Opiniami negatywnymi co do tego nie przejmowałbym się. Jakaś 1/10 ludzi od nagłośnienia jest kreatywna i ma w głowie sprzężenie zwrotne- pozostali tylko powielają to co wymyślili inni...
Hmmm,
Wydaje mi się, że podstawową kwestią podczas realizacji live, jest bezawaryjność działania. Dlatego w wielu przypadkach stosuje sie wypróbowane systemy pracy i opinania różnych urządzeń. Powiedzmy sobie szczerze. Nagłośnienie jest to w 85% aplikacja gotowych i sprawdzonych rozwiazań do zaistniałej sytuacji scenicznej. Tutaj nie ma powtórek i podrzutek: Wszystko musi zadziałać od razu. Dlatego w większości sytuacji rezygnuje się z nowatorskich rozwiązań na rzecz rozwiazać sprawdzonych.
To że 9/10 ludzi "tylko powiela to co wymyślili inni" w moim odczuciu wcale nie świadczy o nich źle. Da mnie kryterium jest skuteczność nagłosnienia: czyli pokrycie dźwiękiem zakałdanej powierzchni, dobra realizacja monitorów itp kwestie. Prawdę mówiąc jak patrze na WYNALAZKI niektórych nagłośnieniowców to troszkę mnie powala. Np. zdublowanie wokalistce odsłuchu na malutkiej scenie przez "uszy" i przez monitory... Łatwo przewidzieć sytuację gdy sprzega się monitor z mikrofonem, a to wszystko słychac w "uszach". Nie zazdroszczę...
Jeśli zaś chodzi o systemy radiowe to moim zdaniem na razie tego typu rozwiązania nie są zbyt pewne. Instalacje nagłośnieniowe działają w warunkach polowych, są narażone na działanie wszelkich możliwych czynników. Żeby takie systemy dobrze działały należy poczekać jeszcze jakiś czas i zobaczyć co mądrego wymyślą ludzie z firm typu Midas czy Whirlwind. Ludzie, którzy sprzęt dla nagłośnieniowców projektują od dłuższego czasu i zjedli na tym nie tylko swoje zęby.
Pozdrawiam, Antheck
[addsig]
Sterowanie radiowe
Stevie Wonder: "You're the best stage crew I've ever seen..."
Re: Sterowanie radiowe
...Taie rozwiązania w zasadzie działają, np: Yamaha M7CL + laptop z WiFi + router WiFi = do konsolety stojącej na scenie podłączamy skrętką router WiFi, w laptopie posiadającym kartę WiFi instalujemy Studio Manager i proszę bardzo. Możemy realizować kocert z dowolneo miejsca a sali (w przestrzeni) w której urządzenia WiFI będą "widziały się" ze sobą. ...
Dokladnie wlasnie myslalem o Wi Fi.
Dokladnie wlasnie myslalem o Wi Fi.
Zajmuje sie muzyka od szóstej klasy szkoły podstawowej. Szkończyłem duletnie studium realizacji dźwięku, gram na pianinie, gitarze, flecie, bębnach, i wszystkim, co mi popadnie w ręke