Głośniki na doły - 18" czy 2 x 15"?

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
silver_sound
Re: Głośniki na doły - 18" czy 2 x 15"?

Post autor: silver_sound » środa 15 paź 2008, 13:40

"", dowodem jest to że tylko niewielu maniaków obecnie preferuje 15” jako SUBBASY."""
Witam

Subbasy na 18 calowych głośniakch sa najbardziej ekonomiczne, i dlatego wielu krajowych nagłosnieniowców, takowe stosuje.
Podpowiadając nalezy uwzględniać specyfike, i nie wolno generalizowac. 18 calowy głosnik dobrej jakości, zastosowany w odpowiedniej obudowie, obcie ty na 70-80 Hz, spisze sie doskonale w przypadku dużego plenerowego koncertu, ale to jak juz pisałem, wymusza 4 drogi, bo musiałby być zastosowany głosnik 15 cali, jako środek. Ok mozna dopuścić 15 calowy w PA, ale nie zapuszczony wyżej niż 500, max 800Hz. Przy 500 Hz, musi być głosnik pośreni membranowy, i driver, a przy 800Hz, solidny driver z cewka 3-4 cale. Jest to przeważnie nie do zaakceptowania dla małego systemu, tupu "mocniejsza kapelka"
Tego typu nagłosnienia, najekonomiczniejsze sa w postaci 3 dróg, a to wymaga zastosowania, 12-10 cali na średnice, bo taka średnica głośnika pozwala zastosowac wyższy podział z driverem, ale i tez z kolei, wyższy podział między basem, a średnica.
Jak pisałem do podziału SUBBASOWEGO, 18 cali w dobrej budzie = OK!!!,
ale jesli paczki basowe maja grac oktawa subbasowa, i basowa, to 15 calowe sa zdecydowanie lepsze.
To że dominają 18 calowe, wynika z kosztów nade wszystko. Cena 18 calowego głosnika jest praktycznie o kilkadziesiąt zł, wieksza od 15 calowego, zatem koszt sekcji subbasowej bedzie prawie 2 razy tańszy, przy zastosowaniu 18 calowych..
To tak samo jak z zakupami w supermarkecie, pasztetowej kupują kilka razy wiecej, od baleronu...
Ale czy to jest dowodem, "lepszosci" pasztetowej nad baleronem?, czy tylko mizeroty kupujących...
jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

WIT

Post autor: WIT » środa 15 paź 2008, 17:02

Subbasy na 18” wybierają do nagłośnień prawie wszyscy na świecie, nie tylko za sprawą że są najbardziej ekonomiczne choć to dla zdrowo myślących ludzi jest dość istotne.
Ekonomiczne nie znaczy zawsze tanie. Cena nie jest zależna od wielkości.:lol:

Jest nieprawdą że 18” nadaje się tylko do systemów 3 WAY itd. …

Najlepsze firmy także poza Polską i najlepsze kapele preferują 18” to jest właśnie ten baleron.

Natomiast mizerotą i pasztetem w tym przypadku pozostaną ci którzy preferują pływanie pod prąd i cofkę w rozwoju, jeśli sami grają na 15” chwalą to co mają.

PS.
Oczywiście w domowych ogródkach i małych występach jest miejsce na 15” tak jak powiedziałem dla malutkich.

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » środa 15 paź 2008, 20:16

Wybacz, WIT, ale nie jestes dla mnie autorytetem i uwazam,ze nie posiadasz nawet minimalnej wiedzy konstruktorskiej czy wiedzy o samych glosnikach, co potwierdzasz caly czas swoja paplanina w tym temacie. Ale nie w tym rzecz, bo wielu jest takich ludzi, ktorzy wiedzy takowej nie maja, a co wiecej, miec jej nie musza. Nie rozumiem natomiast tego, czemu moje wypowiedzi wzbudzaja w Tobie smiech.

Nieprawda jest jakoby wszystkie firmy wybieraly do grania w plenerze zestawy na 18". Przykladem sa np. EAW KF940, 760, cala gama koncertowych paczek amerykanskiego BassMaxxa, LabSub, czy nawet premierowy MeyerSound 500HP sluzacy wlasnie do aplikacji koncertowych, ktory odziwo jest na 2szt. 12" o duzym wychyle i mocy. Powinienes zuwazyc, ze swiat sie kreci nieco szybciej teraz - udoskanalane sa materialy, obwody magnetyczne,ogolnie konstrukcja samych przetwornikow, amplifikacja itp.

Zreszta, postujacy zadal pytanie jasno, czy lepsza dla niego paczka basowa 1x 18" czy 2x 15". Czy jest wlascicielem firmy koncertowej/naglosnieniowej - nie wiemy tego oboje. Prosze zatem, bys oszczedzil mi swoich nieprzemyslanychj opinii nt. moich wypowiedzi, bo po pierwsze sa "offtopic" a po drugie stawiaja Ciebie w zlm swietle.

Pozdrawiam

WIT

Post autor: WIT » czwartek 16 paź 2008, 13:01

Wybacz Alfonso traktuję Cię jak dziecko we mgle, nigdy nie pomyślałem o Tobie jako o autorytecie. Ja tu jestem całkiem przypadkowo i nie szukam poklasku. Twoje zaś wywody o cewkach, obwodach magnetycznych itd. są na poziomie podręcznika dla początkujących nie zasługują na szczególne uznanie. To że ciągle przytaczasz nazwy marek i modeli które oglądasz na wystawach czy fotografiach niewiele Cię rozwija praktycznie.
Jak żałosne jest Twoje myślenie dałeś pokaz chcąc realizować projekt systemu linear na forum, Twoje pomysły w wielu przypadkach są żałosne. Dziecko Ty chwilami sam chyba siebie nie rozumiesz. Nie mam ochoty Ciebie uczyć. A zresztą po co? Niewiele byś pewnie zrozumiał a być może jeszcze by Ci to zaszkodziło:lol: Wykładów takich wielogodzinnych musiałbyś wysłuchać dużo i zajęć praktycznych. Tylko o samej membranie byłoby ich dużo.
Jaka membrana jest odpowiednia i zapewnia odpowiednio szybki czas reakcji do jakiego rodzaju obudowy, jakiej mocy, wielkości, przeznaczenia, tych wartości jest dużo i są zmienne.

Z wielu powodów szczególnie w specjalistycznych głośnikach gdzie eksponujemy i dążymy do uzyskania określonego wycinka pasma nie burząc pozostałej części, wiedza taka jest konieczna. Ciężar membrany jest ściśle określony w miligramach. Dobór i właściwości materiałów , technologia wytwarzania, prasowanie, nasączanie, kształtowanie. Dobieranie jest tu ściśle ze sobą powiązane i dedykowane w sposób bardzo określony. Takich tajników nie masz możliwości poznać, możesz tylko o nich przeczytać, procesy takie trwają latami i tu minimalna zmiana powoduje zmianę innych parametrów.
Konstruktorzy domowi strzelają na oślep i tak jak w Totolotku bardzo rzadko są trafienia najwyższego stopnia. Trójek jest dosyć dużo i taką masz u mnie ocenę.
To że pozwoliłem sobie zasugerować SUB 18” do górki (HF 8 MF15) a odradziłem SUB 2x15” jest moją opinią. Posiadane umiejętności realizatora są mi nieznane, a doradzanie 2x15” bez szczegółowych danych może sprawić znacznie więcej kłopotów.
Mam olbrzymi szacunek dla Tych którzy tworzą dobrą muzykę, jeśli masz realne dokonania pochwal się nimi. Może uzyskasz wtedy prestiż.
Życzę powodzenia.

silver_sound

Post autor: silver_sound » czwartek 16 paź 2008, 13:22

... Ja tu jestem całkiem przypadkowo i nie szukam poklasku. Twoje zaś wywody o cewkach, obwodach magnetycznych itd. są na poziomie podręcznika dla początkujących nie zasługują na szczególne uznanie.....

Mam olbrzymi szacunek dla Tych którzy tworzą dobrą muzykę, jeśli masz realne dokonania pochwal się nimi. Może uzyskasz wtedy prestiż.
Życzę powodzenia.
...
Witam
Skoro jesteś tu przypadkiem, to sorki, ale wynieś sie z tego forum bez przypadku...
Retoryka i sposób pisania znajome sa, może Ty pochwal sie swoimi dokonaniami..
Byli tu tacy co tylko obrażać potrafia...i Ty nawiązujesz tym, postem do tych niekoniecznie chlubnych tradycji.
Skoro umiesz papier czerpać, to czyń to dalej, skoro tworzysz świetną muzę, czyń to dalej, ale sorki, na temat konstruowania nagłosnienia, to się nie znasz, i nie wypowiadaj się, bo obnażasz swoje dyletanctwo.
jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

silver_sound

Post autor: silver_sound » czwartek 16 paź 2008, 13:40

......
Posiadane umiejętności realizatora są mi nieznane, a doradzanie 2x15” bez szczegółowych danych może sprawić znacznie więcej kłopotów.
Witam
A doradzanie basu na 18 calach, BEZ SZCZEGÓŁOWYCH DANYCH, nie może sprawić żadnych kłopotów....
Ktoś tu ściemnia, i ma userów za idiotów...
jk

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » czwartek 16 paź 2008, 14:21

Rzeczywiście WIT trochę marnie zaczął na forum...Nic tylko pogratulować odwagi (a może współczuć głupoty) że reprezentuje taki a nie inny poziom w owym wątku.
Zresztą, nowy kolega widnieje tu jako anonim więc co mu zależy, może wypisywać bzdury w nieskończoność....i tak nikt go nie może brać na poważnie, w przeciwieństwie do alfonso a już na pewno silvera którzy, (jak dla mnie) są masterami w swej dziedzinie.
Przepraszam jeśli kogoś uraziłem, przyglądam się z boku tej ,,dyskusji'' i nie mogłem się powstrzymać

WIT

Post autor: WIT » czwartek 16 paź 2008, 14:59

Przypadkiem uważam że to co robisz jest z pewnością dyletanctwem i nic dziwnego że wielu rzeczy nie rozumiesz, nie tylko bass 18 cali Cię przerasta. Największe zasobne zbiory wiedzy znajdziesz w bibliotece UJ. Praktyki ucz się od najlepszych, bo wiele Ci jeszcze brakuje.
Wcale nie uważam Cię za idiotę ale skoro sobie tego życzysz pisz dalej.
Ja będę pisał to co myślę a tym co robię nie mam potrzeby chwalić się na forum, nie zabiegam też o żaden marketing tak jak w Twoim przypadku.
Życzę dużo zdrowia.

WIT

Post autor: WIT » czwartek 16 paź 2008, 16:26

Tak bawię się w wolnej chwili.
Tadeo masz prawo mówić to co myślisz. To że uważasz Silvera i Alfonso za majstrów to się zgadzam z tym że nie są oni moimi autorytetami.

czarny108

Post autor: czarny108 » czwartek 16 paź 2008, 23:41

...Jaki dołki lepsze do grania na żywo? Na jednej 18 czy dwóch 15?
...

Najlepiej byłoby, gdybyś określił jakie masz głośniki lub jakie zamierzasz kupić i ile przeznaczyć na to kasy. Generalnie rozpatrując Twoje zapytanie tak jak zostało sformułowane:

2x15 w obrębie danej serii będzie głośniejsze od 1x18

2x15NW100 vs. 1x18NW100 B&C Speakers

Pierwsze rozwiązanie głośniejsze, na dodatek do takiego zestawu możesz "wtłoczyć" większą moc.
W pierwszym przypadku częstotliwośc rezonansowa głośnika wynosi 33Hz, w drugim 31Hz.

Podobnie 18P1000Fe vs. 2x15P1000Fe Beymy.

Tu też Fs 15' jest wyższa, ale o 5Hz co chyba nie ma większego znaczenia.

przy dwóch piętnastkach: większa moc, zestaw będzie głośniejszy, ale też droższy, większy i cięższy.

ODPOWIEDZ