Witam,
Mam pewien problem z nagłośnieniem. Otóż w moim liceum mamy aule, nie jest duża wiadomo, ale wymiary ma gdzieś 20x25m. Scena na podwyższeniu. Nagłośnienie jakie mamy to:
- 2x pol audio 2kW średnio-wysoko tonowe skierowane w ludzi
- na dole, pod sceną, na środku 4x 2kW suby
- 2 monitory pol audio 2x400W
- procesor dbx driverrack
- mikser behringer mx2442
- i 3 końcówki na to wszystko /nie pamietam firmy/
- 2x mackie sr16 coś tam, z serii active /zazwyczaj je ustawiam jako dodatkowy sidefill
Wszystko ze sceny idzie stageboxem do rezyserki, potem do koncowek i procesora na dole i potem kolumny.
I załóżmy mam nagłośnić zespół - klawisze, troche shitowa perkusja, bas, gitarka /gitarzysta wiecznie jest za głośno na piecu/ i wokal. Za każdym razem jak nagłośnie jest totalny plastik, zazwyczaj nic nie słychać, albo jest strasznie plastikowo albo za głosno etc.Dodam, że nagrywając mix np na PC, wszystko to brzmi nawet dobrze, nie słychać tego plastiku. Nawet na słuchawkach live jest spoko. Czasem perkusje nagłaśniam, czasem nie, zależy od ilości czasu i wymagań.
Mikrofony jakie posiadamy:
- shure pg48 /najczesciej na wokal/
- shure c608 / najczeciej elektryk-pod piec/
- mikrofony pod perkusje superlux pra c1
- bas liniowo /przez piec/
- klawisz liniowo
Prosiłbym o jakiekolwiek porady bo kompletnie nie mam pomysłu jak to rozwiązać. Pozdrawiam
nagłosnienie aula
Re: nagłosnienie aula
A używasz kompresorów? Bez kompresji wokalu cięzko uzyskać jego czytelność w czasie głosnego wystepu. Druga sprawa, akustyka auli. Jesli na nagraniu/słuchawkach brzmi w miare ok, to moze masz za duzy poglos auli, który robi z tego miazge. Moze korekcja za ostra w zakresie środka i góry. Zakładam, że potrafisz wysterować tory i wzmacniacze, tak, żeby nie wprowadzać zbyt duzych zniekształcen harmonicznych, tudziez rozrywać głośników. No i korekcja poszczególnych torów i sumy gra ważna role. Na ten temat powinieneś coś znaleźc w archiwum.
Pozdrawiam
Re: nagłosnienie aula
...
A używasz kompresorów? Bez kompresji wokalu cięzko uzyskać jego czytelność w czasie głosnego wystepu. Druga sprawa, akustyka auli. Jesli na nagraniu/słuchawkach brzmi w miare ok, to moze masz za duzy poglos auli, który robi z tego miazge. Moze korekcja za ostra w zakresie środka i góry. Zakładam, że potrafisz wysterować tory i wzmacniacze, tak, żeby nie wprowadzać zbyt duzych zniekształcen harmonicznych, tudziez rozrywać głośników. No i korekcja poszczególnych torów i sumy gra ważna role. Na ten temat powinieneś coś znaleźc w archiwum.
Pozdrawiam
...
Odnośnie tego takie pytanie, Jak najlepiej ustawic korekcje w crossover, bo do tej pory wolałem tego nie ruszac.