Korg M3 - użytkownicy

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
gm_korg
Re: Korg M3 - użytkownicy

Post autor: gm_korg » poniedziałek 10 sie 2009, 14:24

...a umnie dalerj nie ma komunikacji między M3 a M3 editor!!!

W M3 edytorze nie wykrywa MIDI USB, a tylko USB Audio...

Witaj

Wina leży po stronie s t e r o w n i k ó w.  Ściągnij najnowsze ze strony korga i próbuj do skutku. Takie objawy to właśnie sterowniki. Pozdro

[addsig]
KORG KRONOS2, KORG KRONOS,Virus TI2, KORG TRITON EXTREME 76, MOSS, Nord Lead 4;ROLAND V- SYNTH ; CUBASE 6,5

Awatar użytkownika
TheF
Kontakt:

Post autor: TheF » poniedziałek 10 sie 2009, 18:05

Metronomus

U mnie na sterownikach KORG_USB-MIDI_Driver_for_Windows_V1.11 port wejściowy MIDI nazywa się M3 1 KEYBOARD natomiast wyjściowy MIDI - M3 1 SOUND. Tak też powinno być u Ciebie. Sprawdź pod jakimś DAWem (np FL Studio).
Ale dlaczego sprzęt zgłasza się jako USB AUDIO?
Rozszerzenie AUDIO teoretycznie powinno się pojawić przy rozszerzeniu Firewire (dokupowane osobno do Korga M3, nie posiadam), które dodaje komunikację audio Korga M3 z PC (oprócz MIDI). Na złączu Firewire oczywiście. Dlaczego zgłasza się na złączu USB?

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » poniedziałek 10 sie 2009, 18:20

U mnie również pojawił sie problem, może ktoś pomoże:
Chce połączyć M3 z rejestratorem ZOOM mrs 1608 przez midi najlepiej jakby jeszcze udało się Radiasa-R ale to już nie koniecznie.
Jedyne co udaje mi się uzyskać to synchronizacje przycisków PLAY. Ani record ani FF-REV itd nie działają. Mam na myśli tryb SEQ
O co tu chodzi?
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Mr.Lee

Post autor: Mr.Lee » wtorek 11 sie 2009, 02:42

rozpoczecie utworu,

zwrotka,

przejscie jedno,

refren,

przejscie drugie,

zwrotka,

przejscie jedno,

refren,

przejscie drugie,

zakonczenie utworu.

Czy dobrze rozumuje? Jesli tak, to prosze o mala podpowiedz, jak i gdzie, w ktorym miejscu menu, dokonac polaczen tego wszystkiego w jedna, dobrze brzmiaca calosc? A, jesli zupelnie zle mi sie wydaje, to prosze o male objasnienie co, gdzie, i w jaki sposob. Kwestia efektow zajme sie zdecydowanie pozniej, gdy juz nabiore wprawy w komponowaniu podkladow, laczeniu w calosc utworow itd... Oczywiscie jestem wdzieczny za kazda pomoc!

Widze koego źe nie czytasz!
Funkcje o których piszesz ma Keyboard a nie stacja robocza. Ale jeźeli chcesz to robić w sposób który opisałes to nie zapisuj na song1..2...3 itp tylko jako Cue. O Cue List poczytaj w instrukcji!
pozdrawiam!

ayleens

Post autor: ayleens » wtorek 11 sie 2009, 08:07

Widze koego źe nie czytasz!
Funkcje o których piszesz ma Keyboard a nie stacja robocza. Ale jeźeli chcesz to robić w sposób który opisałes to nie zapisuj na song1..2...3 itp tylko jako Cue. O Cue List poczytaj w instrukcji!
pozdrawiam!
...

-----------------------------

Jak nie, jak tak! Czytam, i przeczytalem duzo tej calej instrukcji. Ale skroty i opisywane opcje nic mi nie mowia. Skad moge wiedziec, ze to wlasnie w tym dziale o step cue list, robi sie to o czym pisalem powyzej? Jesli nie wiem co to jest step cue list i inne tego typu skroty, jak mam wiedziec gdzie szukac? Dla ludzi ktorzy znaja wszystko i wiedza wszystko o m3 jest to oczywiste. A to forum jest tylko dla ludzi ktorzy znaja m3 jak wlasna kieszen i dyskutuja wylacznie na poziomie "profesjonalnym"? I czy zanim napisze czy zadam pytanie musze 500 razy przeczytac instrukcje, zeby juz pytan nie miec? Bezsensu! Chyba jak sobie nie radze to pisze i pytam bo od tego jest forum, a nie od dyskutowania na tematy o ktorych juz nie trzeba dyskutowac bo wszyscy juz wszystko o wszytskim wiedza i nie maja sie czym dzielic. Wiec nie pisz, ze nie czytam bo czy czytam czy nie czytam to tylko i wylacznie ja wiem.

Awatar użytkownika
gm_korg

Post autor: gm_korg » wtorek 11 sie 2009, 10:17

Jak nie, jak tak! Czytam, i przeczytalem duzo tej calej instrukcji. Ale skroty i opisywane opcje nic mi nie mowia.

Witam

Spokojnie Panowie – człowiek prosi o pomoc –to trzeba mu pomóc- ponoć „dobro powraca”- :))

Możesz zrobić tak jak napisałeś :  wstęp, zw 1 , ref, zwr (2 lub 1 jeżeli jest taka sama:)), ref itd…..

Robisz to w Cue List – instrukcja strona 101 – tam masz obrazki co i jak zaznaczyć czyli- ustawiasz kolejność, ile razy Twój refren ma się powtórzyć, czy mają być załadowane FX- czyli efekty (zaznacz tak). Musisz potrenować na klawiszu jak się wstawia- INSERT, jak kopiuje – COPY, oraz jak się kasuje daną linijkę np.:  z ref. w Cue List.

Jak już poustawiasz prawidłową kolejność i odsłuchasz czy jest ok. – konwertujesz na song (górne menu) w Cue List.

Jeszcze jedna ważna rzecz – Twój wstęp, zwr, ref czyli song ze wstępem itd-  musi mieć prawidłową długość – czyli jeżeli wstęp trwa 4 takty to song ze wstępem musi mieć długość 4 – bo każdy nowy song domyślnie ustawiony jest na 64. Długość utworu (Twojego wstępu) ustawiasz w SEQ zakładka P6 (Track Edit) i w górnym menu masz na dole (Set Song Length). Ustawiasz na 004 i w ten sposób długość wstępu wynosi 4 takty.Długość oczywiście ustawiasz dla wszystkich pozostałych zw i refrenów. Udało się? :)

[addsig]
KORG KRONOS2, KORG KRONOS,Virus TI2, KORG TRITON EXTREME 76, MOSS, Nord Lead 4;ROLAND V- SYNTH ; CUBASE 6,5

ayleens

Post autor: ayleens » wtorek 11 sie 2009, 12:53

Jeszcze jedna ważna rzecz – Twój wstęp, zwr, ref czyli song ze wstępem itd-  musi mieć prawidłową długość – czyli jeżeli wstęp trwa 4 takty to song ze wstępem musi mieć długość 4 – bo każdy nowy song domyślnie ustawiony jest na 64. Długość utworu (Twojego wstępu) ustawiasz w SEQ zakładka P6 (Track Edit) i w górnym menu masz na dole (Set Song Length). Ustawiasz na 004 i w ten sposób długość wstępu wynosi 4 takty.Długość oczywiście ustawiasz dla wszystkich pozostałych zw i refrenów. Udało się? :) ... 
---------------------------

Wszystko ok, zrobilem tak jak napisales. Dzieki! A, powiedz mi co zrobic zeby wstep c00, naszedl na zwrotke c01, w taki sposob zeby go nie ucielo? Innymi slowy wstep c00, jest utworzony z instrumentu, ktory ma poglos, a w momencie wejscia na c01 zwrotke, instrument jest urywany i nie slychac juz tego efektu plynnego przejscia.

Awatar użytkownika
Karsen

Post autor: Karsen » wtorek 11 sie 2009, 13:13

Ayleens - podaj lin do tego tutoriala z youtuba o którym pisałeś wcześniej?

ayleens

Post autor: ayleens » wtorek 11 sie 2009, 13:39

...
Ayleens - podaj lin do tego tutoriala z youtuba o którym pisałeś wcześniej?...

----------------------------

Part 1 - http://www.youtube.com/watch?v=M0Sn9AUDuc8

Part 2 - http://www.youtube.com/watch?v=c3xhB067NBs

ayleens

Post autor: ayleens » wtorek 11 sie 2009, 14:15

Możesz zrobić tak jak napisałeś :  wstęp, zw 1 , ref, zwr (2 lub 1 jeżeli jest taka sama:)), ref itd…..

Robisz to w Cue List – instrukcja strona 101 – ...

------------------------------

I drugie pytanie.

Ok, mozna robic laczac poszczegolnie nagrane kawalki - wstep, zwrotka, refren, itd... w "cue". A, czy jest inny sposob? Jak wy tworzycie caly utwor? Czy tez najpierw nagrywacie poszczegolne kawalki, a nastepnie laczycie je w calosc w "cue"? Czy jest inny sposob? Bo przeciez nie nagrywanie chyba calego utworu od razu, tzn - np kawalek trwa 4 minuty, i teraz przez 4 minuty klepiecie w klawisze ukladajac pierkusje, pozniej oddzielnie 4 ciagle minuty bas itd... Tak sie raczej nie da bo wstep jest zrobiony inaczej sa przejscia i inne takie. Jak wy to ukladacie w calosc :) ?

ODPOWIEDZ