...Nikt tu chyba nie wspomniał o Fantomie.Czy ten instrument wg Was nie jest wart uwagi. Kiedyś miałem okazję popróbować Fantoma X6 i zrobił na mnie dość dobre wrażnie choć moje doświadczenie z nim było dość przelotne. Czy ktoś z Was posiada ten instrument lub miał okazję poznać
go lepiej? Jakie są Wasze opinie na jego temat?
Pozdrawiam....
W temacie Rolandowskiego Fantoma to wiele nie mogę powiedzieć niż zdanie oparte o jeden kontakt z tym instrumentem oraz video prezentacje na stronach producenta. Piana robią wrażenie – szczególnie, że są kilku leyerowe. Ogólnie instrument odbieram pozytywnie i chodź miłośnikiem „kombajnów” nie jestem to o tyle rozumiem potrzebę posiadania jednego instrumentu w przypadku skromniejszego zasobu gotówkowego, wygodnego transportu i co oczywiste w wielu przypadkach, wystarczających dla danego użytkownika możliwości jednego instrumentu. Fatnom to moim zdaniem dobry instrument, chodź pod względem wyglądu bardziej przydał mi do gustu konkurencyjny Motiff.
Jakie klawisze?
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]
Re: Jakie klawisze?
...Skoro już mowa o samplerze w Motif ES
Ach jak ja lubię te tematy.
Jak długo wczytują się próbki (załóżmy całość czyli 64 MB) ?
W PSR-9000 Pro u znajomego trwa to koszmarnie długo
Jeżeli ten sampler w ES to to samo co w PSR-9000 Pro to pożytek z samplera będzie żadny w grze na żywo.
Jak Motif ES radzi sobie ze stereofonicznymi samplami bo w PSR-9000 Pro jest poważny błąd konstrukcyjny. Oryginalne brzmienia są zbudowane z próbek stereo a użytkownik ich sam nie może utworzyć.
...
Dziwna sprawa z tym wczytywaniem. Jak zapisałem na moim ES6 własną bibliotekę (ok.190MB) i póżniej wczytywałem plik to trwało to ok.40min. Przez przypadek zapisałem plik z Pen Drive do PC na HDD. Zmazałem plip na Pen Drivie, póżniej zapisałem go ponownie z PC na PenDriva. Teraz wczytuje sie 10minut. Wygląda na to, że Windows XP jakoś lepiej zapisuje...

Ach jak ja lubię te tematy.
Jak długo wczytują się próbki (załóżmy całość czyli 64 MB) ?
W PSR-9000 Pro u znajomego trwa to koszmarnie długo

Jeżeli ten sampler w ES to to samo co w PSR-9000 Pro to pożytek z samplera będzie żadny w grze na żywo.
Jak Motif ES radzi sobie ze stereofonicznymi samplami bo w PSR-9000 Pro jest poważny błąd konstrukcyjny. Oryginalne brzmienia są zbudowane z próbek stereo a użytkownik ich sam nie może utworzyć.
...
Dziwna sprawa z tym wczytywaniem. Jak zapisałem na moim ES6 własną bibliotekę (ok.190MB) i póżniej wczytywałem plik to trwało to ok.40min. Przez przypadek zapisałem plik z Pen Drive do PC na HDD. Zmazałem plip na Pen Drivie, póżniej zapisałem go ponownie z PC na PenDriva. Teraz wczytuje sie 10minut. Wygląda na to, że Windows XP jakoś lepiej zapisuje...

Postaw na Kurzweila !!!!!!!!!!!!!! Nie ma nic lepszego do gry na żywo!!!!!!! Sam jechałbym na takim , ale niestety nie ma z kim złozyc kapelki grajacej na żywca. Pozdrawiam

Dziwna sprawa z tym wczytywaniem. Jak zapisałem na moim ES6 własną bibliotekę (ok.190MB) i póżniej wczytywałem plik to trwało to ok.40min. Przez przypadek zapisałem plik z Pen Drive do PC na HDD. Zmazałem plip na Pen Drivie, póżniej zapisałem go ponownie z PC na PenDriva. Teraz wczytuje sie 10minut.
A to bardzo ciekawe co piszesz.
Ups 190MB w 40 min. to wcale nie szybciej niż transfer dyskietką
Zdecydowanie coś jest nie tak z tymi pamięciami.
Czyli jednak potwierdzają się moje obawy co do dziwnego zarządzania pamięcią w samplerach a właściwie to i urządzeniach Yamaha.

Czyli jednak potwierdzają się moje obawy co do dziwnego zarządzania pamięcią w samplerach a właściwie to i urządzeniach Yamaha.
...Dziwna sprawa z tym wczytywaniem. Jak zapisałem na moim ES6 własną bibliotekę (ok.190MB) i póżniej wczytywałem plik to trwało to ok.40min. Przez przypadek zapisałem plik z Pen Drive do PC na HDD. Zmazałem plip na Pen Drivie, póżniej zapisałem go ponownie z PC na PenDriva. Teraz wczytuje sie 10minut.
Czyli jednak potwierdzają się moje obawy co do dziwnego zarządzania pamięcią w samplerach a właściwie to i urządzeniach Yamaha....
Najnowszy pomiar: 230MB/12minut za pomocą PenDrive Kingston 256MB !
Chyba nie jest źle
Oczywiście bibliotekę zapisałem z MotifaES na PC, później spowrotem na PenDrive. Sprawdzona metoda. Polecam !!!

Czyli jednak potwierdzają się moje obawy co do dziwnego zarządzania pamięcią w samplerach a właściwie to i urządzeniach Yamaha....
Najnowszy pomiar: 230MB/12minut za pomocą PenDrive Kingston 256MB !
Chyba nie jest źle

Oczywiście bibliotekę zapisałem z MotifaES na PC, później spowrotem na PenDrive. Sprawdzona metoda. Polecam !!!
W temacie Rolandowskiego Fantoma to wiele nie mogę powiedzieć niż zdanie oparte o jeden kontakt z tym instrumentem oraz video prezentacje na stronach producenta. Piana robią wrażenie – szczególnie, że są kilku leyerowe. Ogólnie instrument odbieram pozytywnie i chodź miłośnikiem „kombajnów” nie jestem to o tyle rozumiem potrzebę posiadania jednego instrumentu w przypadku skromniejszego zasobu gotówkowego, wygodnego transportu i co oczywiste w wielu przypadkach, wystarczających dla danego użytkownika możliwości jednego instrumentu. Fatnom to moim zdaniem dobry instrument, chodź pod względem wyglądu bardziej przydał mi do gustu konkurencyjny Motiff....
Miałem przyjemność spędzić trochę czasu nad Fantomem X. Ponieważ sprzedałem swojego poczciwego XP-50 i przeglądałem, a raczej przesłuchiwałem ofertę instrumentów typu workstation, naturalnie zainteresowałem się topowym modelem Rolanda. Jakie były moje odczucia:
1.Piana - rewelacja ! Zwłaszcza akustyczne.
2.Brzmienia akustyczne "orkiestrowe" trochę lepsze niż w XP-50.
3.Syntetyki - jak wyżej.
4.Bębny - muszę przyznać, że nastąpiła znaczna poprawa w stosunku do XP-50, w którym to ten rodzaj barw był najsłabszym ogniwem.
5.Polifonia i EFX OK.
6.Sampler - jedna poważna wada: nie czyta programów AKAI. Oczywiście można wczytywać pojedyńcze WAV-y i ustawiać, ale ile to pracy...
Później próbowałem KORGA. Ciekawy, ale jak zawsze plastikowy
Co przemyśleniach wybrałem MOTIF ES6. Nie jestem do końca zadowolony, ale planuję coś w przyszłości dokupić. Może to będzie Kurzweil PC2R
Nie grałem na tym, ale dema z netu brzmią rewelacyjnie. Mam tu na myśli nawet nie wierność próbek, ale ogólne brzmienie. Coś jest w technologii VAST, coś co trąci profesjonalizmem...
Miałem przyjemność spędzić trochę czasu nad Fantomem X. Ponieważ sprzedałem swojego poczciwego XP-50 i przeglądałem, a raczej przesłuchiwałem ofertę instrumentów typu workstation, naturalnie zainteresowałem się topowym modelem Rolanda. Jakie były moje odczucia:
1.Piana - rewelacja ! Zwłaszcza akustyczne.
2.Brzmienia akustyczne "orkiestrowe" trochę lepsze niż w XP-50.
3.Syntetyki - jak wyżej.
4.Bębny - muszę przyznać, że nastąpiła znaczna poprawa w stosunku do XP-50, w którym to ten rodzaj barw był najsłabszym ogniwem.
5.Polifonia i EFX OK.
6.Sampler - jedna poważna wada: nie czyta programów AKAI. Oczywiście można wczytywać pojedyńcze WAV-y i ustawiać, ale ile to pracy...

Co przemyśleniach wybrałem MOTIF ES6. Nie jestem do końca zadowolony, ale planuję coś w przyszłości dokupić. Może to będzie Kurzweil PC2R

-
a co z Rolandem RD170? Ja noszę się z zamiarem jego kupna. Czy jest tu jakiś posiadacz tego instrumentu który wyraziłby swoją opinię? Kolega wyżej napisał że RD170 ginie w zespole i ma przejaskrawioną górę. To pierwsza taka opinia więc proszę o inne dla porównania.
Pozdro
Barry
Pozdro
Barry
...a co z Rolandem RD170? Ja noszę się z zamiarem jego kupna. Czy jest tu jakiś posiadacz tego instrumentu który wyraziłby swoją opinię? Kolega wyżej napisał że RD170 ginie w zespole i ma przejaskrawioną górę. To pierwsza taka opinia więc proszę o inne dla porównania.
Pozdro
Barry...
Mam poprzedni model RD150. Nie wiem na ile RD170 jest poprawiony w stosunku do RD150, ale RD150 to szmelc, w ogole mi sie nie podoba. Barwa podstawowa koszmarna, nienaturalna góra(uderzenia młoteczków),a cale brzmienie zamulone i pozbawione prezencji, a jak sie rozjaśni korektorem to wyskakuja te nienaturalne uderzenia młoteczków.
Natomiast musze przyznać, że całkiem nieźle brzmi substytut piana Rhodes. Tak matowo i nawet stylowo
Pozdro
Barry...
Mam poprzedni model RD150. Nie wiem na ile RD170 jest poprawiony w stosunku do RD150, ale RD150 to szmelc, w ogole mi sie nie podoba. Barwa podstawowa koszmarna, nienaturalna góra(uderzenia młoteczków),a cale brzmienie zamulone i pozbawione prezencji, a jak sie rozjaśni korektorem to wyskakuja te nienaturalne uderzenia młoteczków.
Natomiast musze przyznać, że całkiem nieźle brzmi substytut piana Rhodes. Tak matowo i nawet stylowo
6.Sampler - jedna poważna wada: nie czyta programów AKAI. **********
A słyszał o Fantom Converter ?
Nie wiem jak skutecznie to działa ale ludzie chyba sobie to chwalą.
A jak sprawa z ładowaniem sampli z kart pamięci ?
Poważna wada w Fantomach brak opcji obsługi twardego dysku - wstyd.
Ostatnie rozszerzenie audio pod nazwą FAN-X-UP1 duży plus co bardziej klasyfikuje te instrumenty do roli typowego workstation niż Motif ES ale niestety nie darmowy.
Brzmienie Korga jest bardzo charakterystyczne i zawsze było. Orkiestrówki czy inne barwy mają w sobie taki lekko syntezatorowy charakter i to jest to co u mnie powoduje lekki dreszczyk zwłaszcza słuchając nowego modelu Korg Extreme.
A słyszał o Fantom Converter ?
Nie wiem jak skutecznie to działa ale ludzie chyba sobie to chwalą.
A jak sprawa z ładowaniem sampli z kart pamięci ?
Poważna wada w Fantomach brak opcji obsługi twardego dysku - wstyd.
Ostatnie rozszerzenie audio pod nazwą FAN-X-UP1 duży plus co bardziej klasyfikuje te instrumenty do roli typowego workstation niż Motif ES ale niestety nie darmowy.
Brzmienie Korga jest bardzo charakterystyczne i zawsze było. Orkiestrówki czy inne barwy mają w sobie taki lekko syntezatorowy charakter i to jest to co u mnie powoduje lekki dreszczyk zwłaszcza słuchając nowego modelu Korg Extreme.