EV ZLX15P a może RCF ART 315 A MKIII?

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
fantom
EV ZLX15P a może RCF ART 315 A MKIII?

Post autor: fantom » poniedziałek 03 cze 2013, 17:03

Mama zamiar kupić dwie paczki w tych pieniądzach 2200-2500 za szt. nowe!

Cel:Do vocalu ,klawisze,gitarka,granie w klubach.

Jak rozumieć te 250 Watt mocy w EV,a wzmack 1000W?O co chodzi w praktyce.

Nie znam ,ani jednych ani drugich,ale do tej pory grałem na Mackie SRM 450 v.1

,które były niezawodne,może w te Mackie lepiej zainwestować,bo mi odpowiadały ,mocą ,wagą,i barwą.(ok.1800 szt.Chiny)

Upatrzyłem jeszcze takie:

Cerwin-Vega P 1500X

- Aktywny dwudrożny, pełno pasmowy , bass reflex

- Pasmo przenoszenia: 55 Hz - 20 kHz
- Moc wzmacniacza: 540 W Continious / 1500 W Dynamic
- Wzmacniacz: Klasa D
- Mas SPL(1W@1m):134 dB
- Przetwornik niskotonowy: 15”
- Przetwornik wysokotonowy: 1,75” driver
- Złącza: Ch1 , Ch2 Neutrik™ XLR/TRS Inputs / Ch 3 dual ¼ TS Inputs / THRU 1 & 2 XLR, MIX – XLR
- Wskaźniki: Signal / Clip, Power, Limiter, Protect
- Obudowa: polimerowa, trapez,
- Wymiary: 699 x 432 x 343mm
- Waga: 24 Kg

Tu inna półka cenowa (ok.3000 tysie ),ale zrezygnowałbym z subbasu,na kożyść kg i logistyki???Fajne czy nie?

Skłaniam się ku EV ZLX,czy ktoś ma już doświadczenie z tymi kolumnami?Docelowo dojdzie sub.Na "dzisiaj" do knajpy potrzebuje tylko te góry,ale ładnie grające...Zwracam uwage na SPL w dB. w EV stoi 95dB,a RCF I mackie COŚ OK.127dB.

Dzieki za sugestie,tylko nie idźcie za bardzo w paranoje matematyczno-fizyczną,krótko please!Albo grają ,albo nie!Budżet to 5000-6000.

Roland Fantom G7,Yamaha Motif XS7,E-mu E5000 ultra i Xboard 49 Proteus X,Yamaha YS-200,SOUNDCRAFT COMPACT 4,EWQL Goliath,Komplete 8,Nexus,Sylenth1,Spectrasonics.

Awatar użytkownika
SMkrzyś

Re: EV ZLX15P a może RCF ART 315 A MKIII?

Post autor: SMkrzyś » poniedziałek 22 lip 2013, 11:24

Odpowiedź jest bardzo prosta: EV ZLX12P (lub 15 ale polecam raczej 12).
Co do mocy to podałeś moc głośnika oraz moc wzmacniacza. Głośnik ma swoją moc RMS np. 250W co nie znaczy, że chwilowo mocy może oddawać zdecydowanie więcej. Dlatego do głośnika 250W de facto zawsze potrzebujesz wzmacniacza no nie wiem minimum 350W żeby go odpowiednio nadsterować. Tutaj wygląda na to że nadsterowanie jest na prawdę duże, nie wiem czemu. Generalnie paczka ma DSP więc zapewnia limiter i na bank jej nie zjarasz.
Jak dla mnie ZLX na dzisiaj nie ma konkurencji na rynku. Podobne rozwiązania QSC, Yamaha nie brzmią lepiej a kosztują nawet 2 razy tyle. Na małe sztuki idealne rozwiązanie. Paczka ma bardzo mocy dół i nie wiem czy będziesz potrzebował basów
Proponuję kupić w polskim sklepie albo u dystrybutora. Ja kupiłem trochę EV na thomannie i się nieprzyjemnie zdziwiłem... jak dostaję B-stock to chciałbym zapłacić jak za outletowe paczki.

...Mama zamiar kupić dwie paczki w tych pieniądzach 2200-2500 za szt. nowe!
Cel:Do vocalu ,klawisze,gitarka,granie w klubach.
Jak rozumieć te 250 Watt mocy w EV,a wzmack 1000W?O co chodzi w praktyce.
Nie znam ,ani jednych ani drugich,ale do tej pory grałem na Mackie SRM 450 v.1
,które były niezawodne,może w te Mackie lepiej zainwestować,bo mi odpowiadały ,mocą ,wagą,i barwą.(ok.1800 szt.Chiny)
Upatrzyłem jeszcze takie:
Cerwin-Vega P 1500X
- Aktywny dwudrożny, pełno pasmowy , bass reflex
- Pasmo przenoszenia: 55 Hz - 20 kHz- Moc wzmacniacza: 540 W Continious / 1500 W Dynamic- Wzmacniacz: Klasa D- Mas SPL(1W@1m):134 dB - Przetwornik niskotonowy: 15”- Przetwornik wysokotonowy: 1,75” driver- Złącza: Ch1 , Ch2 Neutrik™ XLR/TRS Inputs / Ch 3 dual ¼ TS Inputs / THRU 1 & 2 XLR, MIX – XLR- Wskaźniki: Signal / Clip, Power, Limiter, Protect- Obudowa: polimerowa, trapez, - Wymiary: 699 x 432 x 343mm- Waga: 24 Kg
Tu inna półka cenowa (ok.3000 tysie ),ale zrezygnowałbym z subbasu,na kożyść kg i logistyki???Fajne czy nie?
Skłaniam się ku EV ZLX,czy ktoś ma już doświadczenie z tymi kolumnami?Docelowo dojdzie sub.Na "dzisiaj" do knajpy potrzebuje tylko te góry,ale ładnie grające...Zwracam uwage na SPL w dB. w EV stoi 95dB,a RCF I mackie COŚ OK.127dB.
Dzieki za sugestie,tylko nie idźcie za bardzo w paranoje matematyczno-fizyczną,krótko please!Albo grają ,albo nie!Budżet to 5000-6000....

ODPOWIEDZ