Korg M3 - użytkownicy
Dzięki Panowie za wskazówki przy rozponawaniu "powystawówki". Klamka zapadła. Zamówiłem właśnie ten komplet. Będę się starał sam radzić go rozgryzać ale jak totalnie ugrzęznę to mam nadzieję, że wesprzecie kolegę. Pozdrawiam....
Re: Korg M3 - użytkownicy
Sorry zjadło i zarazem zdublowało mi posta
A ja mam pytanie zupełnie z innej beczki.
W trybie SEQ mam przyporządkowaną barwę do kanału np 1. Za pomocą odcięcia filtra i rezonansu (realtime controls) "poprawiam" sobie ją trochę. I teraz pytanie.
Jak zapamiętać te ustawienia aby przy naciśnięciu play klawisz nie wracał do ustawień defaultowych z patcha?
Zaznaczam, że nie chodzi mi o modyfikację patcha i korzystanie ze zmodyfikowanego, a jedynie zmianę defaultowego ustawienia filtra "na start" w ramach sekwencera - tak na szybko. Jest do tego jakieś polecenie w menu albo kombinacja klawiszy funkcyjnych?
Nie no, to tak właśnie robię. Ale to niewygodne, pozatym jak chcę zagrać od pierwszej chwili barwą z innym ustawieniem filtra.
Popatrz, przy wciśnięciu record ustawienie filtra wraca do położenia defaultowego - masz kilka ticków na zmianę ustawienia, które oczywiście nagra się. Ja szukam sposobu na to aby ominąć właśnie te elementy zręcznościowe. Chcę sobie na spokojnie kręcić filtrem, a potem już w chwili włączenia nagrywania barwa nie wracała do defaultowego ustawienia filtra.
Ktoś może zna inny sposób?
Może weź zmień w programie co chcesz i zapisz program a potem w SEQ wybierz ten program.
Myślę że mnie Axel rozumiesz. Tyle że właśnie nie chcę tego robić z poziomu PROG (czyli edytować barwę i zapisywać) ale w SEQ. I nie chcę edytować głęboko jakoś tam patcha, tylko chcę zmienić ustawienia filtra i tyle.
Chcę żeby było tak jak w FL Studio, że pokręcę sobie filtrem i jak dam nagrywanie to nie wraca do defaultowych ustawień tylko pamięta ustawienia filtra.
No, chyba że w Korgu M3 się tak nie da, ale to by bylo dziwne skoro zapamiętuje kręcenie gałkami podczas nagrywania i potem można to nawet edytować na zasadzie edycji CC w wewn. sekw. klawisza.
Napisz dokładnie co chcesz zrobić i ja to zobacze u siebie jak znajde rozwiazanie to Ci powiem jeśli nikt wcześniej Ci nie pomoże.
...
Myślę że mnie Axel rozumiesz. Tyle że właśnie nie chcę tego robić z poziomu PROG (czyli edytować barwę i zapisywać) ale w SEQ. I nie chcę edytować głęboko jakoś tam patcha, tylko chcę zmienić ustawienia filtra i tyle.
Chcę żeby było tak jak w FL Studio, że pokręcę sobie filtrem i jak dam nagrywanie to nie wraca do defaultowych ustawień tylko pamięta ustawienia filtra.
No, chyba że w Korgu M3 się tak nie da, ale to by bylo dziwne skoro zapamiętuje kręcenie gałkami podczas nagrywania i potem można to nawet edytować na zasadzie edycji CC w wewn. sekw. klawisza. ...
Witam!
To proste. poprostu jak otworzysz nowy song i wejdziesz w tryb Adj tone w trybie sequencer to koniecznie odznacz okienko "auto load" po prawej stronie okna:)
pozdrawiam!

P.S.: Fakt, to było proste ... ale często najprostrze rzeczy czlowiek przeoczy