Pasywny podział sygnału wyjściowego

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
OlimpRecordsStudio
Pasywny podział sygnału wyjściowego

Post autor: OlimpRecordsStudio » poniedziałek 06 maja 2013, 11:21

Cześć wszystkim!

Mój system nagłośnieniowy jest sterowany z procesora głośnikowego. Wyjścia z tego procesora są 4: 2 na górki i 2 na basy. Problem w tym, że do basu używam 3 końcówek LabGruppen FP10000 i nie ma jak podać sygnału na wejścia wzmacniaczy (wzmacniacze mają tylko XLR wejściowe, nie mają wyjść sygnałowych)
I tu pytanie: czy mogę bez żadnych konsekwencji zwyczajnie rozdzielić Y-kami sygnał z procesora? Nie będzie dużych strat w sygnale przy podziale 1->3?

Pozdrawiam
Muzyk i realizator dźwięku.
www.unistersound.pl i www.bezimienni.com

silver_sound

Re: Pasywny podział sygnału wyjściowego

Post autor: silver_sound » środa 08 maja 2013, 11:31

...Cześć wszystkim!

Mój system nagłośnieniowy jest sterowany z procesora głośnikowego. Wyjścia z tego procesora są 4: 2 na górki i 2 na basy. Problem w tym, że do basu używam 3 końcówek LabGruppen FP10000 i nie ma jak podać sygnału na wejścia wzmacniaczy (wzmacniacze mają tylko XLR wejściowe, nie mają wyjść sygnałowych)
I tu pytanie: czy mogę bez żadnych konsekwencji zwyczajnie rozdzielić Y-kami sygnał z procesora? Nie będzie dużych strat w sygnale przy podziale 1->3?

Pozdrawiam...

Witam
Jesli urządzenie z którego Pan steruje te wzmacniacze, jest , że tak powiem "dzisiejszej " technologii, to nie ma obaw, aby straty w takim podłaczeniu miały jakikolwiek znaczacy wpływ, bo beda wynosic setne, a może dziesiate częsci decybela. Wynika to z tego, że impedancja WYJŚCIOWA obecnych urzadzeń jest bardzo niska, 150-600 Omów, a impedancja WEJSCIOWA wzmacniaczy waha się miedzy 10, a 20 kOmów.
Prosze tylko pamietac, że musi byc takie rozdzielanie wykonane w rastrze symetrycznym. Najlepiej wykonać to stosuja listwe 1U "rack" z odpowiednimi otworami (mozna kupić ) gdzie wstawia Pam odpowiednie gniazda CANON, i odpowiednio je łaczy. Ma Pan i estetyke, i stabilne zamocowanie.
jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

Awatar użytkownika
OlimpRecordsStudio

Re: Pasywny podział sygnału wyjściowego

Post autor: OlimpRecordsStudio » czwartek 09 maja 2013, 07:23

Witam,

oczywiście, że wykonam estetyczny panel do skrzyni. Chodziło mi tylko o ten podział. Procesor to Firnet HK-Audio.

Dzięki i pozdrawiam

Muzyk i realizator dźwięku.
www.unistersound.pl i www.bezimienni.com

ODPOWIEDZ