"Nowe" miksery Behringer z serii Xenyx USB

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
Piotr1967
"Nowe" miksery Behringer z serii Xenyx USB

Post autor: Piotr1967 » środa 15 cze 2011, 19:00

Witam. Czy ktoś testował może reklamowane jako "nowe" mixery Behringera takie jak X1832USB, X2222USB,  X2442USB ? W specyfikacji piszą o zastosowanym nowym procesorze FX 24bit, dołożyli compresory na wejściach mikrofonowych itd. Czy to faktycznie jakaś nowa jakość pod względem brzmienia, mniejszych szumów itd ? Czy poprostu stare w nowym wydaniu ? Prosiłbym o wyłącznie sprawdzone opinie ;)

muzyk, informatyk

Awatar użytkownika
misiulek321

Re: "Nowe" miksery Behringer z serii Xenyx USB

Post autor: misiulek321 » niedziela 21 sie 2011, 09:20

Witam!

Jestem posiadaczem miksera XENYX X1832 USB.

Rzeczywiście jest mniej szumów szczególnie na przedwzmacniaczach mikrofonowych. Procesor efektów ma teraz możliwość regulacji jednego parametru, i posiada przycisk króry w zależności od efektu może służyć np. do wybijania tempa (czyli jeśli mamy ustawiony efekt echa, to parametrem regulujemy czas wybrzmiewania a przyciskiem wybijamy częstotliwość powtarzania), a same efekty terz trzeba przyznać są bardziej dopracowane. Żeczywiście dołożyli też kompresory, w sumie nie są one takie złe, ale ja często ich nie używam, a więc nie przetestowałem ich zbyt dokładnie. Interfejs USB jak dla mnie działa bez zarzutu. Trzeba też jeszcze dodać, że przedwzmacniacz słuchawkowy jest o wiele mocniejszy niż w poprzednich seriach (przynajmniej tych co jak miałem). Można by jeszcze trochę po opisywać, ale można powiedzieć ogólnie że są bardziej dopracowane niż poprzednia seria.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » niedziela 21 sie 2011, 22:08

...
Czy poprostu stare w nowym wydaniu ? Prosiłbym o wyłącznie sprawdzone opinie ;)...

Jeżeli masz na myśli stare z serii UB, to seria XENYX jest pewnym postępem. Ogólnie rzecz biorąc ta seria  tych budrzetowych urządzeń w swojej cenie oferuje duże możliwości, niezłą gamę konfiguracji i bardzo zadowalającą jakość. Oczywiście w swojej klasie. Bardzo przydatna jest również funkcja działania jako interfejs audio. Można wyprowadzić dzwięk z laptopa na scenie bez zbędnego użycia innych interfejsów i okablowania. Uważam że to konkurencyjne urządzenia w tym przedziale cenowym. Bez zbędnych dywagacji na temat samej marki Behringer, i jej powszechnie panującej opinii.   

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » niedziela 21 sie 2011, 22:14

Dodam tylko że swoją opinię opieram o swoje doświadczenia z mikserem 1222USB którego sam uzywam przy routingu moich zabawek na scenie i próbach.  Bez zbędnej gadaniny o wyższości innch marek w zakresie prostych czynności miksowania sygnałów z klawiszy, zew efektów itp. Nie widze potrzeby inwestowania w dużo droższe miksery które żadko kiedy oferują więcej fukcji w z bliżonej cenie. Prawie zawsze trzeba zapłacic więcej, a dostaje się mniej. Jakość wykonania też oceniam na zadowalające. 

Awatar użytkownika
Piotr1967

Post autor: Piotr1967 » czwartek 01 wrz 2011, 20:56

Dziękuję za opinie. Temat co prawda już stary ale może komuś przydać się przy wyborze budżetowego miksera. Ja ze swojej strony mogę tylko potwierdzić i podpisać się pod tym co napisali wyżej koledzy. Jestem w posiadaniu tego sprzętu od 3 miesięcy i jak na razie jestem bardzo zadowolony z zakupu. W cenie do 1000zł i o tych parametrach raczej nie ma konkurencji wśród nowych sprzętów.
muzyk, informatyk

ODPOWIEDZ