Nagłośnienie klubu

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
ptoq
Nagłośnienie klubu

Post autor: ptoq » niedziela 14 lut 2010, 14:14

Witam. Jestem całkowicie zielony w temacie nagłośnieniowym, natomiast jestem w trakcie otwierania dużego klubu (1500m2 + loże na antresolach). Klub w klimatach trance\\electro. Jest to jedna podłużna sala długości 75m. Chodzi mi o nagłosnienie o bardzo dobrej jakości dźwięku, dośc dużej mocy, gdyż jest to klub dla ludzi ceniących sobie jakość. Nakład finansowy wy wysokości około 300tyś. zł. Czy w tej kwocie jestem w stanie zapewnić dobre wrażenia dla klienteli?? Bardzo prosiłbym o jakieś konkretne przykłady sprzętu, bardzo chętnie także sprzęt DJski :)
Z góry dzieki,

Pozdrawiam. 

Początkujący :)

Awatar użytkownika
szkudlik

Re: Nagłośnienie klubu

Post autor: szkudlik » niedziela 14 lut 2010, 20:19

Chodzi mi o nagłosnienie o bardzo dobrej jakości dźwięku, dośc dużej mocy, gdyż jest to klub dla ludzi ceniących sobie jakość.

No jedno co mogę doradzić to zwrócić się do fachowców. 300 tyś to wydaje się wystarczająca kwota i na doradztwo i na sprzęt.

Proponuję się zgłosić do takich firm jak:

• http://www.bel-aqustic.com.pl/

• http://polsound.pl/

• http://www.tommex.com.pl/?act=news

Dobór na "ślepo", bez dokładnych pomiarów i testów kilku(nastu) różnych rozwiązań to strata forsy.

Poza tym, jakoś wydaje mi się że jeżeli element akustyki nie został uwzględniony na etapie projektu architektonicznego oraz doboru materiałów wykończeniowych to na "bardzo dobrą jakość dźwięku" szans jest tyle co na piątkę w totolotka.

Ja osobiście proponuję zgłosić się do Polsoundu i zapytać o sprzęt marki MayerSound.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

ptoq

Post autor: ptoq » poniedziałek 15 lut 2010, 08:57

Dobór na "ślepo", bez dokładnych pomiarów i testów kilku(nastu) różnych rozwiązań to strata forsy.

Pomiary będą, tylko nie wiedziałem od czego zacząć. Inwestycja jest jak aktualnie w fazie projektowania, załatwiania pozwoleń itp, więc jeszcze nic straconego :) A co do pomiarów, zrobi to firma, która dostarczy nagłośnienie? Czy muszę ich skontaktować z architektem?

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » poniedziałek 15 lut 2010, 09:39

1. Architekt musi wiedzieć co to jest akustyka (a wielu wie tylko że był kiedyś taki egzamin na studiach)

2. Architekt musi wiedzieć że w klubie muzycznym ważniejsze są sprawy akustyczne niż wygląd i być gotowy pójść na kompromis

3. !!!!!!!!!!!!INWESTOR MUSI TEŻ TO WIEDZIEĆ!!!!!!!!!!! Nie że potem powie "jak to cegła dziurawka na wykończenie ściany???? I to jeszcze dziurami do środka sali?????? Tu ma być gładko!!! A najlepiej szklana płyta z reklamami!!! - i możesz sobie wtedy w takim klubie powiesić Hi-watt zamiast Mayera i efekt będzie ten sam - nieznośny łomot

4. Najlepiej już teraz wybrać firmę akustyczną i zawrzeć umowę na "wykonanie systemu" i zobowiązać ich w tej umowie do współpracy na każdym etapie

5. W umowie z architektem też zawrzeć punkt o obowiązku konsultacji z akustykami

Ale poza tym nie uważasz że jeżeli organizujesz klub za duże $$ to radzenie się na forum gdzie każdy może napisać bzdury to coś jak zabawa zapałkami na stacji benzynowej?

Ja stawiałbym na kompleksową umowę z Polsoundem albo BelAqustic. Osobiście widziałem realizacje Polsoundu i były znośne - od ideału może odrobinę odstające ale w dźwięku ideałów nie ma i nie będzie.

[addsig]

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » poniedziałek 15 lut 2010, 10:12

Powiem jeszcze tak - na jakość dźwięku w klubie wpływ mają tak pi*drzwi: 20% klasa sprzętu, 20% jego umieszczenie i zestrojenie, 40%  architektura , 20% adaptacja akustyczna

moje prywatne szybkie szacowania. Prawdziwe czy nie - fakt najważniejszy jest taki że słabiutki sprzęt w dobrym wnętrzu w 99% zagra lepiej niż nawet najlepszy na świecie w kiepskim

Awatar użytkownika
CD-RW

Post autor: CD-RW » poniedziałek 15 lut 2010, 15:23

ja polecam kontakt z dwiema firmami z Wroclawia, obie z baaardzo bogatym doswiadczeniem w instalacjach, obie oferuje pelna obsluge: od projektow architektonicznych do kompleksowej obslugi: Firma Pana Marka Ostrowskiego z Wroclawia (www.muzyczny.pl) ii pracownia akustyczna Grzadziel-Kozlowski (www.akustyczna.pl). Pracowalem z nimi przy kilku projektach - nigdy nie mialem zadnych zastrzezen.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 15 lut 2010, 15:57

Witam!

Byłem niedawno w Enklawie i powiem, że nagłośnienie mają odjechane. Jest tam sprzęt L-Acoustics (i drogie piwo ). Polecam zainteresować się tym sprzętem, bo naprawdę warto.

Pozdrawiam!

ptoq

Post autor: ptoq » poniedziałek 15 lut 2010, 19:12

Właśnie o takie odpowiedzi mi chodziło. Dzięki ogromne za info, teraz już mniej więcej wiem do kogo się odezwać i czym to jeść :) Nawet już dostałem kilka konkretnych propozycji nawiązania współpracy. 
Pozdrawiam. 

Awatar użytkownika
dziub-dziub

Post autor: dziub-dziub » wtorek 16 lut 2010, 00:10

...
Właśnie o takie odpowiedzi mi chodziło. Dzięki ogromne za info, teraz już mniej więcej wiem do kogo się odezwać i czym to jeść :) Nawet już dostałem kilka konkretnych propozycji nawiązania współpracy. 
Pozdrawiam. 
...

L'acoustics owszem świetnie gada. Tylko ta cena ;/

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » wtorek 16 lut 2010, 00:13

...
...
Pozdrawiam. 
...

L'acoustics owszem świetnie gada. Tylko ta cena ;/
...

Cena owszem mocna, ale myślę, iż w podanym budżecie kolega by się spokojnie zmieścił. A naprawdę warto.

ODPOWIEDZ