Jakie klawisze?
Polecam Nord Electro 2, zwłaszcza jeśli chcesz oprócz pian używać hammonda.
- mr-hammond
Re: Jakie klawisze?
Z tego co pamiętam Sztaba miał Ex5 Yamahe wczesniej tak wiec może kwestia przyzwyczajenia
, też miał K2500 z tego widziałem .
A co do K2500 to miałem okazje kupic po atrakcyjnej cenie ten model , ale zawieszał sie po chwili uzytkowania . Wymienione było wszystko i bez skutku , może jakis felerny model z poniedziałku albo piątku
.
To tylko maszyna ,ja znam tylko taki pojedynczy przypadek , więc nie wiem jak sie do tego ustosunkować . Mnie Pc88 nigdy jeszcze nie zawiódł tak więc mam zaufanie póki co
do firmy .Kolega ma Ex5r yamahe i naprawde super jest , tylko brzmienie piana mnie osobiscie nie odpowiada , bo elektryczne piana i hammondziki sa ok ( oczywiscie kwestia gustu) , zawsze mozna sie samplerem podratować ."Norda" nigdy nie miałem okazji spróbować ale demka brzmią super ,jesli jest logiczny z obsługą to tym bardziej mozna polecać ten instrument.
Pozdrawiam
PAWEŁ

A co do K2500 to miałem okazje kupic po atrakcyjnej cenie ten model , ale zawieszał sie po chwili uzytkowania . Wymienione było wszystko i bez skutku , może jakis felerny model z poniedziałku albo piątku

To tylko maszyna ,ja znam tylko taki pojedynczy przypadek , więc nie wiem jak sie do tego ustosunkować . Mnie Pc88 nigdy jeszcze nie zawiódł tak więc mam zaufanie póki co

Pozdrawiam
PAWEŁ
Mnie zawsze interesowała ta yamaha EX5 i swojego czasu dużo czytałem na jej temat. W pewnym momencie wyczytałem coś o problemach/ opóźnieniach w przypadku użycia MIDI. Jak to tam z tym jest ? o co chodzi ?
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]
- mr-hammond
...Mnie zawsze interesowała ta yamaha EX5 i swojego czasu dużo czytałem na jej temat. W pewnym momencie wyczytałem coś o problemach/ opóźnieniach w przypadku użycia MIDI. Jak to tam z tym jest ? o co chodzi ?...
Rozmawiałem z kolegą na ten temat kiedys mówił ze nie zauwarzył żadnych opóźnien , moze to wina była systemu operacyjnego ,on zawsze stara sie być na "świeżo" w tych sprawach i wymienia jesli cos sie pojawia nowego :) . Midi jak to midi jak nawali sie duuzo niepotrzebnych komunikatów to czasem cos moze sie stac
Swoją drogą fajny instrument ,różnego rodzaju syntezy na pokładzie wiec jest w czym wybierac , jednak akustyczne piano do mnie nie przemawia .
Pozdrawiam
PAWEŁ
Rozmawiałem z kolegą na ten temat kiedys mówił ze nie zauwarzył żadnych opóźnien , moze to wina była systemu operacyjnego ,on zawsze stara sie być na "świeżo" w tych sprawach i wymienia jesli cos sie pojawia nowego :) . Midi jak to midi jak nawali sie duuzo niepotrzebnych komunikatów to czasem cos moze sie stac

Swoją drogą fajny instrument ,różnego rodzaju syntezy na pokładzie wiec jest w czym wybierac , jednak akustyczne piano do mnie nie przemawia .
Pozdrawiam
PAWEŁ
Witam, ciekawi mnie dlaczego narzekacie na Yamahę Motif, posiadam ten instrument już ponad rok i ja jestem z niego zadowolony , jeśli chodzi o brzmienie pianin to twierdzę że jeśli ktoś jest purystą brzmieniowym to zadowoli go tylko przwdziwy akustyczny fortepian. Jeśli komuś nie odpowiada w tym klawiszu ( motifie ) brzmienie tylko piana , to przecież jest sampler 64mb .Sample piana o pojemności 64mb są wg mnie bardzo dobre no ale cóż to tylko mój gust.Można również dołączyć rozszerzenie PLG-150 PF , które zawiera dobre piana. Ja proponuję znaleźć sklep muzyczny w którym będą wystawione klawisze , które zostały tu na forum poruszone , samemu posłuchać i wybrać.Każdy ma inny gust i to co mi nie musi podobać się komuś innemu.Pozdrawiam wszystkich muzyków.

...Witam, ciekawi mnie dlaczego narzekacie na Yamahę Motif, posiadam ten instrument już ponad rok i ja jestem z niego zadowolony , jeśli chodzi o brzmienie pianin to twierdzę że jeśli ktoś jest purystą brzmieniowym to zadowoli go tylko przwdziwy akustyczny fortepian. Jeśli komuś nie odpowiada w tym klawiszu ( motifie ) brzmienie tylko piana , to przecież jest sampler 64mb .Sample piana o pojemności 64mb są wg mnie bardzo dobre no ale cóż to tylko mój gust.Można również dołączyć rozszerzenie PLG-150 PF , które zawiera dobre piana. Ja proponuję znaleźć sklep muzyczny w którym będą wystawione klawisze , które zostały tu na forum poruszone , samemu posłuchać i wybrać.Każdy ma inny gust i to co mi nie musi podobać się komuś innemu.Pozdrawiam wszystkich muzyków.
...
Yamaha Motif ES
Otóż miałem przyjemność spędzić z tym instrumentem trochę czasu i chce powiedzieć ze podchodziłem do „przebadania” go kilka razy. Kilkakrotnie, ponieważ pierwsze położenie kilku akordów na 4 przypadkowych barwach, jakie były ustawione w tym instrumencie spowodowało moje skrzywienie i natychmiastowy odruch cofania się od instrumentu.
Wygląd to połączenie nowoczesnego wyglądu, ergonomicznego rozmieszczenia „narzędzi nawigacji” i elegancji. Jednakże wracając do barw chce powiedzieć, iż ten model w ogóle nie „trafił” w moje upodobania. To, co mogę zarzucić temu instrumentowi to za duża uniwersalność, która przyczyniła się do zamieszczenie w nim mocno skomercjalizowanych i co za tym idzie, nie zbyt mocnych barw. Przed testem instrumentu przesłuchałem pliki demo zaoferowane przez producenta na stronach internetowych i moje odczucia po zetknięciu z „żywym” instrumentem nie uległy zbytniej zmianie. Osobiście nie widzę miejsca na ten instrument w moim instrumentarium zarówno scenicznym jak i studyjnym ze względu na nie zbyt ciekawy zasób barw i ich brzmienie. Ta komercjalizacja zabiła brzmienie tego instrumentu, brakuje w nim smaczków i podczas testów nie znalazłem jakiejś urzekającej barwy. Natomiast, jeżeli chodzi o piana to uważam ze Yamaha ma o wiele starsze modele instrumentów, w których są ładniejsze brzmienia fortepianów/ pian.
W sprawie samplera osobiście wole oddzielne sprzętowe rozwiązania rackowe. Takie są moje odczucia względem tego instrumentu.
Pozdrawiam

Yamaha Motif ES
Otóż miałem przyjemność spędzić z tym instrumentem trochę czasu i chce powiedzieć ze podchodziłem do „przebadania” go kilka razy. Kilkakrotnie, ponieważ pierwsze położenie kilku akordów na 4 przypadkowych barwach, jakie były ustawione w tym instrumencie spowodowało moje skrzywienie i natychmiastowy odruch cofania się od instrumentu.
Wygląd to połączenie nowoczesnego wyglądu, ergonomicznego rozmieszczenia „narzędzi nawigacji” i elegancji. Jednakże wracając do barw chce powiedzieć, iż ten model w ogóle nie „trafił” w moje upodobania. To, co mogę zarzucić temu instrumentowi to za duża uniwersalność, która przyczyniła się do zamieszczenie w nim mocno skomercjalizowanych i co za tym idzie, nie zbyt mocnych barw. Przed testem instrumentu przesłuchałem pliki demo zaoferowane przez producenta na stronach internetowych i moje odczucia po zetknięciu z „żywym” instrumentem nie uległy zbytniej zmianie. Osobiście nie widzę miejsca na ten instrument w moim instrumentarium zarówno scenicznym jak i studyjnym ze względu na nie zbyt ciekawy zasób barw i ich brzmienie. Ta komercjalizacja zabiła brzmienie tego instrumentu, brakuje w nim smaczków i podczas testów nie znalazłem jakiejś urzekającej barwy. Natomiast, jeżeli chodzi o piana to uważam ze Yamaha ma o wiele starsze modele instrumentów, w których są ładniejsze brzmienia fortepianów/ pian.
W sprawie samplera osobiście wole oddzielne sprzętowe rozwiązania rackowe. Takie są moje odczucia względem tego instrumentu.
Pozdrawiam
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]
Skoro już mowa o samplerze w Motif ES
Ach jak ja lubię te tematy.
Jak długo wczytują się próbki (załóżmy całość czyli 64 MB) ?
W PSR-9000 Pro u znajomego trwa to koszmarnie długo
Jeżeli ten sampler w ES to to samo co w PSR-9000 Pro to pożytek z samplera będzie żadny w grze na żywo.
Jak Motif ES radzi sobie ze stereofonicznymi samplami bo w PSR-9000 Pro jest poważny błąd konstrukcyjny. Oryginalne brzmienia są zbudowane z próbek stereo a użytkownik ich sam nie może utworzyć.

Ach jak ja lubię te tematy.
Jak długo wczytują się próbki (załóżmy całość czyli 64 MB) ?
W PSR-9000 Pro u znajomego trwa to koszmarnie długo

Jeżeli ten sampler w ES to to samo co w PSR-9000 Pro to pożytek z samplera będzie żadny w grze na żywo.
Jak Motif ES radzi sobie ze stereofonicznymi samplami bo w PSR-9000 Pro jest poważny błąd konstrukcyjny. Oryginalne brzmienia są zbudowane z próbek stereo a użytkownik ich sam nie może utworzyć.
Nikt tu chyba nie wspomniał o Fantomie.Czy ten instrument wg Was nie jest wart uwagi. Kiedyś miałem okazję popróbować Fantoma X6 i zrobił na mnie dość dobre wrażnie choć moje doświadczenie z nim było dość przelotne. Czy ktoś z Was posiada ten instrument lub miał okazję poznać
go lepiej? Jakie są Wasze opinie na jego temat?
Pozdrawiam.
go lepiej? Jakie są Wasze opinie na jego temat?
Pozdrawiam.
- mr-hammond
Mysle ze one wszystkie są fajne tylko za duzo wymagamy od tych instrumentów hhahaha

Osobiscie proponuje stanac przed trzema lub czterema instrumentami roznych firm i posluchac jak to faktycznie brzmi. To wszystko. W ten sposob dokonamy pierwszej weryfikacji. A ta dla kazdego z nas bedzie zapewne innym wyborem - rzecz gustu. Podoba sie? Bierzemy. Nie? To bierzemy inny. To proste. A jesli nie wierzymy wlasnym uszom to proponuje zaglebic sie w instrukcje i postudjowac rodzaje syntezy, wszystkie te drobiazgi, dzieki ktorym kazdy z producentow uwaza, ze jego Piano brzmi najbardziej realnie. I kupic w ciemno. Ale jak powiedziałem - w wiekszosci przypadkow to przeciez rzecz gustu i smaczku.
Osobiscie dolozylbym do tego kilka galeczek, bo na koncertach zawsze dobrze miec czasem czym pokrecic dla dodania pazurkow :) Nad opcja samplera rowniez bym pomyslal, bo to przeciez otwiera okno, poszerza mozliwosci.
Zycze trafnego wyboru.
Pozdrawiam.
Osobiscie dolozylbym do tego kilka galeczek, bo na koncertach zawsze dobrze miec czasem czym pokrecic dla dodania pazurkow :) Nad opcja samplera rowniez bym pomyslal, bo to przeciez otwiera okno, poszerza mozliwosci.
Zycze trafnego wyboru.
Pozdrawiam.