...
Szanowny "TADEO" - a jaki jest SPL tej twojej 2kW kolumny? - i czy napewno w ten sposób będzie słychać wsępne rezonanse sali? a jaka jest harakterystyka częstotliwościowa tej "kolumny"? jak proponuje Pan przeprowadzenia takiego pomiaru ? - opis mile widziany.
uzmysłowienie problemu i obranie punkty wyjscia- takie bylo załozenie mojej wypowiedzi. Skutecznosc i charakterystyka paczki to kolejny etap, zapewne najblizszy. Zwrocmy uwage ze do niedawna bylo brane pod uwage tylko naglosnienie bez adaptacji, dopiero pozniej ktos bardzo slusznie poruszył jej kwestie
;)
-rozumiem lecz. mnie chodzi o to że wprowadzenie niewiadomej zmiennej- przy proponowanych przez Pana pomiarach i symulacjach - jaką jest często wątpliwej jakości "paczka" przy pomiarach wprowadza jedynie haos. Dodatkowo można mieć Kolumnę o mocy 2kW i skuteczności 87 dB albo 1kW o skuteczności 120dB i co wtedy. Jak określisz która moc będzie adekwatna do tej powieźchni.
-jak na razie nikt nie mówił o adaptacji bo to ja wtrąciłem pytając się o nią. Tutaj z mojego doświadczenia, zrobienie adaptacji oczywiście poskutkowało by bardzo poleprzając możliwości sali lecz koszt był by ogromny . i czy jest sens inwestowania w salę o takich gabarytach sceny i wysokości nad nią?. Widać że pomieszczenie miało mieć inne przeznaczenie.
Moim zdaniem teraz nalezy ustalić jaki jest stan ustalony w tej sali a dobranie nagłośnienia hm....
Po nocnym namyślę uważam że aby zrobić tą salę fajnie - czyli tak aby nie trzeba było jej omijać ( wtrącam to jako realizator ) to nie można zrobić tego na tym samym systemie do środka i gdzieś tam na łąkę. Sala powinna tu być priorytetem gdyż będzie możliwość jeśli będzie dobrze to zrobione możliwość pracy w niej cały sezon a walki uliczne pozostawić radził bym firmom mającym jakieś doświadczenia w tej kwestji a nie wieszanie jakiegoś drewna w losowych ilościach i pomiar tego dedykowanym systemem pomiarowym :) :) przez wykwalifikowaną załogę .
...