No, ale co to za bzdura? 500PLN? Przecież chyba do wszystkich driverów są zestawy naprawcze, które kosztują kilkadziesiąt złotych...
Odkręć oba drivery, zamień je miejscami (między kolumnami) będziesz wiedział na 100% czy to aby faktycznie driver.
Są zestawy naprawcze:
http://www.thomann.de/gb/mackie_diaphragma_srm450_sr1521z.htm
Troszkę to drogie.... ale 55 Euro to nie pięć stów... zajrzyj może do dokumentacji, na jakiej częstotliwości jest podział. Bo jeżeli jest w okolicach 1,6 - 2kHz, to przy takich cenach wywaliłbym oba (znaczy ten sprawny sprzedał) i zamontował jakieś drivery w normalnych cenach, bo pewnie jeszcze Ci się taka przygoda powtórzy.
choćby to:
http://www.westmusic.pl/index.php?p1088,selenium-d220ti
Bardzo dobre drivery, a za 400PLN masz dwa. No i najważniejsze... zestaw naprawczy do niego kosztuje 69zł.
Pozdrawiam
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>.
...Co do tej gwarancji to sprawa wygląda tak. Firma która serwisuje Mackie na Polskę nie naprawia na gwarancji ( za free ) kolumn zakupionych poza krajem. Oczywiście chętnie naprawia moja kolumnę ale za kasę he he. Zadzwoniłem do sklepu w Anglii gdzie kupiłem paczki i powiedzieli że oczywiście naprawią tą kolumnę ale ja muszę pokryć koszty wysyłki i ubezpieczenie kolumny co daje kwotę około 400 zł. Dowiedziałem się, że można gdzieś w Polsce kupić taki driver mam nawet jego symbol DC 10/1701-8 ale kosztuje około 500,- zł. Podobno ktos sprowadza takie drivery z Niemiec za około 150 zł sztuka ale nie mogłem go znaleźć na żadnej aukcji. Może wiecie gdzie można kupić w Polsce taki głośnik to proszę o jakieś namiary. Z góry dziękuję za każdą wiadomość. Pozdrawiam....
Mackie S215 driver
Re: Mackie S215 driver
Pierwsze co należy zrobić, to sprawdzić driver omomierzem, po odłączeniu go od zwrotnicy.
Jeśli ma przerwę, to sprawa jest oczywista, należy nabyć komplet naprawczy i wymienić.
Jeśli głośnik jest sprawny, czyli wykazuje rezystancję w granicach 6-8 0HM, może warto przyjrzeć się zabezpieczeniom, które podobno są w paczce niezależne dla obu głośników - cyt z opisu:
• niezależne elektroniczne zabezpieczenia obu głośników
Nie rozbierałem tych kolumn, więc trudno mi powiedzieć, co za "elektronika" tam siedzi, czasem bywa to bowiem zwykła żarówka, która lubi się przepalić, a czasem jest to "prawdziwy" układ aktywny.
A co do kosztów zestawów naprawczych, to ma kolega szczęście, że nie nabył np EV albo JBL z wyższej półki, bo takie potrafię kosztować dużo, dużo więcej.
Generalnie przyjmuje się, że koszt kompletu naprawczego, to ok 40% kosztów całego głośnika.
Jeśli paczki są na gwarancji i były kupione w Europie, to krajowy importer powinien je moim zdaniem przyjąć do naprawy. Jęśli odmawia, nie zaszkodzi napisać do producenta i poinformować go o takim podejściu, być może jakoś się ustosunkuje pozytywnie.
To już trochę inne czasy, niż wtedy, gdy krajowi dystrybutorzy mieli swoje własne prawa, teraz obowiązują trochę inne, międzynarodowe uregulowania prawne.
[addsig]
Jeśli ma przerwę, to sprawa jest oczywista, należy nabyć komplet naprawczy i wymienić.
Jeśli głośnik jest sprawny, czyli wykazuje rezystancję w granicach 6-8 0HM, może warto przyjrzeć się zabezpieczeniom, które podobno są w paczce niezależne dla obu głośników - cyt z opisu:
• niezależne elektroniczne zabezpieczenia obu głośników
Nie rozbierałem tych kolumn, więc trudno mi powiedzieć, co za "elektronika" tam siedzi, czasem bywa to bowiem zwykła żarówka, która lubi się przepalić, a czasem jest to "prawdziwy" układ aktywny.
A co do kosztów zestawów naprawczych, to ma kolega szczęście, że nie nabył np EV albo JBL z wyższej półki, bo takie potrafię kosztować dużo, dużo więcej.
Generalnie przyjmuje się, że koszt kompletu naprawczego, to ok 40% kosztów całego głośnika.
Jeśli paczki są na gwarancji i były kupione w Europie, to krajowy importer powinien je moim zdaniem przyjąć do naprawy. Jęśli odmawia, nie zaszkodzi napisać do producenta i poinformować go o takim podejściu, być może jakoś się ustosunkuje pozytywnie.
To już trochę inne czasy, niż wtedy, gdy krajowi dystrybutorzy mieli swoje własne prawa, teraz obowiązują trochę inne, międzynarodowe uregulowania prawne.
[addsig]
Właściciel firmy PMP ELECTRONICS – ponad ćwierć wieku doświadczeń w branży aparatury estradowej. Głośniki-produkcja i serwis,zestawy głośnikowe, kompletne systemy nagłaśniające.