Jak ukryć mikrofony?

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
JOURESY
Re: Jak ukryć mikrofony?

Post autor: JOURESY » poniedziałek 17 paź 2005, 11:19

Witam,

Mam przed sobą zadanie zbudowania nagłośnienia sceny w niewielkim teatrze. Mikrofony będą podwieszane do rampy nad sceną, będą dwa rzędy po3 sztuki, 2 do 2,5 m nad podłogą. Chciałbym sie dowiedzieć czy taka instalacja ma sens, i czy można uzyc do niej mikrofonów typu "paluszek" o charakterystyce kardioidalnej. Czy któryś z panów/pań instalował taki system?

JoU

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » poniedziałek 17 paź 2005, 11:49

Panowie,

niestety - zapomnijcie o wszelkich "mikrofonach ściągających", pojemnościówkach i innych takich, Wzbudzi sie toto zanim zdążycie pomyśleć "o rety". Zwłaszcza we wnętrzach typu cerkiew, gdzie są problemy z feedbackiem juz przy kilkunastu centymetrach mikrofonu od ust.

A nawet jak jakimś wielkim cudem podczas próby uda sie wam toto ustawic (np. filtry typu Notch) to za chwile wejdą ludzie i wprowadzą dodatkowe odbicia, przesuną rezonanse sali itp. - i całą mozolna prace diabli wezmą.

Poza tym - wystarczy że delikwent na scenie odwróci głowę - nawet tylko o kilka stopni kątowych - i juz mikrofon będzie go łapał inaczej. W efekcie dostaniecie ekstremalnie silne wahania poziomu dziwięku i jego barwy. Cały efekt- szmelc do kielc.

Rozwiązania są dwa:

- LEPIEJ: kupić mikroporty

- TANIEJ: kilka zwykłych majków i niech sobie podają z rąk do rąk

to drugie rozwiązanie mam (niestety) sprawdzone kilka razy w praktyce. Działa, chociaż nie wygląda najlepiej i wprowadza dodatkowe obciązenie dla występujących. Ale przy odrobinie dobrej woli da sie zrobić. Mi sie uwawało nawet z dziećmi na jasełkach.

Tylko koleś za mixerem musi miec cały czas palec na heblu i reagować na zmiany mówcy. Najlepiej pamiętać z próby kto jak mówi i wyprzedzać heblem jego kwestię.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » poniedziałek 17 paź 2005, 11:56

Mikrofon kierunkowy ? hmm to on lepiej ściaga niż pojemnościowy z przedwzmacniaczem ?

Właśnie chodzi o to, że ściąga słabiej, ale za to tylko to, co potrzebne. W Twoim przypadku musisz uniknąć zamknięcia obiegu dźwięku, czyli, żeby mikrofon w jak najmniejszym stopniu (najlepiej w ogóle) zbierał głos z kolumn i wybrzmienie sali. Takie zadanie ma mikrofon kierunkowy.

A przedwzmacniacz tak czy siak musi być przecierz.

prez

Post autor: prez » poniedziałek 17 paź 2005, 13:08

Myślę , że idealnym rozwiązaniem są mikrofony płaszczyzny ograniczającej, takie placki położone na proscenium, są wykonane tak że można je nawet nadepnąć. Z braku takowych polecam położyć pojemnościówki na ziemi ewentualnie na podładce z gąbeczki. Otrzymamy ekwiwalentny efekt płaszczyznowy
zawodowo pracujący akustyk live i studio

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » poniedziałek 17 paź 2005, 13:18

...Myślę , że idealnym rozwiązaniem są mikrofony płaszczyzny ograniczającej, takie placki położone na proscenium, są wykonane tak że można je nawet nadepnąć. Z braku takowych polecam położyć pojemnościówki na ziemi ewentualnie na podładce z gąbeczki. Otrzymamy ekwiwalentny efekt płaszczyznowy ...

ale i tak będzie sprzężać

pawelq

Post autor: pawelq » poniedziałek 17 paź 2005, 15:09

Mam przed sobą zadanie zbudowania nagłośnienia sceny w niewielkim teatrze.

No dobra, nie znam konkretnego przypadku, ale pomarudzę ( w dodatku powtarzając trochę po kimś wyżej):

PO CO nagłaśniać w niewielkim pomieszczeniu??? Aktor powinien mówić tak, żeby go było słychać. W małym pomieszczeniu widz słyszy jednocześnie dźwięk akustycznie i z nagłośnienia - tą samą osobę z różnych kierunków, z różną barwą, delay też się jakiś zawsze zrobi... Brzmi kretyńsko!!

Byłem kiedyś świadkiem, jak w niedużej sali (Teatr Stanisławowski w Starej Pomarańczarni w Warszawie) 'profesjonalisci' nagłaśniali pewną uroczystość. Uroczystość OK, jakieś ludki mamrotały coś na scenie nietrenowanymi głosami i trzeba było im pomóc. Ale w trakcie był występ kwartetu smyczkowego i 'profesjonaliści' w sali na 200 osób pracowicie poustawiali mikrofony i puścili przez głośniki. Rany, jakie to było męczące...

Awatar użytkownika
zwierzu

Post autor: zwierzu » poniedziałek 17 paź 2005, 22:33

...A tak apropo's ukrywania mikrofonów

...

o kurcze! prawie Matrix REMic :) Fajne rozwiązanie
lubie rockenrola, PGR'y i inne bajery

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » poniedziałek 17 paź 2005, 22:38

......A tak apropo's ukrywania mikrofonów

...

o kurcze! prawie Matrix REMic :) Fajne rozwiązanie...

ale tez sprzeza.

to dobre do filmu czy innych tv programów

TeeR

Post autor: TeeR » poniedziałek 24 paź 2005, 14:39

Masz moze jkaies namiary na taki mikrofon ? tak do 190 zł Bo patrzyłem na allegro to najdroższy kierunkowy jaki znalazłem to Shuter za 110 zł ... chyba naie jest to lepsze od pojemnościówki behringer za 210 zł

Poszukaj Behringer C-2. To dwa superkardioidelne paluszki. Cena ok. 230 zł za pare. Jeśli mowa o lavalierach to JTS robi całkiem niedrogie. Pozdrawiam

ODPOWIEDZ