Laptop na scenę ze US

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
omdB
Laptop na scenę ze US

Post autor: omdB » piątek 12 cze 2009, 23:54

Kupuję laptopa z adkproaudio (USA), z jakimi kosztami, oprócz przesyłki, powinienem się liczyć? (cło? vat? inne opłaty?).

Czy ktoś z Was ma doświadczenie w tej materii, sprowadzał laptopa ze stanów? jak najlepiej wziąć się za to? przede wszystkim chciałbym się upewnić, że dobrze przeliczę gotówkę.

A może znacie jakąś firmę w Europie która składa laptopy na scenę/do studia (chodzi głównie o 4 rdzenie i firewire na chipsecie TI)

Dzięki z góry!

(pokorna prośba do moderatorów o nieusuwanie tego tematu, jest to dla mnie bardzo istotna sprawa)

Venom

Re: Laptop na scenę ze US

Post autor: Venom » sobota 13 cze 2009, 14:53

Witam.
Przy obecnym kursie dolara nie jest to zbyt oplacalne. Na miejscu zaplacisz o pare zloty wiecej.
Chyba ze uda ci sie nie zaplacic cła. Mozna wyslac lapa w czesciach albo podac zanizona cene. czasami sie udaje. No i zostaje ponad miesiac czekania.

Awatar użytkownika
tiny

Post autor: tiny » sobota 13 cze 2009, 17:18

...Kupuję laptopa z adkproaudio (USA), z jakimi kosztami, oprócz przesyłki, powinienem się liczyć? (cło? vat? inne opłaty?).

Czy ktoś z Was ma doświadczenie w tej materii, sprowadzał laptopa ze stanów? jak najlepiej wziąć się za to? przede wszystkim chciałbym się upewnić, że dobrze przeliczę gotówkę.

A może znacie jakąś firmę w Europie która składa laptopy na scenę/do studia (chodzi głównie o 4 rdzenie i firewire na chipsecie TI)

Dzięki z góry!

(pokorna prośba do moderatorów o nieusuwanie tego tematu, jest to dla mnie bardzo istotna sprawa)...
Z tego co się orientuje to w Polsce niektóre hurtownie i firmy skladaja laptopy na zamówienie. Tylko konkretów nie wiem ale wiem że składają. Musiałbyś podzwonić po hurtowniach i popytać. Tym bardziej przy tym kursie dolara to tak średnio opłacalne a i jak coś by sie działo to u nas masz gwarancję.
"...muzykę kocham więc kradnę te sample..." "...bo muzyka jest językiem wszechświata..."

Awatar użytkownika
omdB

Post autor: omdB » niedziela 14 cze 2009, 07:37

Ja wiem, że się nie opłaca. Ale musimy mieć z zespołem w 100% pewny komp na koncerty, a tam wiem, że jest to pewnik, bo składają już od dawna komputery dla muzyków. Czytałem na wielu forach, że sprzęt jest stabilny live, a to dla nas najważniejsze.

Jeśli jest jakaś firma która składa laptopy dla muzyków w Europie to chętnie z ich usług skorzystam. Ale to musi być dokładnie taki profil - muzyczny, szukam sprawdzonej i pewnej opcji na scenę. Mogę nawet poczekać 2 miesiące. Gwarancja - no niestety, mówi się trudno, ja potrzebuję pewnego sprzętu - to jest priorytet w tym przypadku.

Wracając do głównego tematu - czyli rozumiem, że muszę zapłacić cło sprowadzając ze Stanów? i tylko cło? żadnego vatu? ile to cło wychodzi? jak to się płaci? czy mogę spodziewać się jakiś dodatkowych problemów przy okazji.

ODPOWIEDZ