...Kto pyta nie błądzi (albo mniej;) ) i lepiej wiedziec wiecej niz mniej....
Odkad zacząłem pracowac na sprzęcie PA nigdy nie przyszło mi do głowy zeby stosowac bramki do likwidacji sprzęgów bo to jest zupełnie nie logiczne i bez sensu (nigdy tez nie widziałem zeby ktoklolwiek tak robił)
Przeanalizujmy:
(...)
Dlatego niewidze najmniejszego sensu stosowania bramki na wokalu w warunkach live i twierdze ze moze ona wniesc wiecej szkody niz pożytku jesli chodzi o sprzezenia.
Pozdr,...
Wiecie co? Tak mi przyszło do głowy jak mogę dobrze zaeksperymentować. W mikserze mam inserty. W takim razie sygnał z majka mogę jeszcze przetworzyć, tak? W laptopie mam naprawdę kozackie wejścia/wyjścia audio, więc:
1) Insertuję wokal na laptopa;
2) Zapinam jakąś VST'kę - zacznę od dynamics'ów, żeby mieć ogar tego jak się sygnał zmienia, potem bramka, ekspander, limiter i tak dalej;
2,5) Spróbuję w między czasie jakiś equalizer w podobny sposób z lapsa wykreować, skoro i tak dostaję sygnał liniowy z miksera;
3) Jak się uda z jednym wokalem, to spróbuję zrobić całą pętlę przez laptopa tak, aby każdy instrument podobnie działał.
4) Po tym wszystkim jest szansa, że jeśli nawet nie zyskam trochę doświadczenia w ogarze tych wszystkich funkcji, to za niewielką kwotę wypróbuję działanie tych urządzeń i będę miał duże porównanie.
Co sądzicie?