz na moc, czy na jakość?

Poza tym - Twoja druga konfiguracja cenowo wyjdzie podobnie jak te RCFy.

Te APS415 są mega głośne...

125dB SPL... mega.

ciekawy jestem co powiedzą inni.. 1600W na bas + 400 wat góra to moim zdaniem zbyt duży rozstrzał mocy ale może się mylę...

może...
Do nagłośnienia perkusja, bas itd. itp., 20 osób chór... pomyślałeś o tym?

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
gekon-bass

Post autor: gekon-bass » wtorek 18 wrz 2007, 07:31

co do MX9000 podkreślam poraz 10000000..
ja nie piesze ze to syf bo nazywa sie bery tylko miałem aż 3 nówki sztuki...
!a co do berego jest wiele fajnych produktów tylko akurat to im nie wyszło)
ten mixer jest zbyt skąplikowany dla chinoli i tyle!!!

co do paczek...
stary kup sobie lepiej dwie na strone (basowe) ale sprawniejsze i jakościowo lepsze... tak jak już pisałem btr118 całkowicie detronizuje wydajnością i odpowiedzia impulsować cos takiego jak box-y

na boxach sie nagrałem to wiem co pisze... do tego dwie nadstawki najlepeiej tubowe na strone i nic wiecej nie musisz robic...naturalnie przekalkulowując jakość do ceny polecił bym ci silver sound kta 112 2szt. oraz 2szt btr 118 (najlepiej na PD 1850 ) wtedy pograsz sobie takim zestawe kupe ładnych lat...
powiem tak... sam na nich nagłasniam i nie jednemu miłośnikowi paczek ze znaczkiem szczenka opadła...
kazdy słyszy to co chce słyszec i kazdy rozumie to co jest mu wygodniejsze..

Awatar użytkownika
mareku

Post autor: mareku » wtorek 18 wrz 2007, 09:14

minorr z tego co wiem, przy ponad dwukrotnej różnicy mocy różnica 5db zanika a wręcz ma zalety, z tego co czytałem sporo w necie czasem lepiej mieć troszeczkę mniejszą skuteczność a większą moc dzięki czemu ludzi można ustawiać trochę bliżej zestawu a u nas często taka potrzeba będzie występować.

to z mikserem i tak wyjdzie chyba że tą yamahe tak ?

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » wtorek 18 wrz 2007, 09:44

Powiem tak, komfort pracy oraz mozliwosci deski cyfrowej sa NIEPOROWNYWALNE z analogiem.

Wydaje sie ze minimum z mixerem cyfrowym pokazuje sie tak:

1x Zwrotnica: DCX2496 244euro
1x EQ na przody (z bajerami, polecam): DEQ2496 299euro
3x EQ na odsluch: FBQ6200 175euro (700euro)
1x Konsola: DM3200 2899euro
1x Przetwornik A/C/A ADA8000 229euro
7x MOC: EP1500 288euro (2016euro)

razem 6387euro. Do roznica w VAT polska/Wielka Brytania - podane ceny sa dla GB z VAT 17.5% - wynosi to razem 6631euro*3,8 (kurs z dzisiaj) = 25200zl
No chyba ze sie przejedziesz do Bamberga - polecam, cudownie piekna okolica... wtedy w Euro wychodzi (z VATem niemieckim) 6468*3,8= 24580zl

Pytanie do reszty ludzi - czy za pozostale 20tys da sie skompletowac paczki oraz odsluchy? Nie czuje sie specjalnie kompetentny akurat na tym polu.
Z powyzszych kosztow mozna ewentualnie usunac konce mocy przy zastosowaniu paczek i/lub odsluchow aktywnych.

[addsig]

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » wtorek 18 wrz 2007, 10:09

czasem lepiej mieć troszeczkę mniejszą skuteczność a większą moc dzięki czemu ludzi można ustawiać trochę bliżej zestawu

a skąd takie informacje??????
Mówiąc po amerykańsku: bullshit.

jak zmusisz zestawy o mniejszej skuteczności do grania tak głośno jak te o większej, to po prostu więcej się będą grzały, produkując identyczny dźwięk (zakładając że oba zestawy są tej samej klasy "brzmieniowej" - co jest akurat cienkim założeniem bo dwa identycznie brzmiące nie istnieją). To czy będzie równiej grało "blisko" czy "dalej" zależy od konstrukcji i klasy paczki, ale na pewno nie wprost od skuteczności! Oba zestawy - i bardziej skuteczny i mniej skuteczny - można po prostu przyciszyć (grać na np. 10% mocy) - i ludzie "blisko" nie ogłuchną.

Oczywiście może się akurat statystycznie zdarzyć taka zależność że mniejsza skuteczność i lepszy odsłuch blisko są skorelowane w jakiś sposób, ale nie można z tego generalizować.

[addsig]

Awatar użytkownika
mareku

Post autor: mareku » wtorek 18 wrz 2007, 11:47

hmm.
powiem tak ze ostatnio po waszych uwagach zeby nie brac yamahy paczek kontaktowalismy sie z kilkoma akustykami i dwoch uzywa box'ow aktywnych a jeden wogole ma duzy zestaw zbudowany wlasnie z bxl18 i 415 i jeszcze 312, o maksymalnej mocy 5kW na strone i naglasnial tym potezne imprezy i mowił że niezawodne i niesamowicie głośne

ODPOWIEDZ