Dużo basu na scenie

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
bloki
Dużo basu na scenie

Post autor: bloki » wtorek 10 mar 2009, 15:37

Witam,
Gramy elektro-jazz z elementami muzyki klubowej. Nasz basista preferuje brzmienie z mocno wyciętym srodkiem i górą pasma jednoczesnie podbijając dół by dobrze usłyszeć wysokośc dzwieku.
Prosze o sugestie jak dostarczyc gitarzyście basowemu odsłuch w zakresie najniższych czestotliwości tak by zapewnic jednoczesnie komfort gry pozostałym członkom zespołu?
reżyseria dźwięku - UAM - III rok

lodzio

Re: Dużo basu na scenie

Post autor: lodzio » wtorek 10 mar 2009, 22:21

Jeśli macie za dużo basu na scenie to niech się basista przyciszy.
Jeśli basista się nie słyszy jak jest słabo rozkręcony to dajcie mu odsłuch, ale napewno nie będzie zadowolony z brzmienia bo żaden odsłuch nie zagra tak jak paczka 8x10"
Dylemat macie taki: albo będziecie mieli cicho bas na scenie i zfrustrowanego basistę, albo zastanowicie się czy przypadkiem to nie wasze widzimisie mówi wam, że basu jest zbyt dużo na scenie.
Dam głowę, że basista by chciał żeby się gitarzysta przyciszył :P

prez

Post autor: prez » środa 11 mar 2009, 08:27

pewnym rozwiązaniem jest postawienie pieca basowego trochę wyżej bo jeśli stoi bezpośrednio na scenie to dochodzi efekt płaszczyznowy i bas rozchodzi się szeroko po całej scenie i wzrasta skuteczność kolumny basowej
zawodowo pracujący akustyk live i studio

bloki

Post autor: bloki » środa 11 mar 2009, 18:01

Lodzio - to nie nasze widzi misie, realizatorzy i znajomi również to słyszą, a gitarzysta na ogół podręca sie do basu,
Prez - problem poteguje fakt że basista używa dwóch połączonych pieców - 12" na podłodze na nim 10",
Może macie jakies info o przetwornikach które montuje się pod sceną lub pod stołkiem na którym siada basista? Przenoszą niesłyszalne lecz odczuwalne basy. Czytałem kiedyś o tym w estradzie, ale nie mogę znaleźć nic na ich temat w necie.
reżyseria dźwięku - UAM - III rok

Awatar użytkownika
a_tech

Post autor: a_tech » środa 11 mar 2009, 22:31

Może macie jakies info o przetwornikach które montuje się pod sceną lub pod stołkiem na którym siada basista? Przenoszą niesłyszalne lecz odczuwalne basy. Czytałem kiedyś o tym w estradzie, ale nie mogę znaleźć nic na ich temat w necie....
z tego, co pamiętam, dotyczyło to uzupełnienia pasma, a właściwie odzyskania "kopyta" w monitorach dousznych dla drumera i basisty przy braku na scenie drumfilla oraz paczki basowej. W stołku bębniarza i płycie podłogowej basisty były montowane shakery sterowane sygnałem ze stołu monitorowego, dotyczyło to chyba realizacji monitorów dla Garou

ODPOWIEDZ