Odsłuchy bezprzewodowe douszne dla całego zespołu
Mam zespół muzyczny (5 osób), z którym dużo jeździmy, dlatego zastanawiam się nad zmianą tradycyjnych monitorów na bezprzewodowe odsłuchy douszne. Niestety kompletnie się na tym nie znam, więc proszę, pomóżcie. Z góry przepraszam za laickie pytania.
Znalazłem nadajnik Shure PSM-200, który ma współpracować z odbiornikiem Shure P2R. Czy to dobry sprzęt? Gramy gł. na niewielkich scenach, ale niezbędna jest dobra jakość dźwięku i niezawodność sprzętu.
Czy dobrze rozumiem, że wystarczy nam 1 nadajnik i 5 odbiorników?
Użytkowników tego systemu proszę o opinie na jego temat (zalety i wady).
Jaki inny tego typu sprzęt polecacie?
Re: Odsłuchy bezprzewodowe douszne dla całego zespołu
...Próbowałem podejść do tego "problemu", ale ceny obaliły mnie z nóg ale z tego co sobie przypominam
nadajnik ok - 2000 PLN ów i odbiornik podobnie i to niezależnie od producenta.
Nie sprawdzam teraz bo nie może być taniej (chyba):(
Teoretycznie może być jeden nadajnik i 5 odbiorników, ale któremu zespołowi zaproponujesz
jeden miks dla wszystkich mnie się w prostszych przypadkach nie udało
Co najmniej 3 tory dżwięku
...
Te Shury, o których pisałem kosztują ok 1400 zł, więc tragedii nie ma.
Musi być jeden tor, bo my gramy głównie małe sztuki, a nie koncerty, i nie mamy akustyka. Dlatego potrzebujemy jak najprostszych rozwiązań. Na większych imprezach zwykle już jakiś sprzęt jest, obsługa również. A jak nie, to wynajmujemy.
Ponawiam pytanie o zalety i wady nadajnia Shure PSM-200 i odbiornika Shure P2R.
[addsig]
Najważniejszą rzeczą jaką powinieneś nam powiedzieć jest to jakiego typu zespołem muzycznym jesteście ( jaki rodzaj muzyki) i jakich instrumentów używacie do gry. Od tego zależy jakie odsłuchy będą wam dobrze służyć. Jeżeli odpowiesz mi na to pytanie myślę, że będę w stanie pomóc Ci w rozwiązaniu Twojego problemu:)
...
Najważniejszą rzeczą jaką powinieneś nam powiedzieć jest to jakiego typu zespołem muzycznym jesteście ( jaki rodzaj muzyki) i jakich instrumentów używacie do gry. Od tego zależy jakie odsłuchy będą wam dobrze służyć. Jeżeli odpowiesz mi na to pytanie myślę, że będę w stanie pomóc Ci w rozwiązaniu Twojego problemu:)...
Nareszcie! Dzięki. No więc... robimy sztuki. Wydaje mi się, że takie lepsze. Gramy eventy, bale i przede wszystkim wesela. Muzycznie to głównie rock, sporo popu, blusa i dance. Skład:
- 2 wokale,
- gitara elektryczna (napędzana lampowcem),
- bas,
- klawisze,
- saksofon,
- perkusja (niegdyś akustyczna, ale właśnie przeszliśmy na elektroniczną.
[addsig]
Do Twoich potrzeb poleciłbym AKG IVM4 jest to dość głośny i wydajny system, który gwarantuje dobrą jakość( chętnie zaproponował bym Ci coś z grupy Sennheiser, ale są to dość drogie sprzęty). Ważne jest by odsłuch douszny miał kontrolę głośnośći przy odbiorniku, ponieważ każdy człowiek w zależnośći od tego na jakim instrumencie gra woli inne ustawienia. Najnowsze systemy AKG pobierają małą energię (mówię o odbiornikach) co pozwala na dłużesze korzystanie z jednej baterii. ( Mi w AKG jedna bateria wystarcza na 10 3 godzinnych imprez)
Gdybyś miał dodatkowe pytania pisz:)
http://shop.ebay.com/?_from=R40&_trksid=p5197.m570.l1313&_nkw=AKG+IVM4&_sacat=See-All-Categories Można też udać się bezpośrednio do przedstawicielia AKG w warszawie (łomianki) i oni są w stanie wszystko ściągnąć.:)