Korg M3 - użytkownicy

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
WG
Re: Korg M3 - użytkownicy

Post autor: WG » środa 23 kwie 2008, 23:48

Korg ma lepsze Reverb-y niż Motif.
Zgadłem

exp

Post autor: exp » środa 23 kwie 2008, 23:54

...Drogi EXP.
Jeżeli przygotujesz sobie już swoje wymarzone paterny i podkład karmy to zmieniając sceny możesz zmieniać także to co masz pod drum track. Nie rozumiem więc oburzenia!
Pozdrawiam!...
nie oburzenie tylko sensu sie doszukuje :)...nie da sie scenami zmieniac drum tracka jedynie karmy i tez jeden przypisany parametrami mozna (przynajmniej ja nie wiem jak za pomoca scen zmienic patern drum tracka)
za to mam inne pytanie : czy mozna powiedzmy tak cos tam sobie plumkam na trzech trackach w seq i chce zeby powiedzmy reverb mi na tracku drugim dla pianina efekt zabrzmial tylko przez chwile w okreslonym czasie ?...(byc moze nie jasno sie wyrazam) mam na mysli czy istnieje mozliwosc wlaczania efektow i ich wylaczania w okreslonych momentach czy jedynie efekty jako caly song i albo jest albo nie ma?...
pozdrawiam rowniez :)......
da sie juz wiem jak to oczywiste jest teraz ...ech ja to dyletant jestem wiec mi wybaczcie :)...

exp

Post autor: exp » środa 23 kwie 2008, 23:55

ale jak sie zmienia paterny w scenach nie wiem nadal :)...jesli ktos moglby mnie wesprzec?... solidna wdziecznosc oferuje :)....

exp

Post autor: exp » czwartek 24 kwie 2008, 00:04

...Korg ma lepsze Reverb-y niż Motif.
Zgadłem ...
ja sie nie znam ale moja ocena jest taka ...dla mnie m3 brzmi super posluchalem oasis i osasis brzmi jeszcze lepiej posluchamem motif i brzmi tez wspaniale posluchalem rolanda i rewelacyjnie tylko ze ja sie nie znam :)...mi pasuje m3 bo mam mialbym motifa tez bym sie cieszyl pewnie ale znajac juz m3 a nie znajac motifa za to znajac ex7 tamahy zalowalbym ze jednak nie m3 tak sadze yamaha ma cos w podejsciu do muzy zaniedbale i nie potrafie tego nazwac tak czuje :)...(moze dlatego ze motocykle ?..tez nie dziwiecza te silniki yamahy tak jakos ;)..) zartuje oczywiscie :)...

butlon

Post autor: butlon » środa 07 maja 2008, 21:52

HELP :p jak czytam o tym KORGU M3 to az kapcie spadaj :D Mam zamiar własnie go zakupic tylko ze jak czytam, jakie roznosci z nim mozna robic i wogole to az sie boje. Ja sie wogole nie polapie:( Kto moze pomoc jak cos :P ?

Mr.Lee

Post autor: Mr.Lee » środa 28 maja 2008, 06:51

...HELP :p jak czytam o tym KORGU M3 to az kapcie spadaj :D Mam zamiar własnie go zakupic tylko ze jak czytam, jakie roznosci z nim mozna robic i wogole to az sie boje. Ja sie wogole nie polapie:( Kto moze pomoc jak cos :P ? ...
Drogi Kolego!

To normalne że nie połapiesz się od razu o co chodzi. Jeżeli miałeś wcześniej odczynienia z tego rodzaju z tego rodzaju sprzętem to złapiesz go w lot. A jeżeli nie to właśnie po to jest to forum i instrukcja obsługi.

pozdrawiam

Mr.Lee

Post autor: Mr.Lee » środa 28 maja 2008, 06:57

Drodzy Koledzy!

W ofercie Mega Music pojawiło się kolejne rozszerzenie do Korga M3. Jest to karta FireWire. Czy ktoś z kolegów ma może z nią doczynienia? Chodzi mi o to czy jak odpalę jakąś wtyczkę (nie w DAW!) to czy będę mógł wysłać z niej sygnał wprost do M3 i samplować wprost na tracka. Wg mnie to powinna w/w karta działać jak interfejs Audio. Nie jestem jednak pewien.
Pozdrawiam!

rmaxim

Post autor: rmaxim » środa 11 cze 2008, 14:18

....a co tu taka cisza grobowa???? Już wszyscy wszystko wiedzą czy co :

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » czwartek 12 cze 2008, 18:00

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 06:03 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

WG

Post autor: WG » czwartek 12 cze 2008, 19:25

mialbym motifa tez bym sie cieszyl pewnie
Hm.
Brzmienia z Motif jest niezwykle ciężko osadzić w miksie niż np. Korga, trzeba się nieco napracować. Moja opinia jest taka, że Korg od zawsze świetnie się miksuje z różnymi źródłami dźwięku podczas gdy w Yamaha "pod górkę".
Jeżeli dorzucić do tego spory rozstrzał dynamiki w barwach w Motifach, kiepskie procesory efektów oraz co gorsze błędy w zapętlonych próbkach to Korg rulez
Kiedyś napisałem, ze Yamaha opracowała sobie to samplowanie do perfekcji - a guzik prawda, akurat w nowym Motif polecieli mocno i to za mocno na skróty. Nie wiem jak w nowym Korgu ale w PA te sample są wręcz dopieszczone, więc sądzę, że tutaj może być tylko lepiej.

ODPOWIEDZ