Co lepsze do amfiteatru - Vertec czy Nexo?

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
BCKAKU
Co lepsze do amfiteatru - Vertec czy Nexo?

Post autor: BCKAKU » środa 03 mar 2010, 18:21

Witam mam pytanie w którą linijkę lepiej zainwestować. Sprzęt miał by służyć do nagłośnienia pleneru na amfiteatrze. Jeżeli chodzi o rodzaj muzyki to poczynając od biesiadnych rytmów,  dico polo, popu do rokowych koncertów. Osobiście nie miałem styczności z żandym z systemów w akcji a opinie przedstawicieli nie są dla mnie wystarczająco wiarygodne. Co do nexo nie znam jeszcze dokładnego modelu jaki zostanie podany w projekcie.

Awatar użytkownika
MaciejB

Re: Co lepsze do amfiteatru - Vertec czy Nexo?

Post autor: MaciejB » środa 03 mar 2010, 19:40

...
Witam mam pytanie w którą linijkę lepiej zainwestować. Sprzęt miał by służyć do nagłośnienia pleneru na amfiteatrze. Jeżeli chodzi o rodzaj muzyki to poczynając od biesiadnych rytmów,  dico polo, popu do rokowych koncertów. Osobiście nie miałem styczności z żandym z systemów w akcji a opinie przedstawicieli nie są dla mnie wystarczająco wiarygodne. Co do nexo nie znam jeszcze dokładnego modelu jaki zostanie podany w projekcie....

mówiąc o tego typu liniach, tak naprawdę role odgrywa tu kwestia gustu - każdy z tych systemów ma pewne wady i zalety. Kolejną sprawą jest to iż w 90% wypadków pewna opinia o danym array'u wynika ze złej konfiguracji systemu (niestety nawet dystrybutorzy nie potrafią tego zrobić poprawnie).

Nie polegaj na opiniach ludzi z dystrybucji bo dla wielu niestety nie liczy się  klient lecz kolejna cyferka w słupku sprzedaży... Widze często iż robią na prezentacjach swoiste "pranie mózgu" które totalnie potrafi wybić klienta z racjonalnego myślenia.

Osobiście postawił bym na system Meyer Sound, EAW - ze względu na uniwersalność

co do JBL'a uwaga na podawane moce, ponieważ wprowadzają w błąd, ogólnie trzeba uważać na podawane parametry modułów ponieważ dopiero gruntowne zagłębienie się w dokumentacje potrafi dać pogląd na faktyczne parametry

Muzyk, realizator dźwięku, VJ

Awatar użytkownika
Kompost

Post autor: Kompost » środa 03 mar 2010, 23:55

Na moje ucho Nexo zamiata lepiej od Meyera, więc długo bym się nie zastanawiał (mówię tu o mniejszych systemach, liniówki Nexo nie słyszałem). Verteca słyszałem wielokrotnie i było w najlepszym wypadku przyzwoicie, jak dla mnie żadna rewelacja.

Nie jestem żadnym specjalistą, mówię tu o subiektywnych wrażeniach.

f1dp

Post autor: f1dp » środa 03 mar 2010, 23:58

a moze point soure ... FUNKTION-ONE
FUNKTION-ONE, FFA, EVOLUTION, FORMULA-SOUND, PD

Regency_Sound

Post autor: Regency_Sound » czwartek 04 mar 2010, 00:35

...a moze point soure ... FUNKTION-ONE...

Może postaw na L-Acoustics - tutaj zaczęło się Line Array.

Reszta zaczęła kopiować bardziej lub mniej udanie rozwiązania L-Acoustics. Sprawdź u źródeł - potem kupuj.

www.eventroom.pl

L-Acoustics dV-DOSC, ARCS, KIVA
Rental Network Agent dV-DOSC http://www.l-acoustics.co...rectory-16.html
DiGiCo SD8 http://www.digico.biz/doc...=Rental+Company
Koncerty, konferencje, kongresy, eventy, śluby, wesela, stypy
Nagłośnienie, oświetlenie, multimedia, tłumaczenia symultaniczne

luk_s

Post autor: luk_s » niedziela 14 mar 2010, 23:46

...
Witam mam pytanie w którą linijkę lepiej zainwestować. Sprzęt miał by służyć do nagłośnienia pleneru na amfiteatrze. Jeżeli chodzi o rodzaj muzyki to poczynając od biesiadnych rytmów,  dico polo, popu do rokowych koncertów. Osobiście nie miałem styczności z żandym z systemów w akcji a opinie przedstawicieli nie są dla mnie wystarczająco wiarygodne. Co do nexo nie znam jeszcze dokładnego modelu jaki zostanie podany w projekcie....

Bierz Nexo.

Znam dość dobrze oba systemy/producentów.

Vertec trzeba sie napocić,żeby dobrze zabrzmiał, trzeba dobrze wiedzieć, co sie ustawia na procesorze. Sam z siebie Vertec daje wielką kupę.

Nexo jest bardzo wdzięcznym systemem, gra cieplejszym dźwiękiem ale też jest mniej skuteczny.

Gdybym ja inwestował, wybrał bym Nexo.

Gdybym miał stały kontrakt z kapelą rock/metal, wtedy zapewne wybrał bym Vertec.

Pozdr.

P.S.

Jeżeli myślisz ogólnie, to polecam posłuchać EAW KF 730 albo PolAudio SLA (oj zdziwisz sie co potrafi).

Student realizacji nagłośnienia, gitarzysta, pasjonat muzyki, student teologii

ODPOWIEDZ