Słuchawki otwarte do grania live - które?

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
JacekH
Słuchawki otwarte do grania live - które?

Post autor: JacekH » piątek 14 paź 2011, 09:59

Gramy w dosyć egzotycznym ustawieniu, miejscu i składzie. Skład malutki - gitara nylonowa (celowo nie piszę klasyczna, bo to Godin z pickupem), saksofon, wokal i moje stage piano, plus metronom. Nagłośnienie stoi nietypowo za nami, bo nie możemy używać odsłuchów, gramy niezbyt głośno - saksofon praktycznie akustycznie. Na stole robię trzy miksy - jeden na przód, i dwa do ucha - dla mnie i gitarzysty: do niektórych kawałków potrzebujemy metronomu. W części utworów lewą łapą gram partię basu/kontrabasu i chcę słuchawki, które pozwolą mi ten bas usłyszeć. Dotąd grałem na takich dousznych Sennheiserach, ale tu basu to trzeba się domyślać, przy czym, one zatykają ucho, a ja chcę "mocno otwarte", bardzo mało izolujące od otoczenia. W okolicznych sklepach nic rozsądnego nie ma. Budżet 100-150 zł. Zaintrygowały mnie HD 408. Warte to zakupu? Gdyby jeszcze były jak najmniej rzucające się w oczy...

Jakieś Wasze typy?

Jacek

Awatar użytkownika
JacekH

Re: Słuchawki otwarte do grania live - które?

Post autor: JacekH » piątek 14 paź 2011, 10:42

Hmmm, Koss PortaPro? Jakieś opinie? Dla jasności - to nie są słuchawki do studia lub oceny miksu. Bardziej zależy mi na trwałości, nie przewalonym (!), ale czytelnym basie, jak najmniejszej separacji od otoczenia.

Jacek

Andyeis

Post autor: Andyeis » piątek 14 paź 2011, 10:44

...Gramy w dosyć egzotycznym ustawieniu, miejscu i składzie. Skład malutki - gitara nylonowa (celowo nie piszę klasyczna, bo to Godin z pickupem), saksofon, wokal i moje stage piano, plus metronom. Nagłośnienie stoi nietypowo za nami, bo nie możemy używać odsłuchów, gramy niezbyt głośno - saksofon praktycznie akustycznie. Na stole robię trzy miksy - jeden na przód, i dwa do ucha - dla mnie i gitarzysty: do niektórych kawałków potrzebujemy metronomu. W części utworów lewą łapą gram partię basu/kontrabasu i chcę słuchawki, które pozwolą mi ten bas usłyszeć. Dotąd grałem na takich dousznych Sennheiserach, ale tu basu to trzeba się domyślać, przy czym, one zatykają ucho, a ja chcę "mocno otwarte", bardzo mało izolujące od otoczenia. W okolicznych sklepach nic rozsądnego nie ma. Budżet 100-150 zł. Zaintrygowały mnie HD 408. Warte to zakupu? Gdyby jeszcze były jak najmniej rzucające się w oczy...

Jakieś Wasze typy?

Jacek...

Moźe koss porta pro ?

Proponowałym jeszcze GRADO Żto nie miał tego na uszach nie wie jak mogą grać słuchawki

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 14 paź 2011, 11:51

Może coś dla DJ'i?Jedną słuchawke będziesz mógł odchylić i spokojnie słuchac na żywo a na drugiej będziesz miał podany miks?

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » piątek 14 paź 2011, 12:01

...Może coś dla DJ'i?Jedną słuchawke będziesz mógł odchylić i spokojnie słuchac na żywo a na drugiej będziesz miał podany miks?...

Nie lubię tak :)

W zasadzie temat mogę zamknąć. Nie lubię długo się zastanawiać :) Kupiłem Koss PortaPro.

Pozdrowienia,
Jacek

Zablokowany