Głośniki na doły - 18" czy 2 x 15"?

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
silver_sound
Re: Głośniki na doły - 18" czy 2 x 15"?

Post autor: silver_sound » poniedziałek 13 paź 2008, 16:19

Witam
Panowie, proponuje o wyobrażenie sobie, że membrama to samochód z okreslona aerodynamika. Aby go rozpedzic jak najszybciej do 100km/h, mozna zastosowac silniejszy silnik, szersze opony, i tak ustawić rozłożenie cięzaru, aby koła napedowe były jak najlepiej dociązane...i mozna pobić rekord... Gorzej z wyhamowaniem na jak najkrótszym odcinku.
Jesli ten samochód wykonamy z innych komponentów, takich, że bedzie lżejszy, osiagniemy jeszcze lepsze efekty, zarówno w przyspieszeniu, jak też drodze hamowania. Top samo tyczy membrany, tylko ze w przypadku cięzszej, nie da sie zastosowac szerszych opon, i mocniejszego silnika....lub rozłożyc cięzaru...
Fizyka opisuje wszystkie, no może poza astralnymi, zjawiska naszego zycia, i nie da sie jej pominąc, ani oszukac.
jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

elejan

Post autor: elejan » poniedziałek 13 paź 2008, 17:17

...czyli istnienie głosników 18 i 21a nawet 24 calowych nie ma racji bytu? Uważam,że brzmienie głośników o różnych średnicach jest inne i to jaki wybierzemy jest kwestią gustu.Nigdy nie słyszałem przyjemnego ,,pompowania" powietrza na 15-stkach,chociaż do małych pomieszczeń są jak najbardziej wskazane.Nie można dużego bębna(stopy) zastąpić dwoma werblami porównując tylko powierzchnię membran.

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » poniedziałek 13 paź 2008, 17:48

Elejan, ty nie rozumiesz podstawowej kwestii. Odpowiedz czestotliwosciowa to nie jest wszystko co sklada sie na brzmienie. Na brzmienie wplywa rowniez ksztalt mebrany, zawartosc znieksztalcen, odpowiedz impulsowa (czyli nasza "szybkosc" glosnika"). Powiem tak, nawet kolumna o liniowej charakterystyce wcale nie bedzie idealna, jesli nie bedzie miala zdolnosci do oddawania mikrodynamiki, tych wszystkich detali, ktore to maja duzy wplyw na to, jak oceniamy brzmienie. Mysle,ze zgodza sie z tym uzytkownicy monitorow studyjnych. Mowi sie, ze jedne sa bardziej szczegolowe od innych, albo, ze maja lepsza baze stereo itp.

Glosniki 24" zweryfikowal sam rynek - widziales,zeby ktos tego uzywal do grania w plenerze? Owszem, byc moze korzysta sie z takich glosnikow w kinach, ale do generowania infradzwiekow, a nie grania z bardzo wysokim SPL. 21"? Hmm, niewiele jest dobrych, wlasnie takich "nieleniwych", stad sa niepopularne do zastosowan live.
Dalej, wielkosc membrany nei swiadczy o brzmieniu. Dla przykladu w bebnie basowym (centralce) istotny jest material membrany oraz jego naprezenie. Mozna wielka centralke nastroic na tyle wysoko,ze z zamknietymi oczami bylbys przekonany,ze to jakas mala sztuka, i na odwrot. Przenoszac to na glosniki, znam kilka 12", ktore zabijaja pasmem basowym niektore glosniki 18-calowe. srednica to nie wszystko, liczy sie m.in. masa ukladu drgajacego, sila ukladu magnetycznego w powiazaniu z odpowiednio dobrana cewka (srednica, dlugosc), indywidualne cechy obudowy, ale nigdy sama srednica membrany. Poza tym, na dobra sprawe muzyka live moze byc reprodukowana przez system grajacy od 40Hz (-10dB) i nie bedzie w tym nic zlego. Zreszta, wiekszosc tubowych systemow ma wlasnie taka ceche (patrz turbosound, funktion-one, tubowy Martin itp.)

elejan

Post autor: elejan » poniedziałek 13 paź 2008, 18:29

Dziękuje Alfonso za wykład ale szczegółów i detali poniżej 100Hz to ja za dużo nie widzę(słyszę).Uwazam,że w nagłośnieniówce jest miejsce na głośniki o różnych średnicach a Wy z Silverem dyskryminujecie 18-stki i większe.Ostatnio RCF wypuścił NX na 21.Na pewno się nie pomylę gdy powiem,że 90% firm nagłosnieniowych w Polsce ma basy na 18.Oczywiście,są rewelacyjne 12 ale cena powala.

silver_sound

Post autor: silver_sound » poniedziałek 13 paź 2008, 20:15

...Wy z Silverem dyskryminujecie 18-stki i większe.Ostatnio RCF wypuścił NX na 21.Na pewno się nie pomylę gdy powiem,że 90% firm nagłosnieniowych w Polsce ma basy na 18.Oczywiście,są rewelacyjne 12 ale cena powala....

Witam.
Nie dyskryminujemy, a patrzymy na problem bardziej "szeroko" chyba z racji dużego doświadczenia.

Owszem głośniki 21, 18 cali są stosowane, ale w zakresie SUBBASOWYM, czyli do 70-80 Hz, a to w większości wymusza system 4 drożny, bo nadstawki musiałyby być z konieczności na głośnikach 15 cali, co nie jest zalecane. Systemy profesjonalne przeważnie są 4 drożne, ale amatorski w większości jest 3 drożny. Zastosowanie głośników 15 calowych, pozwala na zastosowanie podziału na ok 120-150Hz, co znowu umożliwia zastosowanie nadstawek z głośnikami o mniejszych średnicach (12 lub 10 cali), co znakomicie poprawia jakość owej średnicy.

Takie rozwiązanie gwarantuje i pasmo i jakość.

Dlatego właśnie proponuję ja, a i Alfonso, na basie głośniki 15 cali, poza aspektami SPL, mocy i gabarytów oczywiście.
jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

elejan

Post autor: elejan » wtorek 14 paź 2008, 09:03

Dlatego właśnie proponuję ja, a i Alfonso, na basie głośniki 15 cali, poza aspektami SPL, mocy i gabarytów oczywiście.
jk...
Do SS: Jesteś producentem zestawów głośnikowych i muszę przyznać,że Twój komplet BTR 118 +KTA112 mają pozytywną opinię pomimo braku tam głośnika 15".Pod BTR118/1000 jest opinia(na Twojej str. int.),która jest zupełnie inna od tego co napisałeś powyżej.Czyżby pomiędzy BTR i KTA była dziura w paśmie?.Pozdrawiam.

silver_sound

Post autor: silver_sound » wtorek 14 paź 2008, 10:11

Do SS: Jesteś producentem zestawów głośnikowych i muszę przyznać,że Twój komplet BTR 118 +KTA112 mają pozytywną opinię pomimo braku tam głośnika 15".Pod BTR118/1000 jest opinia(na Twojej str. int.),która jest zupełnie inna od tego co napisałeś powyżej.Czyżby pomiędzy BTR i KTA była dziura w paśmie?.Pozdrawiam....
Witam
Te dywagacje które prowadzimy, dotyczą raczej klasycznego b-r, i samej "filozofii" konstruowania zestawu nagłosnieniowego. Jasne jest że to kupujący sam oceni, co mu sie podoba i sam zdecyduje co zechce sobie zakupić, to samo tyczy ewentualnego kompletu, który wymieniasz. Osobiście doradzam swoim klientom, jednak basy na 15 calach, w szczególności gdy mają zamiar grać "live", ale btr 118 jest wyjatkowo "ekonomiczna", i dlatego wielu ludzi decyduje sie na tą obudowę.
Poza tym btr 118 to zdecydowanie inna konstrukcja, niż klasyczny B-R, a konstrukcja pozwala na uzyskanie lepszego dźwieku od tego co mozna uzyskać z tym samym głośnikiem w klasycznym B-R...
Prosze tez zwrócić uwagę, że na tej samej zasadzie mam też btr 215, i brt 215. Osobiście pracuje na 15 calowych głośnikach....
jk

WIT

Post autor: WIT » wtorek 14 paź 2008, 11:05

Na pewno się nie pomylę gdy powiem,że 90% firm nagłosnieniowych w Polsce ma basy na 18.Oczywiście,są rewelacyjne 12 ale cena powala....

Elan myślę, że nie muszę Ciebie specjalnie przekonywać. Jeśli w Twoich górnych paczkach siedzi 15” to bez sensu jest rozpatrywanie dołków z 15” czy 12”. Można niemal z pewnością stwierdzić, że dobór 18” SUBBASÓW będzie trafniejszy. Jest duży wybór takich gotowych paczek. Odsłuchaj kilka, biorąc pod uwagę jakie masz peryferia i budżet na to. Może najpierw rozpatrz model tej marki od której masz górki.

Subbasy na 21” czy 24” raczej nie polecam żeby to dobrze ogarnąć trzeba mieć wyjątkowo mocne wzmacniacze. Także ze względów technologicznych niewiele jest dobrych tak dużych głośników, chyba że dysponujesz fortuną i stać Cię na eksperymenty.

Nie powiem na 15” czy 12” można tez wycisnąć jak odpowiednio skonfiguruje się całość, choć szczerze ja także na żywo poza pomieszczeniem tego nie uświadczyłem u nikogo. Dlatego jak sam zauważyłeś 18” wybierze większość. I tu dopiero soki można wyciskać!

Nie będę pisał o Formule 1 i dźwięku bolidów a także wchodził w rozważania o budowie systemów linear bo to wymaga wybitnej wiedzy i doświadczenia. Nawet tak prosta rada jak w tym przypadku to bez znajomości detali i odsłuchu Twoich paczek etc. to trochę zakrawa o jasnowidzenie.

Widziałem i słuchałem brzmienia różnych dziwnych zestawów. Jako ciekawostkę powiem że także na 10” głośnikach SUBBASY mogą być ekstra i osiągać potężny SPL. Mało kto miał możliwość słuchania w jednej paczce dziesięć głośników 10” dających ponad 140db. Takie cuda trudno ogarnąć nawet tym którzy je skonstruowali, z wielu przyczyn o których można pisać długo. Perełki takie w naturze występują rzadko.
W Polsce jest także wielu cudotwórców robiących nadzwyczajne paczki (w ich przekonaniu), choć zdarzają się wyjątki ale są to naprawdę wyjątki.
W większości to miernota nawet jeśli ma napędy najbardziej rasowe, to skrzynie „imitacje” garażowo pocięte i chałupniczo klejone rzadko dają pożądany efekt. Powtarzalność mało prawdopodobna więc nie można startować na takim sprzęcie na żadnych igrzyskach tak jak biegać maratony w dwóch różnych butach.

Jeśli robisz to co lubisz kieruj się więc swoim rozumem i słuchem, jeśli masz możliwość ucz się od najlepszych. Nie komplikuj sobie jeśli kompletujesz prosty zestaw.

Pozdrowienia dla wszystkich, przepraszam jeśli kogoś uraziłem, spływam na dłużej.

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » wtorek 14 paź 2008, 18:08

Pomiedzy wyciskaniem sokow z 1szt. 18" a z 2x 15" jest zasadnicza roznica. Ale widze,ze brak posuchu w tej kwestii wystepuje.No coz, pozostaje mi tylko czekac, az ktos poczyta troche wiecej, bedzie mialo w reku glosnikow troche wiecej, moze poslucha troche wiecej...

Szkoda zajmowac glos w tej kwestii, bo propozycja 1x 18 wzgledem 2x 15" akurat jest slabo uzasadniona, ale... ale na szczescie mozna po prostu ustapic pola tym, co im sie wydaje, ze wiedza...

pozdrawiam

WIT

Post autor: WIT » środa 15 paź 2008, 11:56

Specjalnie dla Ciebie Alfonso

Nie uważam Cię za głupka, dlatego nie wyłożę dobitniej kawy na ławę. Rozważania jakie SUB używać w plenerach 15” czy 18” dawno mam za sobą. To większość firm i ekspertów na świecie również dostrzegło, dowodem jest to że tylko niewielu maniaków obecnie preferuje 15” jako SUBBASY. Wybaczyć to można w szczególnych przypadkach. Przewaga 2x15” czy 18” jest taka, że jest ich dwóch na jednego A to że jeden duży spierze mordę dwóm małym nawet jeśli dwóch małych będzie głośniej ryczało jest bardziej prawdopodobne. Gdy jeden duży będzie miał jeszcze problemy to dołączyć się może drugi duży 18”.
Tłumacząc to powiem mówiąc o wyciskaniu soków miałem na myśli zachowanie proporcji. Wywalić bebechy można z 2x18” i tu 2x15” będzie tylko sokowirówką. Małe SUBBASY na 15” zostawię dla małych ludzi dlatego innym też nie radzę chyba że do domowego użytku.

To że są takie 15 które znacznie przewyższają 18 to wie każdy, są nawet takie 18 których za darmo bym nie chciał:-(
Tu nie porównuję konkretnych modeli tylko wielkości. SUBBASY na 18 mogą śmiać się z 15 nawet tych 2 razy A żeby było bardziej zabawnie 2x18 zrywa boki:-D Ja zaś mam rozrywkę z wielu Twoich wpisów, lubię Cię za to!

PS.
Wsłuchaj się w brzmienie 18 w zestawieniu z 15 i zobacz co możesz uzyskać, nie myśl o tym co masz teraz na 2x15 to może Ci coś pomoże.

ODPOWIEDZ