Nagłośnienie klubu

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
dziub-dziub
Re: Nagłośnienie klubu

Post autor: dziub-dziub » wtorek 16 lut 2010, 00:43

...
...
...
Właśnie o takie odpowiedzi mi chodziło. Dzięki ogromne za info, teraz już mniej więcej wiem do kogo się odezwać i czym to jeść :) Nawet już dostałem kilka konkretnych propozycji nawiązania współpracy. 
Pozdrawiam. 
...

L'acoustics owszem świetnie gada. Tylko ta cena ;/
...

Cena owszem mocna, ale myślę, iż w podanym budżecie kolega by się spokojnie zmieścił. A naprawdę warto.
...

Trochę może być problem biorąc pod uwagę powierzchnię. Choć autor wątku nie podał ile przestrzeni jest do nagłośnienia. (bo zgaduję, że 1500m to ma powierzchnia całego lokalu a nie dancefloor)  chyba, że kolega pomylił się o jedno zero i miało być 150m^2??

silver_sound

Post autor: silver_sound » wtorek 16 lut 2010, 13:39

.......
Ja stawiałbym na kompleksową umowę z Polsoundem albo BelAqustic. Osobiście widziałem realizacje Polsoundu i były znośne - od ideału może odrobinę odstające ale w dźwięku ideałów nie ma i nie będzie.
Witam
Nie pomoże przepłacony sprzęt ani L" acoustic, ani innej marki, jesli nie bedzie odpowiedniej adaptacji akustycznej, i od tego trzeba zacząć. Jest to mozliwe, czegbo byłem świadkiem kilka tygodni temu, gdy spodziewałem się w "wizji lokalnej" pogłosy trwającego w nieskończoność, bo sala wielka jak 3 normane sale gimnastyczne, i zdziwko, bo sala wygłuszona znakomicie!!!
A sprzet, jak to już ktos napisał dostarczy ci, lub wykona pod konkretne wymogi, czy to POLAUDIO, czy inni krajowi producenci.
Postaw na bardzo dobre wygłuszenie/adoptowanie akustyczne, co zapewne tanie nie będzie, a sprzet niekoniecznie z drogimi "nalepkami", bo taniej, a tak samo dobrze...
jk

Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

Awatar użytkownika
dziub-dziub

Post autor: dziub-dziub » wtorek 16 lut 2010, 14:59

..........
Ja stawiałbym na kompleksową umowę z Polsoundem albo BelAqustic. Osobiście widziałem realizacje Polsoundu i były znośne - od ideału może odrobinę odstające ale w dźwięku ideałów nie ma i nie będzie.
Witam
Nie pomoże przepłacony sprzęt ani L" acoustic, ani innej marki, jesli nie bedzie odpowiedniej adaptacji akustycznej, i od tego trzeba zacząć. Jest to mozliwe, czegbo byłem świadkiem kilka tygodni temu, gdy spodziewałem się w "wizji lokalnej" pogłosy trwającego w nieskończoność, bo sala wielka jak 3 normane sale gimnastyczne, i zdziwko, bo sala wygłuszona znakomicie!!!
A sprzet, jak to już ktos napisał dostarczy ci, lub wykona pod konkretne wymogi, czy to POLAUDIO, czy inni krajowi producenci.
Postaw na bardzo dobre wygłuszenie/adoptowanie akustyczne, co zapewne tanie nie będzie, a sprzet niekoniecznie z drogimi "nalepkami", bo taniej, a tak samo dobrze...
jk
 ...

Popieram Silvera w 100% :)

luk_s

Post autor: luk_s » poniedziałek 15 mar 2010, 00:00

...
Witam. Jestem całkowicie zielony w temacie nagłośnieniowym, natomiast jestem w trakcie otwierania dużego klubu (1500m2 + loże na antresolach). Klub w klimatach trance\\electro. Jest to jedna podłużna sala długości 75m. Chodzi mi o nagłosnienie o bardzo dobrej jakości dźwięku, dośc dużej mocy, gdyż jest to klub dla ludzi ceniących sobie jakość. Nakład finansowy wy wysokości około 300tyś. zł. Czy w tej kwocie jestem w stanie zapewnić dobre wrażenia dla klienteli?? Bardzo prosiłbym o jakieś konkretne przykłady sprzętu, bardzo chętnie także sprzęt DJski :)
Z góry dzieki,

Pozdrawiam. ...

300 tyś to duzy budżet, spokojnie powinieneś się zmieścić.

Akustyka jest ważna, ale nie do końca, jak piszą moi przedmówcy nie ma ona aż tak dużego znaczenia. Ważniejsze jest rozmieszczenie głośników.

Jeżeli będziesz miał klub i większość zajmuje "parkiet" do tańczenia, wtedy wystarczy zamontować dobrej jakości system liniowy z jednej strony - będzie scena z nagłośnieniem dla ewentualnych zespołów grających live set. Dużą zaletą takiego systemu jest jego skuteczność i kierunkowość - oblicza się dokąd mają strzelać paczki.

Natomiast jeżeli będzie do nagłośnienia parkiet + loże+zakamarki itd... to już niestety będzie sporo gimnastyki.

Istotne dla jakości dźwięku jest jakość głośników, dlatego warto mysleć o firmach pro.

Ja polecam Meyer,L-acoustic, EAW, Nexo, D&B (szczególnie ten system - wypas).

Natomiast zgadzam się z kolegami - oddaj to firmom znającym się na rzeczy. Skontaktuj sie z Konsbud Audio - D&B oraz Polsound - Meyer, oni robią kompleksowe projekty.

Nie zapomnij, ze największą bolączką klubów jest subbas - i tu trzeba się troche pogimnastykować, żeby dobrze grało. Wykorzystaj wiedzę tych firm, żeby rozmieszczenie głośników pozwalało równomiernie pokryś basem klub (czyli najlepiej w środku sali na parkiecie wywalić paczki, tak, żeby ludzie sie o nie zabijali :D )

Student realizacji nagłośnienia, gitarzysta, pasjonat muzyki, student teologii

f1dp

Post autor: f1dp » poniedziałek 05 kwie 2010, 01:22

...Witam. Jestem całkowicie zielony w temacie nagłośnieniowym, natomiast jestem w trakcie otwierania dużego klubu (1500m2 + loże na antresolach). Klub w klimatach trance\\electro. Jest to jedna podłużna sala długości 75m. Chodzi mi o nagłosnienie o bardzo dobrej jakości dźwięku, dośc dużej mocy, gdyż jest to klub dla ludzi ceniących sobie jakość. Nakład finansowy wy wysokości około 300tyś. zł. Czy w tej kwocie jestem w stanie zapewnić dobre wrażenia dla klienteli?? Bardzo prosiłbym o jakieś konkretne przykłady sprzętu, bardzo chętnie także sprzęt DJski :)Z góry dzieki,
 Pozdrawiam. ...

Funktion-One (www.funktion-one.com), jezeli chodzi o naglosnienie klubowe nie ma sobie rownych (np SPACE na Ibizie, BCM PLANET DANCEczy BERGHAIN w Berlinie ktory zostal wybrany najlepszym klubem na swiecie),a my udowodnilismy to w Piekarni jak i CSG na poczatku marca tago roku. Kto byl podczas imprezy z Roni Size widzial a przede wszytskim slyszal co sie dzialo.
Pozdrawiam
Michal

FUNKTION-ONE, FFA, EVOLUTION, FORMULA-SOUND, PD

Awatar użytkownika
MaciejB

Post autor: MaciejB » poniedziałek 05 kwie 2010, 02:07

Chyba troszke za bardzo reklamowy ten post co? Jest jeszcze Danley Sound Labs, który technologicznie, brzmieniowo stoi jeszcze wyżej... 

Muzyk, realizator dźwięku, VJ

Awatar użytkownika
APAMA_acoustic

Post autor: APAMA_acoustic » wtorek 03 sie 2010, 16:53

...
Witam!

Byłem niedawno w Enklawie i powiem, że nagłośnienie mają odjechane. Jest tam sprzęt L-Acoustics (i drogie piwo ). Polecam zainteresować się tym sprzętem, bo naprawdę warto.

Pozdrawiam!...

Witam
Czy chodzi o klub Enklawa z Częstochowy?
APAMA acoustic project - jesteśmy producentem i dystrybutorem ustroi akustycznych, mierników oraz wykonujemy pomiary akustyki studyjnej i środowiskowej

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » środa 04 sie 2010, 14:52

......
Witam!

Byłem niedawno w Enklawie i powiem, że nagłośnienie mają odjechane. Jest tam sprzęt L-Acoustics (i drogie piwo ). Polecam zainteresować się tym sprzętem, bo naprawdę warto.

Pozdrawiam!...

Witam
Czy chodzi o klub Enklawa z Częstochowy?...

Ten o którym wspomniałem jest w Warszawie.

Pozdrawiam!

ODPOWIEDZ