Nagłośnienie dla zrównoważenia głośności w "Hybrid Drum Kit"

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
mytnik
Nagłośnienie dla zrównoważenia głośności w "Hybrid Drum Kit"

Post autor: mytnik » niedziela 26 sie 2012, 19:55

Witam, zielonego pojęcia nie mam o sprzęcie nagłosnieniowym dlatego bardzo proszę o poradę.

Używam przy akustycznych bębnach dodatkowo kilku padów z modułem 2box. Poza dźwiękami perkusyjnymi odpalam też loopy. Chcę tylko nagłośnić wystarczająco i z pozostawionym lekkim zapasem mocy moduł tak, aby bębny akustyczne nie zagłuszyły elektroniki. Upatrzyłem 2 modele: the box PA202A lub Behringer Eurolive B212D,

ale są też odrobine tańsze dedykowane dla perkusji elektrycznych: the box MA120 MKII i the box MA150.

Najchetniej wybrałbym MA150, ale boję się że mogą być za słabe podczas zwykłych prób. Nagłosnienie na scenie mnie nie interesuje, bo to już powinien zapewnic ktoś inny.

Dzięki z góry za odpowiedź.

p.s. nie "łoję" choć są momenty gdzie przy...ole - zestaw traktuje raczej pop-rockowo.

drummer

Awatar użytkownika
acoto

Re: Nagłośnienie dla zrównoważenia głośności w "Hybrid Drum Kit"

Post autor: acoto » niedziela 26 sie 2012, 20:09

a skąd takie info ,że to sprzęt dedykowany :) ?  Zwykły monitor sceniczny. Ludzie chwalą powinno ci wystarczyć .Zresztą jeśli kupisz dowolną aktywną kolumnę ( także jedną z tych czterech) i nie wystarczy ci power'a ,zawsze możesz dokupić następną i odpalać obydwie. 

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » poniedziałek 27 sie 2012, 16:09

czasem zdumiewa mnie pomysłowość handlowców :) , idąc tym tropem w tą kategorię można powkładać troszkę więcej monitorów z powodzeniem spełniających zadanie. Ludzie chwalą w necie, osobiście używam sprzętów z odrobinę wyższej półki . Domniemując po cenie te T,box'y mają gwizdki piezo.

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » poniedziałek 27 sie 2012, 22:33

...
czasem zdumiewa mnie pomysłowość handlowców :) , idąc tym tropem w tą kategorię można powkładać troszkę więcej monitorów z powodzeniem spełniających zadanie. Ludzie chwalą w necie, osobiście używam sprzętów z odrobinę wyższej półki . Domniemując po cenie te T,box'y mają gwizdki piezo....

Nie do końca. Zestaw elektryczny bardzo ciężko jest nagłośnić z zadowalającym brzmieniem. Osobiście grałem na jakimś starym odsłuchu aktywnym LDM - straszliwy syf. Sprawdzają się brzmienia z piecy basowych, które z kolei wypadają gorzej przy loopach.

Kategoria nagłośnienia dla zestawów elektrycznych nie jest do końca pozbawiona sensu.

Niech sobie chwalą, ale nic mi po odsłuchu który zostanie zagłuszony byle akcentem w crash. Moje pytanie dotyczy konkretnego przypadku, a ze względu na cenę i głosnik 15" dokonałem wstępnego wyboru. Zastanawia mnie tylko czy do moich potrzeb 150 W będzie wystarczające.

pozdr

drummer

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » wtorek 28 sie 2012, 09:07

pamiętaj,że 150W nie koniecznie musi być jednakowo głośne jak inne 150W :) . IMHO taka moc z wysoką sprawnością z powodzeniem wystarczy jako odsłuch. Tylko..że tobie , jak się okazuje, zależy także na brzmieniu . W takim wypadku musisz to sprawdzić organoleptycznie, każdy ma inne preferencje i ..raczej droższe zestawy brzmią lepiej :D.

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » wtorek 28 sie 2012, 12:26

...
pamiętaj,że 150W nie koniecznie musi być jednakowo głośne jak inne 150W :) . IMHO taka moc z wysoką sprawnością z powodzeniem wystarczy jako odsłuch. Tylko..że tobie , jak się okazuje, zależy także na brzmieniu . W takim wypadku musisz to sprawdzić organoleptycznie, każdy ma inne preferencje i ..raczej droższe zestawy brzmią lepiej :D....

Bardziej mi zależy na uzyskaniu wystarczającej mocy z głośnika, aby móc swobodnie bez nadstawiania uszu grać na zestawie akustycznym z dodatkami elektrycznymi. Znam szerokopasmową kolumnę aktywną the boxa z głośnikiem 12" (ten który wymieniłem) i brzmieniowo nie mam zastrzeżń. Sądzę że odsłuch też mnie brzmieniowo zadowoli. Nie chcę wydawać niepotrzebnie na niewykorzystaną moc. Nie potrzebne mi to na żadne chałtury czy inne plenery. Zwykłe próby i odsłuch dla własnej wygody

drummer

ODPOWIEDZ