nietypowe podłączenie MD do miksera

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
WG
Re: nietypowe podłączenie MD do miksera

Post autor: WG » niedziela 24 maja 2009, 06:27

... muszę jakoś regulować głośność ( nie mogę tego robić z panelu MD) regulację muszę mieć pod ręką. Jak to zrobić
Czy można tak zrobić i czy nie zepsuje to jakości dźwięku?
Jak najbardziej można. Pasywny regulator głośności !
Chyba, że chcesz kupić :) ale wyniesie cię to spoooro.
Ostatnio robiliśmy to ze znajomym nawet dobierał sobie potencjometr, hihi, jaki mu pasi aby miał płynną regulację głośności i w całym zakresie.
Na koniec zabudowaliśmy to w małym pudełeczku. Wyszło super no i jaka oszczędność :).

A tak na poważnie to olej to MD :)
Bo to źródło już niemodne, i źródło wiecznych problemów.
Jak patrzę jak mielą tymi dyskietkami to mi się aż niedobrze już robi
Już wolę tego nie widzieć i przynajmniej albo z HD, albo MP3 albo z HD w klawiszu jakimś drogim :) albo tanim jak Alesis ;)

Zawsze możesz sobie kupić mini mikserek z opcją Mute co jest trochę przydatne.

gatto

Re: nietypowe podłączenie MD do miksera

Post autor: gatto » niedziela 24 maja 2009, 22:23

Oczywiście koszt potencjometra z mydelniczką jest groszowy, ale mikser za 120 zł. to tez nie dużo, a pożytku może być z niego więcej.
Co do nagonki na MD, to droższe modele znacznie przewyższają jakością dźwięku odtwarzacze MP3. Mają lepsze przetworniki DAC i lepsze stopnie wyjściowe (czasem na dyskretnych elementach). Dzięki temu mają czystszy dźwięk i znacznie lepszą dynamikę. Przy tym kompresja jest ok 5 krotna, co odpowiada bitrate ok. 320 kb/s. Mam dwa MD Sony różnej klasy i 5 różnych MP3. Lepszego MD Sony używam nawet jako DAC w domowym Hi-Fi. Żona często z niego korzysta na weselach i potwierdza słyszalną różnicę również na sprzęcie estradowym. Chyba jednak audiofilska jakość nie tak istotna na weselach ani dla wykonawców, ani dla gości.

ODPOWIEDZ