Trochę już było na ten temat, ale prosiłbym o nie kasowanie postu, bo naprawde spedziłem sporo czasu na internetowych puszukiwaniach... Mam sporą zagwozdkę. Jestem klawiszowcem i na potrzeby duetu, w którym gram z samym tylko perkusitą (czyli po mojej stronie stoi ogarnianie całej "melodyjnej" strony - basy, sola itp) potrzebuję niewielkiego urządzenia, które potrafiłoby:
zapętlać NA ŻYWO dowolne partie w midi i audio (sekwencer i sampler w jednym) - w praktyce wyglądałoby to tak: kontroler wpinam w midi in do tego urządzenia. Z jego midi out wychodze do virusa (czyli bodajże opcja Midi Direct Thru). Jak gram na klawiszu to gram tez na virusie (sygnał przechodzi przez w.w. urządzenie), ale jak chce zapętlić jakąs partię to ją po prostu zapętlam poprzez wciśniecie jednego guzika w urządzeniu lub skonfigurowanym do tego kontrolerze.
do tego oczywiście odgrywać wcześniej przygotowane sample - myśle, że pamięć typu 90 sekund może wystarczyć, choć większa pewnie by się przydała.
i ostatnia najważniejsza sprawa - urządzenie musi posiadać przynajmniej dwa niezależne wyjścia audio - tak abym mógł wypuścić z niego metronom na słuchawki, jednoczesnie wysyłając porządany sygnał audio na przody - nie wiem czy urządzenia takie jak korg electribe albo yamaha rm1x to potrafią.
Przydałoby się też wejście na kontroler nożny (typu pedał sustain), co bym mógł wbijać noga tempo. (lub możliwośc skonfigurowania tego z klawiaturą sterującą).
Nie potrzebne mi są pady (jak w Akai MPC), ani sample perkusyjne (choć w ostateczności z nimi przeżyję) - efekty pokładowe mile widziane.
Zależy mi przede wszystkim na jak najmniejszych rozmiarach tego urządzenia. W przeciwnym razie mogę targać kompa, interfejs i Abletona - tak jak to robię do tej pory. W skrócie: potrzeba mi harware'owego abletona o małych gabarytach.
pozdrawiam
hardware'owy sekwencer
Re: hardware'owy sekwencer
Chyba najlepiej bedzie jak kupisz laptopa (np 10 cali). Funkcje które opisałeś a są Ci potrzebne na raz nie znajdziesz w jednym urządzeniu. Taki mały tani laptop da radę jeśli nie potrzebujesz dużej mocy. Z RM1X miałem doczynienia i to swietna maszyna ale nie posiada samplera.
pozdrawiam:)
[Post edytowany przez Admina w dniu 31/01/2009]
pozdrawiam:)
[Post edytowany przez Admina w dniu 31/01/2009]
Laptopa mam i korzystam z niego (czyli robie wszystko to co opisałem). Z przyjemnościa bym go po prostu zamienił na małą, wygodną puszkę. Być może to kaprys, ale nie po prostu nie chce mi się codziennie rozstawiać wte i we wte całego mini studia
...Laptopa mam i korzystam z niego (czyli robie wszystko to co opisałem). Z przyjemnościa bym go po prostu zamienił na małą, wygodną puszkę. Być może to kaprys, ale nie po prostu nie chce mi się codziennie rozstawiać wte i we wte całego mini studia ...
No tak! Skąd ja znam te problemy :) Dlatego przesiadłem się na Workstation:) I komputer jest już tylko komputerem:)
Pozdrawiam
No tak! Skąd ja znam te problemy :) Dlatego przesiadłem się na Workstation:) I komputer jest już tylko komputerem:)
Pozdrawiam

......Laptopa mam i korzystam z niego (czyli robie wszystko to co opisałem). Z przyjemnościa bym go po prostu zamienił na małą, wygodną puszkę. Być może to kaprys, ale nie po prostu nie chce mi się codziennie rozstawiać wte i we wte całego mini studia ...
Pozdrawiam
...
Ja bym w Twoim przypadku postąpił tak jak kolega. Workstation jest super rozwiązaniem, w tej sytuacji.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

Ja bym w Twoim przypadku postąpił tak jak kolega. Workstation jest super rozwiązaniem, w tej sytuacji.
Pozdrawiam

Początkujący muzyk.