Audix - mikrofony do perkusji

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
delorjan
Re: Audix - mikrofony do perkusji

Post autor: delorjan » wtorek 12 maja 2009, 23:30

ja robiłem DIY z głośnika on NS10. niestety jest trochę prowizorka bo bez werblowej obudowy ale działa bardzo fajnie (hip-hop, r&b np.) i wychodzi o wiele taniej niż oryginał. ...
Możnaby skombinować korpus jakiegoś starego werbla i już jest w obudowie :)

Awatar użytkownika
chlebow

Post autor: chlebow » środa 13 maja 2009, 23:39

Jak wyżej wspomniana jest to dwrotka głośnika - w moim przypadku firmowy model Yamahy. Jak najbardziej jest wskazane eksperymentowanie z innymi głośnikami. W zalężności od średnicy i masywności(sprężystości,.....) membrany uzyska się inny sygnał. Ten Yamahy od NS10 jest na tyle mały i elastyczny że spokojnie można go stosować jako samodzielny "mikrofon". Co do obudowy z werbla to średnio to widze. Przecież taka obudowa może mieć różną postać, byle by dało się głośnik umieść w takim miejscu jak się chce i nie uszkodzić przy transporcie, nie spominając o gnieździe na przewód.
MAC G5 / 2GRAM / 2xUAD-1 / UAD-2 / Logic 9 / RME 800 / 2xMOTU HD 896 + 828mkII / HD2 Pro Tools 8 / 2x Lynx Aurora 16 / Audient ASP8024

Awatar użytkownika
chlebow

Post autor: chlebow » środa 13 maja 2009, 23:46

...Cześć
A, jak owy D6 ma się w porównaniu do Shure Beta 52?
...
Od kiedy mam D6 już nie w głowie mi wyciągać 52, no chyba że do floor tomu. D6 - masywny dół, przejrzysta góra, świetny punkt. Jedyna wada - nie masz już co przy nim majstrować.
MAC G5 / 2GRAM / 2xUAD-1 / UAD-2 / Logic 9 / RME 800 / 2xMOTU HD 896 + 828mkII / HD2 Pro Tools 8 / 2x Lynx Aurora 16 / Audient ASP8024

Awatar użytkownika
StaryCzłowiek

Post autor: StaryCzłowiek » czwartek 14 maja 2009, 07:50

Od kiedy mam D6 już nie w głowie mi wyciągać 52, no chyba że do floor tomu. D6 - masywny dół, przejrzysta góra, świetny punkt. Jedyna wada - nie masz już co przy nim majstrować....

Rozumiem. Ciekaw jestem tylko, dlaczego w dużej ilości riderów artystów figuruje właśnie Shure Beta 52 a nie choćby Audix D6?
Chociaż przyznam, że pamiętam zespół, który życzył sobie taki majk na stopę.
Bardzo znany

Czym to może być spowodowane? Czy faktycznie chodzi o brzmienie, a może o swego rodzaju utarte schematy i przywiązanie?

Pozdrawiam
[addsig]
M-Audio ProFire 2626 + PT M-Powered 7.4 + Axiom 61

Kalamb

Post autor: Kalamb » czwartek 14 maja 2009, 08:59

Rozumiem. Ciekaw jestem tylko, dlaczego w dużej ilości riderów artystów figuruje właśnie Shure Beta 52 a nie choćby Audix D6?
Chociaż przyznam, że pamiętam zespół, który życzył sobie taki majk na stopę.
Bardzo znany

Czym to może być spowodowane? Czy faktycznie chodzi o brzmienie, a może o swego rodzaju utarte schematy i przywiązanie?

Pozdrawiam
...
Bardzo często o utarte schematy i przyzwyczajenia, a poza tym w sporej ilości przypadków obecnie wysyłane raidery były konstruowane kilka lat temu i wysyłane są w niezmienionej postaci do dzisiaj. Mam przypadki niezgodności z raiderem bo... skład liczebny się w międzyczasie zmienił

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » czwartek 14 maja 2009, 10:51

...Ja tez jestem zachwycony D6. Jednak do delikatniejszego grania wole AKG D112. No chyba że równolegle mam jeszcze subkick Yamahy....
Lubie D6 w ciężkiej muzyce , nawet subkick nie jest wtedy potrzebny, natomiast jak napisał chlebow- w przypadku lżejszego grania to D6 nie radzi sobie ze środkowym pasmem stąd bardziej dla mnie uniwersalnym mikrofonem jest D112

ODPOWIEDZ