Koncerty - alternatywa dla miksera

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
MarcinMarcin
Koncerty - alternatywa dla miksera

Post autor: MarcinMarcin » środa 15 lip 2009, 11:31

Witam, planuję zakup całego koniecznego sprzętu, przody będę miał aktywne z HK esys EPX, został jeszcze mikser. Jako, że jest to droga zabawka, może lepiej zakupić laptopa ze stosownym ( jakim?) softem wtedy też odpadnie koszt peryferiów, czyli kompresory, bramki, ew. kamerke pogłosową mogę kupić. co myślicie o takim rozwiązaniu? sprawdza się to na koncertach? Oczwyiście prosze wziąć pod uwagę, że będą to niewielkie imprezy, więc mikser może nie koniecznie być potrzebny. Dlatego zastanawiam się nad laptopem + karta dźwiękowa zamiast niego. Proszę o sugestie i porady, słysząłem o czymś takim jak xConsole, ale jeszcze nie wiem z czym to sie je.

Marcin
Muzykant - gitarzysta, początkujący nagłośnieniowiec.

Awatar użytkownika
spiker

Re: Koncerty - alternatywa dla miksera

Post autor: spiker » środa 15 lip 2009, 12:46

...Witam, planuję zakup całego koniecznego sprzętu, przody będę miał aktywne z HK esys EPX, został jeszcze mikser. Jako, że jest to droga zabawka, może lepiej zakupić laptopa ze stosownym ( jakim?) softem wtedy też odpadnie koszt peryferiów, czyli kompresory, bramki, ew. kamerke pogłosową mogę kupić. co myślicie o takim rozwiązaniu? sprawdza się to na koncertach? Oczwyiście prosze wziąć pod uwagę, że będą to niewielkie imprezy, więc mikser może nie koniecznie być potrzebny. Dlatego zastanawiam się nad laptopem + karta dźwiękowa zamiast niego. Proszę o sugestie i porady, słysząłem o czymś takim jak xConsole, ale jeszcze nie wiem z czym to sie je.

Marcin...

Ale jakichs wejść fizycznych będziesz potrzebował, skoro chcesz miksować Podaj zatem ile źródeł fizycznych (mikrofony, instrumenty) zamierzasz poddać miksowi, wtedy można się zastanowić.

pozdrawiam

przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

jodadoj

Post autor: jodadoj » środa 15 lip 2009, 14:57

...Witam, planuję zakup całego koniecznego sprzętu, przody będę miał aktywne z HK esys EPX, został jeszcze mikser. Jako, że jest to droga zabawka, może lepiej zakupić laptopa ze stosownym ( jakim?) softem wtedy też odpadnie koszt peryferiów, czyli kompresory, bramki, ew. kamerke pogłosową mogę kupić. co myślicie o takim rozwiązaniu? sprawdza się to na koncertach? Oczwyiście prosze wziąć pod uwagę, że będą to niewielkie imprezy, więc mikser może nie koniecznie być potrzebny. Dlatego zastanawiam się nad laptopem + karta dźwiękowa zamiast niego. Proszę o sugestie i porady, słysząłem o czymś takim jak xConsole, ale jeszcze nie wiem z czym to sie je.

Marcin...

owszem, komp sprawdza sie na koncertach, niestety nie sadze aby to bylo tansze rozwiazanie niz mikser... zalezy oczywiscie wszystko od ilosci fizycznych wejsc ktorymi chcesz dysponowac... niestety sprawa najwazniejsza to jakosc karty, jak wiadomo na koncertach karta musi byc STABILNA i "szybka" w sensie jak najkrotszej latencji, a tu juz ceny rosna... osobiscie uzywam do tego celu wlasnego sprzetu studyjnego: laptopa z rme digiface, do tego mam 3 preampy presonus digimax fs, co daje mi 24 fizyczne wloty, calosc "krece" na reaperze i na jego kompresorach, bramkach, eq i innych... przy tej konfiguracji udaje mi sie uzyskac latencje 1,5ms, a czasem nawet 0,7ms... ale jak podsumujesz sobie koszt calosci to za te cene kupisz pewnie 2 miksery ;)

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » środa 15 lip 2009, 15:23

Dopóki się nie dowiemy ile wejść potrzeba nic nie wymyślimy, jednak wyprzedzając wypadki moge śmiało polecić karty EMU, bo w zaleznosci od ilości potrzebnych wejść mają konkretne atuty:
1. MIKSER PATCH-MIX jest BEZLATENCYJNY bo działa na procesorzez DSP karty
2. EFEKTY realizowane przez DSP karty tez sa bezlatencyjne
3. Jako chyba jedyny (lub jeden z bardzo niewielu) mikser umożliwia pracę (mentalnie) jak ze sprzętowym mikserem: są tam normalnie wysyłki (send), inserty na torach, insert na szynie sumującej
4. Jakość procesów (EQ, kompresji, bramkowania...itd) jest wystarczająca, a prace ułatwiają gotowe presety
5. Na poszczególne tory ładujemy co chcemy i kolejności jaką chcemy, a kolejność procesów zmienia się dziecinnie łatwo
6. Kazdy tor mozna wyposazyć w miernik poziomu

oczywiście wszystko to w ramach tego co potrafi zdzierżyć procesor DSP, ale skoro mowa o niewielkiej ilosci śladów (od 1 do ....np.6) to spokojnie - DSP da radę. Przy okazji warto podkreślić, że nawet jak nie da rady to nie znaczy że przestanie pracować, po prostu nie pozowli na załadowani ekolejnego procesu...

pozdrawiam
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

gatto

Post autor: gatto » czwartek 16 lip 2009, 20:31

A może jednak mikser Yamaha MG 124 CX za 1600 zł. Kompresory i pogłos ma, nie ma bramek, ale czy są aż tak potrzebne na małych imprezach? Laptop z zewnętrzną kartą i preampami mikrofonowymi będzie kosztował trzy razy drożej.

ODPOWIEDZ