Tanie monitory sceniczne

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
ElvisKing
Tanie monitory sceniczne

Post autor: ElvisKing » wtorek 11 kwie 2006, 11:41

Witam.Zamierzam kupic pare monitorow scenicznych.Niestety budzet dosc mocno ogarniczony,moge wydac 800 zl na sztuke.Czy ktos moze mial ostatnio podobny problem?Nie biore pod uwage power sounda ani innych alphardow :) RH SOUND tez raczej odpada ,nie mialem stycznosci z nimi i jakos nie ufam kolumnom z tworzywa.Polaudio nie znalazlem uzywanych.Monitory powinny posiadac glosnik 15"(ostatecznie 12 " :/ ) + driver.Duza wygoda rowniez bylo by gniazdo na statyw.Przegladajac oferte sklepow zainteresowaly mnie modele Laneya CM15,LDM LDM PM 12 .Czekam na Wasze opinie oraz typy innych monitorow w tym przedziale cenowym.
UWAGA TEN POST ZOSTAL NAPISANY PO CONAJMNIEJ 2 PIWACH :) !!!

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Re: Tanie monitory sceniczne

Post autor: Tadeo » wtorek 11 kwie 2006, 13:10

Rozumiem ze interesuja Cie pasywne rozwiazania. Na tym forum jesy kilku kolegów co zrąbia Ci przyzwoite paczki

Awatar użytkownika
ElvisKing

Post autor: ElvisKing » wtorek 11 kwie 2006, 15:00

Tak, Pasywne.Koledzy od szycia paczek prosze o kontakt :) ale czekam rowniez na inne propozycje gotowych monitorow.

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » wtorek 11 kwie 2006, 15:49

...Tak, Pasywne.Koledzy od szycia paczek prosze o kontakt :) ale czekam rowniez na inne propozycje gotowych monitorow....

Na małe sceny mogę polecić Regenta 310 Vermony - ale to już vintage w sumie Za to ma kilka zalet: Jest aktywny, i wyposażony w niezwykle skuteczny głośnik (wprawdzie tylko szerokopasmowa 12' ale daje radę - brzmienie nie jest piękne, ale słyszalność doskonała, zwłaszcza w osi) i gra dość kierunkowo. Pojawia się czasem w komisach lub na allegro w cenie ok 300pln.
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

Awatar użytkownika
ElvisKing

Post autor: ElvisKing » niedziela 16 kwie 2006, 10:21

Pozwole sobie odswiezyc temacik.,,wyczytalem na forum dobre opinie na temat RH SOUND wiec one tez wchodza w gre...A wiec prosze Was o opinie na temat tych 3 monitorow:

1.Laney CM15

2.LDM LDM PM 12

3.RH SOUND 15/2/400P

lodzio

Post autor: lodzio » piątek 05 maja 2006, 11:54

Witam wszystkich ( pierwszy post ).

Ja również przymierzam się do zakupu kilku monitorów i sytuacja finansowa jest podobna jak u przedmówcy, więc z chęcią bym przeczytał Wasze opinie na temat odsłuchów które zostały już wybrane przez ElvisKing-a.

Aha i jeszcze chcę zapytać dlaczego monitory pasywne ? Czy one są lepsze na estradę od aktywnych ?

Jak narazie to widziałem tylko opinie że pasywne się zawsze stosuje a nie aktywne i że aktywne na estradę są do tyłka. Czy ktoś może mi to wyjaśnić ?

misiekbielsko

Post autor: misiekbielsko » piątek 05 maja 2006, 15:36

Ja używam aktywnego RH Sound (12''+driver) 250W i jestem bardzo zadowolony.Pozdrawiam

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » piątek 05 maja 2006, 15:50

Aha i jeszcze chcę zapytać dlaczego monitory pasywne ? Czy one są lepsze na estradę od aktywnych ?

DO aktywnych musisz ciągnąć 2 kable (zasilanie i sygnał), nad aktywnymi masz mniejszą kontrolę (czasami trza do nich podejsc co podczas koncertu moze byc trudne)

aktywne sa idealne na male sceny i do "samomixowania sie", na wieksze imprezy lepszy jest passiv.

wada passiva jest koniecznos tachania jeszcze jednej (lub 2, 3 itd) koncowki mocy, w aktywnym masz tylko 1 pudelko
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

lodzio

Post autor: lodzio » piątek 05 maja 2006, 16:01

Właśnie przez najbliższy rok - dwa planuję nie rozbudowywać zestawu do dziesiątek kW żeby robić wielkie imprezy. Narazie potrzebuję sprzęt który pozwoli zrobić dobry koncert w klubie do 300 m2.

W takim razie co myślicie o takim produkcie:

http://www.rnr.pl

Jeśli macie inne propozycje to najlepiej w przedziale do 1200 zł.

Awatar użytkownika
ElvisKing

Post autor: ElvisKing » piątek 05 maja 2006, 17:32

...Właśnie przez najbliższy rok - dwa planuję nie rozbudowywać zestawu do dziesiątek kW żeby robić wielkie imprezy. Narazie potrzebuję sprzęt który pozwoli zrobić dobry koncert w klubie do 300 m2.

W takim razie co myślicie o takim produkcie:

http://www.rnr.pl

Jeśli macie inne propozycje to najlepiej w przedziale do 1200 zł....

Ja jednak zdecydowalem sie na Wharfedala...dokladnie ten model.W niedziele na koncercie metalowych kapel przekonam sie ile jest warty, wiec cierpliwosci a postaram sie podpowiedziec czy warto.

ODPOWIEDZ