...
Witam. Jestem całkowicie zielony w temacie nagłośnieniowym, natomiast jestem w trakcie otwierania dużego klubu (1500m2 + loże na antresolach). Klub w klimatach trance\\electro. Jest to jedna podłużna sala długości 75m. Chodzi mi o nagłosnienie o bardzo dobrej jakości dźwięku, dośc dużej mocy, gdyż jest to klub dla ludzi ceniących sobie jakość. Nakład finansowy wy wysokości około 300tyś. zł. Czy w tej kwocie jestem w stanie zapewnić dobre wrażenia dla klienteli?? Bardzo prosiłbym o jakieś konkretne przykłady sprzętu, bardzo chętnie także sprzęt DJski :)
Z góry dzieki,
Pozdrawiam. ...
300 tyś to duzy budżet, spokojnie powinieneś się zmieścić.
Akustyka jest ważna, ale nie do końca, jak piszą moi przedmówcy nie ma ona aż tak dużego znaczenia. Ważniejsze jest rozmieszczenie głośników.
Jeżeli będziesz miał klub i większość zajmuje "parkiet" do tańczenia, wtedy wystarczy zamontować dobrej jakości system liniowy z jednej strony - będzie scena z nagłośnieniem dla ewentualnych zespołów grających live set. Dużą zaletą takiego systemu jest jego skuteczność i kierunkowość - oblicza się dokąd mają strzelać paczki.
Natomiast jeżeli będzie do nagłośnienia parkiet + loże+zakamarki itd... to już niestety będzie sporo gimnastyki.
Istotne dla jakości dźwięku jest jakość głośników, dlatego warto mysleć o firmach pro.
Ja polecam Meyer,L-acoustic, EAW, Nexo, D&B (szczególnie ten system - wypas).
Natomiast zgadzam się z kolegami - oddaj to firmom znającym się na rzeczy. Skontaktuj sie z Konsbud Audio - D&B oraz Polsound - Meyer, oni robią kompleksowe projekty.
Nie zapomnij, ze największą bolączką klubów jest subbas - i tu trzeba się troche pogimnastykować, żeby dobrze grało. Wykorzystaj wiedzę tych firm, żeby rozmieszczenie głośników pozwalało równomiernie pokryś basem klub (czyli najlepiej w środku sali na parkiecie wywalić paczki, tak, żeby ludzie sie o nie zabijali :D )