EBS Drome 112 - strzela i szumi

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
grembo
EBS Drome 112 - strzela i szumi

Post autor: grembo » poniedziałek 23 lis 2009, 17:36

Pare lat czekalem z problemem, ale miarka sie przebrala.

Mam combo basowe f-my EBS drome 112' (profesjonalny sprzet za 1500 eurasów). Od poczatku smrodzil, byl nawet (bedac jeszcze na gwarancji) u dystrybutora na naprawach. Ale chyba mi go tylko odeslali.

Pozniej korzystalem z innych piecy, o problemie zapomnialem. Ostatnio zmuszony jestem korzystac ze sprzetu a tu wtopa - po prostu sie nie da. A na ostatnim koncercie zaczal szumiec i trzaskac tak, ze mnie akustyk malo nie zamordowal.

Zalaczam link do nagran (w .zip) wraz z opisem (w obu lewy kanal mikrofon, prawy dibox, wlaczylem limiter na -0,9 db wiec nie bojcie sie o glosniki):

1. no cable in input - pierwszy pod kątem szumów:Kabel nie jest wpiety. na poczatku nagralem glos ludzki (mikrofon pojemnosciowy) aby bylo wiadomo jaka jest czulosc mikrofonu i w porownaniu do niej poziom szumu z pieca (15-20 cm na wprost membrany).

I po kolei na poczatku Volume 90%/Gain 0% - poziom szumów dopuszczalny

pozniej Volume 90%/Gain 50% - poziom juz niedopuszczalny

na koniec na ustawieniu Volume 90%/Gain 80% robie rozne ustawienia (wlaczam i wylaczam emulacje lampy, to samo z Eq etc.) - poziom szumów masakra

2.cable excalibur in input-active bass-noises to drugi pod kątem szumów. Kabel i gitara wpiete (na gitarze wszystko na zero z wyjatkiem volume). Volume 90%/Gain 50%. Szumy potworne. Na koncu slychac dzwiek wylaczanego pieca i w kanale z diboxem...jakby wzdety szczur sie spierdzial, nie wiem co to za dzwiek.

3.cable excalibur in input-active bass-clips to plik nagrany pod katem potwornych trzaskow, ktore najbardziej uprzykrzaja mi zycie. Gram niespecjalnie mocno, jakies glupoty i nagle sa trzaski - ALE POTWORNE. Sa i w glosniku ale i na wyjsciu z dibox. Volume 20%/Gain 10% (!!!!)

Spotkaliscie sie moze z czyms takim? Mnie to wyglada na uszkodzony preamp. Bede wdzieczny za wszelkie sugestie i porady gdzie moge oddac uszkodzony sprzet, ew. na ktorym (powaznym) forum moge wypytywac o problem.

PONIZEJ LINK DO NAGRANIA PROBLEMU

nulllink do nagrania

senjin
Kontakt:

Re: EBS Drome 112 - strzela i szumi

Post autor: senjin » poniedziałek 23 lis 2009, 20:20

wlaczylem limiter na -0,9 db...

... dzięki czemu nie wiadomo, co właściwie się nagrało. Trzaski na kanale mikrofonowym wyglądają tak, jakbyś zwyczajnie przesterowywał coś głośnymi dźwiękami... ale na kanale di-boksa wyglądają dużo dziwniej...

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 23 lis 2009, 21:58

...Spotkaliscie sie moze z czyms takim?...

3 pytanka:
- zdażyło Ci się, że ktoś zdalnie naprawił Ci telewizor?
- nie pamietasz od kogo kupiłeś to combo?
- Music Dealer, ul. Gospodarcza 7, 20-213 Lublin - mówi Ci to cóś?
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 24 lis 2009, 16:17

...Spotkaliscie sie moze z czyms takim?...

3 pytanka:
- zdażyło Ci się, że ktoś zdalnie naprawił Ci telewizor?
- nie pamietasz od kogo kupiłeś to combo?
- Music Dealer, ul. Gospodarcza 7, 20-213 Lublin - mówi Ci to cóś?
..............

Oj Preceli, znowu nie w sosie
-nie, ale zdarzylo mi sie ze na telefon kolega doradzil mi np. (sytuacja z dzis) ze aby odzyskac polaczenie z netem musze zrestetowac router :) komputer-net skomplikowane, ale przez typowosc objawów da sie pomoc zdalnie
-pamietam, kupilem z nieistniejacego juz chyba (i w przypadku pierwszych problemow malo pomocnego) sklepu netowego KAMI, zreszta to bylo 6-7 lat temu
-tak, mowi, dystrybutor EBS w Polsce. Jakbys przeczytal moj post, to zauwazylbys ze sie do tego odnioslem. a nie chcialem uzywac nazwy by kiszki wspomnianej f-rmie nie robic. Wyslane pierwszy raz-wrocilo w takim samym stanie, wiec napisalem do producenta, a ten interweniowal u dystrybutora. Piec zostal im wyslany na ich koszt, połatany (szum sie zmniejszyl powaznie, trzaski rowniez-ale dobrze nie bylo) i odeslany mi abym sie sam z nim bujal.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 24 lis 2009, 16:21

... dzięki czemu nie wiadomo, co właściwie się nagrało. Trzaski na kanale mikrofonowym wyglądają tak, jakbyś zwyczajnie przesterowywał coś głośnymi dźwiękami... ale na kanale di-boksa wyglądają dużo dziwniej...

te trzaski sa rowniez gdy gain jest na 10%, a Volume na 20%. Sa w sluchawkach, sa na wyjsciu z diboxa. Gralem na tym basie na wielu piecach i to rowniez czolowych marek (EDEN

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 24 lis 2009, 16:36

Preceli a sluchales probek z linku? Przeciez jakbym przyszedl do Ciebie z piecem i basem, to takie same dzwieki bym wydal jak te co sa nagrane :) Wiem, zajrzec w niego bys nie mogl. Ale mnie chodzi o porade, sugestie - czy ktos sie z tym spotkal, lub kto ma dobra opinie jako naprawiajacy sprzety.

Zapewne mialbym ze soba rowniez ta instrukcje

ODPOWIEDZ