Jak napędzić odwrotkę?

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
tommi1981
Kontakt:
Re: Jak napędzić odwrotkę?

Post autor: tommi1981 » piątek 17 cze 2005, 13:44

Głośniki mają 8 omów. Znalazłem też końcówkę T amp 2400. Cena kusząca jak za taką moc. Używa ktoś takowych?
Nie stać mnie na drogi sprzęt więc nagrywam komputerem ;-)

Awatar użytkownika
tommi1981
Kontakt:

Post autor: tommi1981 » sobota 18 cze 2005, 13:04

Panowie, widzę że niezłe zamieszanie się zrobiło wokół tego tematu...

Nie ma jak zdrowo namieszać

Dzięki za wszystkie informacje.
Nie stać mnie na drogi sprzęt więc nagrywam komputerem ;-)

silver_sound

Post autor: silver_sound » poniedziałek 20 cze 2005, 12:33

Witam

Jak się chce zbyt dużo i zbyt szybko napisać to wychodzą takie niedoróby jak mój ostatni post...

Faktem jest że 4 pary tranzystorów mocy w P 2000 to nie jest szczyt techniki, i dlatego pisałem że 250W/ na parę, jak to podał cqt, to raczej w słabych wzmacniaczach występuje. Dlatego w dalszej części postu nie pisałem o tym wzmacniaczu P2000,( nie wiem dlaczego założyłem, że on pracuje w klasie H....) tylko 2 szt P900, i P1200. Cała ta seria jest oparta na tej samej płytce drukowanej, i ta ilość tranzystorów, która jest oszczędna dla oddawanej mocy 1000W, jest już przyzwoita dla mocy 600 W.

Podane linki odnoszą się tylko cen , dużo wyższych w kraju, niż za granicą wzmacniaczy właśnie firmy DAP, aby ułatwić tym , których nie stać na być może lepsze krajowe wyroby, zakup, za mniejsze pieniądze tego samego towaru.

Co do polskich producentów...

Mowa oczywiście o tych wiodących, to nie widzę zbytniej różnicy jakościowej między nimi, choć mam na temat każdej z tych firm, jako serwisant, swoje zdanie z tego punktu widzenia...

Faktem jest że te tanie wyroby są wielkim zagrożeniem dla naszych producentów... a jeśli ma się nieco wiedzy można wyłowić w tych tanich wyrobach przyzwoite wzmacniacze, czasami dużo lepsze, niż niskobudżetowe wyroby takich producentów jak crown...czy yamaha.

Nie da się w żaden sposób odwieść wszystkich chętnych na te tanie wyroby, aby zapłacili większe pieniądze za być może lepszy nasz krajowy wyrób, zatem podpowiadam tym mniej zamożnym jak wybrać najlepszy wariant, zarówno „uzbrojenia” sprzętu, jak też niskiej ceny,

Stąd porównanie do zbliżonej mocy i cenowo, propozycji krajowego producenta z łodzi, do trzech wzmacniaczy DAP-a, z zaznaczeniem, że te trzy DAP-y umożliwiają prace w układzie aktywnym, a alternatywa, tylko w układzie pasywnym, co przy tej kompilacji obudów, nie wchodzi w rachubę, ze wzglądu na dużą rozbieżność sprawności poszczególnych kolumn, pomijając inne zalety układu aktywnego...który będąc obiektywnym..polecam, bez wzglądu na użyte wzmacniacze.

jk

Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

horncqt

Post autor: horncqt » poniedziałek 20 cze 2005, 12:57

Silvr sound

Uklad aktywny to nie uklad z podzialem aktywnym tylko uklad z wzmacniaczem w obudowie kolumny. Jeden wzmacniacz 2 kanalowy umozliwia prace z podzialem aktywnym. I wszystko w temacie.
GG: 5239173

silver_sound

Post autor: silver_sound » poniedziałek 20 cze 2005, 14:27

...Silvr sound

Uklad aktywny to nie uklad z podzialem aktywnym tylko uklad z wzmacniaczem w obudowie kolumny. Jeden wzmacniacz 2 kanalowy umozliwia prace z podzialem aktywnym. I wszystko w temacie....

Witam

Wszystko zależy od podejścia...nazewnictwa...

Dla mnie układ aktywny, to taki w którym krosower elektroniczny "rozdziela" sygnał o określownych zakresach częstotliwości na poszczególne wzmacniacze, które napędzają określone głosniki, czyli jak to nazwałeś dalej "podziałem aktywnym".

Może to byc wykonane jako wbudowany moduł do jednej obudowy z głośnikami, lub jako odzielny rack .

Aby w przyszłości nie mieszać obu tych pojęć, przyznam ci rację, bo określenie "podział aktywny" precyzyjniej pokazuje o co idzie, będę takiego okreslenia używał.

Massz rację, że jeden dwukanałowy wzmacniacz umożliwia pracę z podziałem aktywnym,

ALE NIE W TYM

przypadku przedstawionym przez autora tematu, bo sa zbyt duże rozpiętości i mocy i sprawności między kolumna basową, a sredniowysokotonową.

Na dodatek uniemożliwia to pracę stereofoniczną.

Zatem " to nie wszystko w tym temacie"

jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

silver_sound

Post autor: silver_sound » poniedziałek 20 cze 2005, 14:44

...Smiech na sali kolejny raz.

Radze ci dobrze nie radzic w kwestii wzmacniaczy pod tym katem bo juz wiele razy udowodniles ze jestes w tym temacie laikiem. Zastanawiam sie kiedy dojdziesz do pewnej kwestii odnosnie mocy, ale wybacz nie pomoge ci do tego dojsc.

Jeśli tak uważasz to może wystawisz jakieś swoje projekty publicznie, jak ja to zrobiłem, kiedyś na łamach elektroniki praktycznej, jako kit 5045, a teraz na swojej stronce, a już niedługo następny projekt.

Ja swoją wiedze wystawiam gotowymi projektami, a nie obrażaniem innych , jak to zrobiłeś powyżej, pod bardzo surowy osąd innych kolegów, którzy, gdyby znaleźli błędy w tych konstrukcjach, to dawno by mi to wytknęli, lub udowodnili plagiat...

Zatem czekam niecierpliwie na twój projekt wzmacniacza, abyś udowodnił wszem i wobec jaki z ciebie mocarz elektronik, konstruktor stopni mocy.

Narazie napisałeś tylko dużo pustych słów, obrażania, i dopuki nie udowodnisz swojej wiedzy jakiś nowoczesnym projektem wzmacniacza, to twierdze iż

TO TY JESTEŚ LAIKIEM- ELEKTRONIKIEM...

JK

horncqt

Post autor: horncqt » poniedziałek 20 cze 2005, 15:41

Spojrz na serie PLX ADSa albo PVA.

A krytyce zostala poddana twoja niewiedza nt klas i roznic miedzy nimi.

horncqt

Post autor: horncqt » poniedziałek 20 cze 2005, 15:49

No tez i tak czy tak trzeba zastosowac 2 wzmacniacze, bo autor chce rozbudowac zestaw do 4 gloniow basowych. A wiec jeden mniejszy na gorki i jeden wiekszyna basy.

silver_sound

Post autor: silver_sound » poniedziałek 20 cze 2005, 15:50

...Spojrz na serie PLX ADSa albo PVA.

A krytyce zostala poddana twoja niewiedza nt klas i roznic miedzy nimi....

Czyżbyś chciał powiedzieć,że jesteś autorem tego PLX-a?????

LAIKU ELEKTRONIKU

przedstaw sój projekt, to pogadamy, jak napisałem....

Jesli jest inaczej, że tzw klasa H, to nic innego jak klasyczny wzmacniacz w klasie AB, lub B,

Z KLUCZOWANYM NAPIĘCIEM ZASILANIA

to udowodnij to.... jesli potrafisz.

LAIKU ELEKTRONIKU.

jk

horncqt

Post autor: horncqt » poniedziałek 20 cze 2005, 16:15

HAHAHAHAHAHA

Juz setki ludzi zaufalo moim projektom. Zeby nie bylo pisze zawsze w formie 2osobowej czyli ja i brat. Wiec owy PLX i PVA to zasluga brata LAIKU. Zeby bylo smieszniej NIC NIE JEST SKOPIOWANE.

LAIKU juz ci udowdnilismy czym sie rozni klasa H nie zamierzam wyprowadzac cie z bledu w jakim trwaja LAICY. Nie chce mi sie setny raz dawac linku do tego samego rysnuku sam se posuzkaj.

ODPOWIEDZ