Mikrofon dynamiczny do nagłośnienia gitary elektrycznej

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
Bartekkk
Re: Mikrofon dynamiczny do nagłośnienia gitary elektrycznej

Post autor: Bartekkk » piątek 26 cze 2009, 08:31

...Kiedyś takie porównanie było bodajże na łamach EiS lub podobnego czasopisma. A co do AT2020 to doskonale zdaję sobie sprawe, że to pojemnościowy mikrofon :) Ale w czym to przeszkadza? Kiedyś oglądałem parę koncertów w USA i tam duża ilość realizatorów używa na gitary właśnie tych mikrofonów, ja sprawdziłem i się przekonałem, że to wcale nie głupi pomysł :)...
no a jak się ma pojemnościówka do grania bardzo glosnych koncertów na malutkiej scenie? podejrzewam ze bedzie sie strasznie wzbudzac
http://www.youtube.com/watch?v=wAFWE8QF-c0

Awatar użytkownika
delorjan

Post autor: delorjan » piątek 26 cze 2009, 21:24

......Kiedyś takie porównanie było bodajże na łamach EiS lub podobnego czasopisma. A co do AT2020 to doskonale zdaję sobie sprawe, że to pojemnościowy mikrofon :) Ale w czym to przeszkadza? Kiedyś oglądałem parę koncertów w USA i tam duża ilość realizatorów używa na gitary właśnie tych mikrofonów, ja sprawdziłem i się przekonałem, że to wcale nie głupi pomysł :)...
no a jak się ma pojemnościówka do grania bardzo glosnych koncertów na malutkiej scenie? podejrzewam ze bedzie sie strasznie wzbudzac ...
Zauważ że sygnał idący z pieca do gitary elektrycznej jest dużo silniejszy niż jakieś wokale, przeszkadzajki czy tym podobne sprawy :) Dlatego nie ma potrzeby dużego wzmacniania mikrofonu, a co za tym idzie przesłuchów czy sprzężeń również nie za wiele :)

Awatar użytkownika
Bartekkk

Post autor: Bartekkk » piątek 26 cze 2009, 21:40

vokal i przeszkadzajki ok, gorzej jak pol metra obok łoi kolega na mesie albo lodowce ampega 8x10". jakos wątpie zeby to sie dało upilnowac

Awatar użytkownika
delorjan

Post autor: delorjan » piątek 26 cze 2009, 21:51

...vokal i przeszkadzajki ok, gorzej jak pol metra obok łoi kolega na mesie albo lodowce ampega 8x10". jakos wątpie zeby to sie dało upilnowac ...
To tylko propozycja :) Ja 3 Mesy kolegów łapałem na tych audiotechnicach (oczywiście każdą osobnym mikrofonem :P) i nie było problemów :) Ale jeśli chcesz coś sprawdzonego to chyba sm57 :)

gatto

Post autor: gatto » sobota 27 cze 2009, 00:59

Delorian ma rację, Sm57 to dobry uniwersalny i sprawdzony mikrofon. Gdybyś potrzebował czegoś specjalnego w dźwięku, z czym sobie nie poradzi taki Kałasznikow jak Sm57, no to szukaj innego.
P.S. Ustawienie mikrofonu względem głośnika ma duży wpływ na dźwięk. Chyba nie będzie to zwis na kablu.

Awatar użytkownika
MaciejB

Post autor: MaciejB » sobota 27 cze 2009, 17:44

wszystko zależy też od pieca, np. Marshall JCM + SM57 to jest poprostu rewelacja, ale np przy piecach Fendera lubię użyć też innych mikrofonów, fajny efekt uzyskać można dzięki np. Rode NT5, Neumann KM184 (też X-Y), ale jedno jest faktem iż w praktycznie każdym moim ustawieniu znajduje się dodatkowo SM57
kombinuj, szukaj brzmienia które spodoba się Tobie, przy piecach gitarowych tak naprawde jest duża dowolność
Muzyk, realizator dźwięku, VJ

Awatar użytkownika
Bartekkk

Post autor: Bartekkk » wtorek 30 cze 2009, 11:55

a jeśli sure sm57 to powiedzcie jak to jest bo podobno jest masa podróbek (w sklepach tez mozna taką dostać?) bo za 500zl kupic podróbke to mi sie nie uśmiecha

Pająk

Post autor: Pająk » środa 01 lip 2009, 01:52

shure sm 57, sm59, sennheiser md421, md 441, audix i5, a tak naprawde to można każdym innym pod warunkiem że gitarzysta odpowiednio zagra...

gatto

Post autor: gatto » środa 01 lip 2009, 13:26

...a jeśli sure sm57 to powiedzcie jak to jest bo podobno jest masa podróbek (w sklepach tez mozna taką dostać?) bo za 500zl kupic podróbke to mi sie nie uśmiecha ...
1) Uważnie obejżuj mikrofon i porównaj szczególy (śróbki i t.d.) z wyglądem oryginału.
2) Odkręć gril i zobacz jaka jest kapsuła i jej mocowanie, czy identyczna z oryginałem. W internecie napewno znajdziesz zdjęcie oryginalnej.
3) Poproś sprzedawcę o okazanie faktury zakupu mikrofonu. Raczej proś o ksero z zamazanymi wartościami. Masz prawo do sprawdzenia legalności pochodzenia towaru. Jeśli pochodzi z poważnej hurtowni (sprawdź w internecie), to o.k., jeśli z e-buy lub od nieznanego dostawcy to lipa.

Na Allegro jest SHURE pojemnościowy za 350 zł. (oryginał 1800 zł.) Sprzedawca przyznał się, że kupił go na e-buy, przypuszczam, że za 250 zł. Jeszcze dodaje kabel niesymetryczny, bo widać zasilanie Fantom do podróbek ne jest potrzebne

Awatar użytkownika
panduberman

Post autor: panduberman » środa 01 lip 2009, 13:39

a testował ktoś takie wynalazki jak Sinn7 ribbon dual band albo Hreat Hon FR-2?

SH-101, Polysix, Juno-106, Bohm, Yamaha CS-5, Nord Electro, Korg M3, Rhodes MK2, Korg R3, komputer, monitory, preampy, szafka, fotel, kubek, popielniczka ;-)

ODPOWIEDZ