Combo gitarowe dla początkującego

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
AkselPL
Re: Combo gitarowe dla początkującego

Post autor: AkselPL » wtorek 13 wrz 2011, 15:13

Byłem dzisiaj w w sklepie i poprosiłem sprzedawce aby mi zaprezentował bo mówił że gra na wiośle.

Porównałem sobie kilka produktów tych słabszych i tych mocniejszych.

Muszę przyznać że dźwięk na tym mustangu był taki klarowny i żywy... do tego możliwośc zgrywania dźwięku bezpośrednio do daw wraz z wykryciem ustawień pieca(Fender Asio) i programowalne presety tudzież możliwość pobrania z neta od innych użytkowników, to wszystko nie pozostawiło mi cienia wątpliwości że własnie tego mi trzeba. Nawet przy niskiej głośności ten piecyk bardzo ładnie gra.

To nie tylko wzmacniacz i głośnik, to także programowalne efekty i interfejs.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » wtorek 13 wrz 2011, 15:34

...To nie tylko wzmacniacz i głośnik, to także programowalne efekty i interfejs...

Patrzac na Twą sygnaturkę to bdb wybór. O ile nie zapomnisz o prostej zasadzie - zawodowy dźwięk z gitary wydobywa się paluchami, a nie elektroniką! Czyli kilka ładnych latek ćwiczeń przed Tobą zanim to wreszcie zagra tak, jak sobie pewnie wymarzyłeś.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » wtorek 13 wrz 2011, 15:44

......To nie tylko wzmacniacz i głośnik, to także programowalne efekty i interfejs...

Patrzac na Twą sygnaturkę to bdb wybór. O ile nie zapomnisz o prostej zasadzie - zawodowy dźwięk z gitary wydobywa się paluchami, a nie elektroniką! Czyli kilka ładnych latek ćwiczeń przed Tobą zanim to wreszcie zagra tak, jak sobie pewnie wymarzyłeś. ...

Zdaję sobie sprawę z tego, że to daleka droga, ale coś o tym wiem bo 8 lat temu też zaczynałem na klawiszu.

Oprócz gitary chcę się jeszcze nauczyć grać na perkusji analogowej.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » wtorek 13 wrz 2011, 16:40

...Zdaję sobie sprawę z tego, że to daleka droga, ale coś o tym wiem bo 8 lat temu też zaczynałem na klawiszu...

Łoj, wszak są to różne bajki. Np. nie słyszełem aby nieupierzony klawiszowiec "zarobił" bąbelki na paluchach. Zaś tacy sami gitarzyści cierpią na to "schorzenie" wręcz nagminnie - itd, itp...

...Oprócz gitary chcę się jeszcze nauczyć grać na perkusji analogowej...

Cóż, zdrówka życzę
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 13 wrz 2011, 16:43

To nie tylko wzmacniacz i głośnik, to także programowalne efekty i interfejs. ... 

No ale wlasnie w PODzie jest to o czym piszesz, reszta to koncowka mocy i glosnik.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » środa 14 wrz 2011, 17:35

...
To nie tylko wzmacniacz i głośnik, to także programowalne efekty i interfejs. ... 

No ale wlasnie w PODzie jest to o czym piszesz, reszta to koncowka mocy i glosnik.
...

Mustang już do mnie dotarł. Trochę dziwnie syczy powyżej 60% mocy nawet bez podłączenia gitary w zależności jaką emulacje wzmacniacza wybiorę. Nie wiem czy to normalne czy nie wbądź razie wziąłem się za wymiane strun w wiośle i mówie Wam istna katorga z tą menzurą. Już 3 struny "A" zerwałem a wszystko robię dobrze według stroika w tym fenderze. Pomijam fakt że co 2 struny zrobię to 3 się rozstroi to za sprawą tremolo ;/

[addsig]

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » środa 14 wrz 2011, 18:32

A może stroisz o oktawę za wysoko? Jak gitara ma tremolo to niestety trzeba korygować. Najpierw zakładasz wszystkie struny, potem trochę podciągasz tak żeby nie wisiały, były w miarę napięte, następnie z grubsza dociągasz do tego dźwięku co trzeba lub troszkę niżej, i potem wiele razy korygujesz. Jeśli nie używasz wajchy to zablokuj sobie mostek.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » środa 14 wrz 2011, 18:35

Niestety 3x upewniłem się że oktawa nie jest za wysoko i 3x strzeliła struna. Próbowałem zrobić oktawe niżej ale wtedy pierwsza struna po prostu "lata"

Z tym korygowaniem to po prostu szału można dostać!!

Bardzo chętnie bym to zablokował gdybym tylko wiedział jak!

Gitara to Ibanez GIO grg170dx

[addsig]

Andys52

Post autor: Andys52 » środa 14 wrz 2011, 19:13

.....

...

Mustang już do mnie dotarł. Trochę dziwnie syczy powyżej 60% mocy nawet bez podłączenia gitary w zależności jaką emulacje wzmacniacza wybiorę. Nie wiem czy to normalne czy nie wbądź razie wziąłem się za wymiane strun w wiośle i mówie Wam istna katorga z tą menzurą. Już 3 struny "A" zerwałem a wszystko robię dobrze według stroika w tym fenderze. Pomijam fakt że co 2 struny zrobię to 3 się rozstroi to za sprawą tremolo ;/
...

No nie ja sie pochlastam!

Zadajesz pytanie a sprzęt już zamówiłeś???  Nie słuchasz co radzą koledzy, a teraz się dziwisz???  Nie wypróbowałeś tego u kolegów, znajomych lub w sklepie???

Takie comba robi np. Laney (Prism20,35,65) , Line 6 (Spider IV 75,120,150) i inne firmy.

Ale do rzeczy:

1/ 60% mocy to mierzyłeś? Jak? miernikiem, oscyloskopem, czy ustawiłeś Master Volume na 6, w skali 1-10?

2/ Zgłoś ten problem sprzedawcy

3/ Te comba z symulacją mają wbudowane bramki szumowe. Sprawdż ustawienia.

4/ Wymiana strun nie rozwiąże Twojego problemu.

5/ Tuner w Twoim Mustangu prawdopodobnie żle działa (pkt.2) . Nastrój gitarę korzystając z Twoich klawiszy, których masz mnóstwo...

6/ Nikt nie mówił, że strojenie gitary z mostkiem typu FR lub jednostronnym np.Fender jest banalnie proste...

Andy

PS: Gdybyś pytał na czym gram:  Line6 SpiderIV 75 (bo lekkie, ma efekty i brzmi dobrze)

oraz samodział 3W na ECC83 i EL84, z głośnikiem eliptycznym 4W , 13x18 cm.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » środa 14 wrz 2011, 19:58

Żałuje że kupiłem gitare z tym tremolo to był duży błąd ale skusiła mnie cena i opinie w necie.

Pisałem że byłem w sklepie i odsłuchałem. Porównałem do wielu modeli i żaden nie prezentował takiej jakości i możliwości za taką cenę tym bardziej że piec obsługuje asio co w moim przypadku jest bardzo dużym udogodnieniem i dodatkowo ma programowalne efekty oraz symulacje wzmaków.

Generalnie nie na wszystkich symulacjach szumi. Szumi głównie na tych metalowych, na cleanach nie ma żadnego szumu.

Odnośnie 60/100% to tak jest to poziom Master.

p.s.

Pograłem sobie na 5 strunach, a właściwie to trudno to nazwać graniem wbądź razie taka sesja załatwiła mi przerwe w klawiszu na co najmniej dzień, bo tak mnie nakur* opuszki palców lewej ręki, mam wręcz sine pasy lol

[addsig]

ODPOWIEDZ