Doczepiłem się wcześniej do istniejącego tematu, ale z jakiegoś powodu mój post nie pojawił się na stronie głównej forum.
Chcę rozdzielić sygnał mikrofonowy na dwa miksery za pomocą splittera transformatorowego:
http://www.stageline.pl/1633_rozdzielacze_audio/7942_3-drozny_rozdzielacz_liniowy_stereo_img_stage_line_lsp-102
Zastanawiają mnie jednak kwestie dopasowania impredancji. Konkretniej: do wejścia splitera (Zin = 600Ohm) wpinam mikrofon pojemnościowy (załóżmy Zmic=150 Ohm), Wyjście bezpośrednie ze splittera (link,Thru czy jak kto chce) wpinam do małego miksera i z niego odpalam phantom. Na tym mikserku robie dla siebie odsłuch na słuchawki a sygnał do konsolety przodowej podaję z wyjścia separowanego (Zo=600Ohm).
Moje pytanie brzmi: Czy takie wykorzystanie splittera może rodzić jakies problemy? Chodzi o to, że łącząc równolegle splitter i wejście mikrofonowe mojego miksera powoduję, że wypadkowa impedancja obciążająca mikrofon spadnie do ok 500 Ohm (600||3k). Co prawda 500 to więcej niż 3-krotnośc impedancji wyjściowej mikrofonu, ale w porównaniu z tymi c.a. 3k impedancji miksera (czyli w sytuacji bez zabawy w dodatki, łącząc mikrofon tylko z mikserem, jak Bóg przykazał) to i tak znacznie mniej, więc spodziewam się... tu chciałem napisać: "znacznego stłumienia sygnału wejściowego splittera z racji niedopasowania impedancji." ... ale wysyiliłem się i policzyłem, że spadek poziomu sygnału z racji spadku impedancji wejściowej wyniesie poniżej 2,5 dB, więc wątek tłumienia sygnału wydaje mi się niewarty dyskusji.
Będe wdzięczny za potwierdzenie bądź obalenie słuszności moich dywagacji.
Pozdrawiam w nowym roku