Głośniki niskotonowe - jakie parametry bierzemy pod uwagę?

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo
Re: Głośniki niskotonowe - jakie parametry bierzemy pod uwagę?

Post autor: AlfonsoRodeo » niedziela 10 cze 2007, 16:46

...Wszystko ok. Co nie zmienia faktu, że producent pisze 500W. A przy 500W jakkolwiek by nie stroić obudowy, wychylenie (mówię o klasycznym B-R) jest grubo powyżej dopuszczalnego i zahacza o Xlim) Zresztą rozmawialiśmy nie tak dawno o tych głośnikach. 300 to nie 500.

Pozdrawiam

...ale 250W a 500W to tylko 3dB, czyli raz ciszej. Dlatego wkladasz takie 2 i paczka nie nalezy do najgorszych a bynajmniej jest megaprzystepna finansowo.

czarny108

Re: Głośniki niskotonowe - jakie parametry bierzemy pod uwagę?

Post autor: czarny108 » poniedziałek 11 cze 2007, 01:36

Ostatnio ochrzaniłem kogoś bez powodu na tym forum i jest mi strasznie głupio..... więc będę ostrożny w odpowiedziach i dywagacjach. Zgadzam się z Tobą, że można coś wymodzić z każdych głośników. Natomiast jeżeli kupujesz np. samochód i ma on Vmax=200, a po zakupie okazuje się, że jedzie 140, a 200 osiąga z górki to coś jest niebałdzo.... Pamiętam, żeby nie było, że pomogłeś mi Ty i Silversound. Teraz ja spróbuję pomóc.
Kolego Rimax....
Jak ja to widzę... Napisałeś, że masz kopię polaudio i chcesz do tego wsadzić głośniki...może się to nie udać. Dlatego, że:
1. Nikt na tym forum nie wie jakie to są obudowy
2.Zakładając, że jest to bass-reflex nikt nie wie jaka jest tego pojemność
3. Nawet jeżeli ktoś wie jaka jest pojemność, to już napewno nikt nie wie na jaką częstotliwość są strojone.
Więc.... mierzymy pojemność. Mierzymy rozmiary otworów rezonansowych/portów/jak zwał tak zwał. I podajemy je tutaj. I ktoś pewnie pomoże

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ