Tanie monitory sceniczne
Witam.Zamierzam kupic pare monitorow scenicznych.Niestety budzet dosc mocno ogarniczony,moge wydac 800 zl na sztuke.Czy ktos moze mial ostatnio podobny problem?Nie biore pod uwage power sounda ani innych alphardow :) RH SOUND tez raczej odpada ,nie mialem stycznosci z nimi i jakos nie ufam kolumnom z tworzywa.Polaudio nie znalazlem uzywanych.Monitory powinny posiadac glosnik 15"(ostatecznie 12 " :/ ) + driver.Duza wygoda rowniez bylo by gniazdo na statyw.Przegladajac oferte sklepow zainteresowaly mnie modele Laneya CM15,LDM LDM PM 12 .Czekam na Wasze opinie oraz typy innych monitorow w tym przedziale cenowym.
UWAGA TEN POST ZOSTAL NAPISANY PO CONAJMNIEJ 2 PIWACH :) !!!
Re: Tanie monitory sceniczne
Rozumiem ze interesuja Cie pasywne rozwiazania. Na tym forum jesy kilku kolegów co zrąbia Ci przyzwoite paczki
Tak, Pasywne.Koledzy od szycia paczek prosze o kontakt :) ale czekam rowniez na inne propozycje gotowych monitorow.
...Tak, Pasywne.Koledzy od szycia paczek prosze o kontakt :) ale czekam rowniez na inne propozycje gotowych monitorow....
Na małe sceny mogę polecić Regenta 310 Vermony - ale to już vintage w sumie
Za to ma kilka zalet: Jest aktywny, i wyposażony w niezwykle skuteczny głośnik (wprawdzie tylko szerokopasmowa 12' ale daje radę - brzmienie nie jest piękne, ale słyszalność doskonała, zwłaszcza w osi) i gra dość kierunkowo. Pojawia się czasem w komisach lub na allegro w cenie ok 300pln.
Na małe sceny mogę polecić Regenta 310 Vermony - ale to już vintage w sumie

Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...
Pozwole sobie odswiezyc temacik.,,wyczytalem na forum dobre opinie na temat RH SOUND wiec one tez wchodza w gre...A wiec prosze Was o opinie na temat tych 3 monitorow:
1.Laney CM15
2.LDM LDM PM 12
3.RH SOUND 15/2/400P
1.Laney CM15
2.LDM LDM PM 12
3.RH SOUND 15/2/400P
Witam wszystkich ( pierwszy post ).
Ja również przymierzam się do zakupu kilku monitorów i sytuacja finansowa jest podobna jak u przedmówcy, więc z chęcią bym przeczytał Wasze opinie na temat odsłuchów które zostały już wybrane przez ElvisKing-a.
Aha i jeszcze chcę zapytać dlaczego monitory pasywne ? Czy one są lepsze na estradę od aktywnych ?
Jak narazie to widziałem tylko opinie że pasywne się zawsze stosuje a nie aktywne i że aktywne na estradę są do tyłka. Czy ktoś może mi to wyjaśnić ?
Ja również przymierzam się do zakupu kilku monitorów i sytuacja finansowa jest podobna jak u przedmówcy, więc z chęcią bym przeczytał Wasze opinie na temat odsłuchów które zostały już wybrane przez ElvisKing-a.
Aha i jeszcze chcę zapytać dlaczego monitory pasywne ? Czy one są lepsze na estradę od aktywnych ?
Jak narazie to widziałem tylko opinie że pasywne się zawsze stosuje a nie aktywne i że aktywne na estradę są do tyłka. Czy ktoś może mi to wyjaśnić ?
-
Ja używam aktywnego RH Sound (12''+driver) 250W i jestem bardzo zadowolony.Pozdrawiam

DO aktywnych musisz ciągnąć 2 kable (zasilanie i sygnał), nad aktywnymi masz mniejszą kontrolę (czasami trza do nich podejsc co podczas koncertu moze byc trudne)
aktywne sa idealne na male sceny i do "samomixowania sie", na wieksze imprezy lepszy jest passiv.
wada passiva jest koniecznos tachania jeszcze jednej (lub 2, 3 itd) koncowki mocy, w aktywnym masz tylko 1 pudelko
[addsig]
DO aktywnych musisz ciągnąć 2 kable (zasilanie i sygnał), nad aktywnymi masz mniejszą kontrolę (czasami trza do nich podejsc co podczas koncertu moze byc trudne)
aktywne sa idealne na male sceny i do "samomixowania sie", na wieksze imprezy lepszy jest passiv.
wada passiva jest koniecznos tachania jeszcze jednej (lub 2, 3 itd) koncowki mocy, w aktywnym masz tylko 1 pudelko
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Właśnie przez najbliższy rok - dwa planuję nie rozbudowywać zestawu do dziesiątek kW żeby robić wielkie imprezy. Narazie potrzebuję sprzęt który pozwoli zrobić dobry koncert w klubie do 300 m2.
W takim razie co myślicie o takim produkcie:
http://www.rnr.pl
Jeśli macie inne propozycje to najlepiej w przedziale do 1200 zł.
Jeśli macie inne propozycje to najlepiej w przedziale do 1200 zł.
...Właśnie przez najbliższy rok - dwa planuję nie rozbudowywać zestawu do dziesiątek kW żeby robić wielkie imprezy. Narazie potrzebuję sprzęt który pozwoli zrobić dobry koncert w klubie do 300 m2.
Jeśli macie inne propozycje to najlepiej w przedziale do 1200 zł....
Ja jednak zdecydowalem sie na Wharfedala...dokladnie ten model.W niedziele na koncercie metalowych kapel przekonam sie ile jest warty, wiec cierpliwosci a postaram sie podpowiedziec czy warto.
Jeśli macie inne propozycje to najlepiej w przedziale do 1200 zł....
Ja jednak zdecydowalem sie na Wharfedala...dokladnie ten model.W niedziele na koncercie metalowych kapel przekonam sie ile jest warty, wiec cierpliwosci a postaram sie podpowiedziec czy warto.